設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[AV擴音機] 鑽石廳5.1.2有無得搞?

科林玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
新屋裝修,以前聽開2CH
未玩過av amp而家搞緊入牆喇叭線喉上天花
想用Denon 4700H 或者 Yamaha A4A
喇叭有5隻minx22放左係度暫時唔想更換,有幾個問題想問下各位意見,特別係我都掙扎左好耐鑽石廳重拉唔拉線好,不過唔想裝修完先後悔所以都係叫師傅開工

1. sofa貼牆,後置D擺位會斜左,請問呢D av amp調聲時係咪都可以補救到?

2. 我得5隻minx22,所以重差2隻先搭到5.1.2,加多兩隻好定放對書架喇叭做LR好?

3. minx22最低只可以到120hz, Sub仔有咩選擇?budget有限最多只會花5000,係咪用埋cambridge audio x301就包無鑊氣?

4. 玩2CH個時有D QED XT40,sound from heaven線,呢D線適唔適合玩av?有咩平價入牆推薦?天花同後置喉師傅話會用20mm

javascript:;

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +100 熱話 +100 收起 理由
影音小編輯 + 100 + 100 + 100

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

你d 衛星喇叭用1600都夠推ga la?
玩得4700不如將地面五隻換哂佢,推4隻minx上天花玩5.1.4?

科林玩家

usopp 發表於 2021-8-14 14:59
你d 衛星喇叭用1600都夠推ga la?
玩得4700不如將地面五隻換哂佢,推4隻minx上天花玩5.1.4? ...

暫時係因為佢哋已經係度,所以諗住有咩用咩
最緊要係間屋老婆已經決定用係北歐色系,如果加幾舊黑墨墨既喇叭係度應該會幾唔夾個環境,所以minx22白雪雪就唔會過唔到評審個關

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

LauJustin@G 發表於 2021-8-14 15:06
暫時係因為佢哋已經係度,所以諗住有咩用咩
最緊要係間屋老婆已經決定用係北歐色系,如果加幾舊黑墨墨既 ...

我見你買得4700都係想要好效果jer,我建議你換埋地下五隻好D,白色應該都大把選擇gei,再再小小建議,subwoofer 係靈魂,係可以一隻救全家

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

這樣可以嗎?

科林玩家

usopp 發表於 2021-8-14 15:13
我見你買得4700都係想要好效果jer,我建議你換埋地下五隻好D,白色應該都大把選擇gei,再再小小建議,sub ...

多謝你既建議,其實因為新入坑,所以諗住最核心個D投資大D,玩熟玩爛先再慢慢更換,喇叭相對好似比較易轉
我2ch都有D wharfedale同proac喇叭,其實呢D可唔可以要黎夾av amp?

科林玩家

唔好意思無寫清楚,如果咁拜電視後面係一大片窗
原圖佈局先係兩面牆,真係諗到我頭都大

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

LauJustin@G 發表於 2021-8-14 15:32
唔好意思無寫清楚,如果咁拜電視後面係一大片窗
原圖佈局先係兩面牆,真係諗到我頭都大 ...

反轉電視位放梳化,梳化放電視可以嗎?梳化背Window訂做小型櫃。
小劇院⎜BenQ W5700 | LG 65 C1 OLED | HDfury vrroom |Anthem 90| Lexicon RX7 | ATI 6007 | CXUHD | MK S150/3 SS150/4 MP950/4 X12

科林玩家

koo9726 發表於 2021-8-14 15:35
反轉電視位放梳化,梳化放電視可以嗎?梳化背Window訂做小型櫃。

我原本都有諗過,但電視牆非常窄只有186CM,連一坐兩座半sofa都係僅僅夠放,而且同屋企其他傢俬佈局會唔多夾,始終個聽唔係一個人可以決定晒,可以搞埋天花喇叭已經好大驚喜

原本真係諗住買條靚D既soundbar就算,不過又抵擋唔住真真正正環繞聲既誘惑

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

LauJustin@G 發表於 2021-8-14 15:25
多謝你既建議,其實因為新入坑,所以諗住最核心個D投資大D,玩熟玩爛先再慢慢更換,喇叭相對好似比較易轉 ...

未用過答唔到,不如講出嚟等其他師兄幫下手
你搞開裝修唔一次搞哂佢之後搞唔到ga la