設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[音響配件] 器材配件分享

黑鑽玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

見悶悶地, 整返個配件分享先!

咁等我先啦! 話說小弟換咗嘢玩, 但係鋼琴漆機頂, 真係抹到hihi, 終於喺淘仔 買咗啲嘢保護下! 估唔到樣靚身材正, 仲要唔使抹餐死! 舒服曬!

但係基於 唔知佢乜嘢物料, 驚會整花, 所以無論拎起或者放低, 我都係唔會拖, 純粹只係放上去, 或者係拎起! 呢度就要留意返!
當然! 聽歌嗰陣時一定要拎返起, 除咗可以嘆埋個樣, 仲可以防止影響音色! 不過如果你真係好懶, 的確係可以就咁聽!

評分

參與人數 7威望 +140 金錢 +140 收起 理由
LineageII + 10 + 10 超正, 一定要加分
ben1969 + 10 + 10
MDLP + 50 + 50
art911 + 10 + 10 超正, 一定要加分,非常好的介绍!需要买!.
國大代表 + 10 + 10 話題性討論,極具參考價值
koalaau + 40 + 40 好話題!
bbc701 + 10 + 10 超正, 一定要加分

查看全部評分

鑽石玩家

我都有去棚仔買布,蓋住兩部唱盤保護下,剛諗住再搵多兩塊放在大喇叭面,好似12蚊店都有些細細塊的。

平面太吸引太方便,屋企人成日順手擺野上去,唔遮下好易花。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
一休大師 + 10 + 10 超正, 一定要加分

查看全部評分

鑽石玩家

刀板。某前輩之發明,兩塊高密度板,底一塊鑲嵌有刀片,用在轉盤效果最明顯,背景乾淨。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
art911 + 10 + 10 超技术,这辈子也想不到呢!
一休大師 + 10 + 10 超正, 一定要加分

查看全部評分

鑽石玩家

紙蛙鐵蛙。某前輩另一偉大發明,簡單如就咁撕張雜誌摺隻大蛙放喇叭頂都會聽到聲音改變,用多用少或唔用要睇個別環境。用得好聲音係會收得好緊緻乾淨。

評分

art911 + 10 + 10 佩服得五体投地!超乎常人的能力啊!.
一休大師 + 10 + 10 waaa! 呢個真係好堅喎! 真係超正.

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

koalaau 發表於 2021-8-18 00:45
紙蛙鐵蛙。某前輩另一偉大發明,簡單如就咁撕張雜誌摺隻大蛙放喇叭頂都會聽到聲音改變,用多用少或唔用要睇 ...

呢個好比麗聲雷達/incredible 的水晶粒

可能撕下音響雜誌摺會更好聲

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

我又分享下,呢舊係房門用的門檔,可以用黎吸震,放器材頂有唔同聲。

一舊幾KG 重。 可以用黎壓住輕既器材,唔會俾D線拉住。而且好平,買多幾舊都唔怕。

評分

一休大師 + 10 + 10 真係物盡其用
art911 + 10 + 10 物尽其用,钦佩、钦佩!

查看全部評分

高級玩家

raylee 發表於 2021-8-18 08:09
我又分享下,呢舊係房門用的門檔,可以用黎吸震,放器材頂有唔同聲。

一舊幾KG 重。 可以用黎壓住輕既器材 ...

其實好多配件只係加咗《音響》2個字先賣到咁貴!

宜媽塊砧板如果改頭換面話係音響用嘅即刻賣貴10倍以上!

一隻幾舊水嘅Network Switch改下話音響用又賣貴10倍以上!

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

koalaau 發表於 2021-8-18 00:40
刀板。某前輩之發明,兩塊高密度板,底一塊鑲嵌有刀片,用在轉盤效果最明顯,背景乾淨。 ...

我都有聽過用飲茶的荼杯反轉放器材或喇叭底嚟代替腳釘或釘墊.
CAS: Audirvana + Flac
Preamps + DAC: KECES S3
Power AMP: KECES S125 x2 Bi-AMP
Power Supply: KECES BP-2400
Speakers: Elac Vela BS403
Noise Reduction: Telos Macro N + Macro G

鑽石玩家

raylee 發表於 2021-8-18 08:03
呢個好比麗聲雷達/incredible 的水晶粒

可能撕下音響雜誌摺會更好聲

雷達牛肉粒留俾富貴幫玩啦,我摺紙得喇。

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 哈哈哈XD

查看全部評分

鑽石玩家

raylee 發表於 2021-8-18 08:09

一舊幾KG 重。 可以用黎壓住輕既器材 ...

我都有擺野責住隻牛,儘量減震。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
一休大師 + 10 + 10 waaaaa

查看全部評分