設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: csbzkI

[討論] 大陆玩家低频进化史

白鑽玩家

今日香港同澳門嘅互聯網係咪出現問題
定係八仙飯店星期六唔開門做生意
琴朝未到七月十四
啲牛鬼蛇神已經博撲晒出嚟
唔知係咪琴晚食得飽得滯
今朝唔知醒

黑鑽玩家

Topgun 發表於 2021-8-21 11:34
不是好明白,見主頁有Q姐set十仔秘技,現在有什麼圖的,請問是圖那些能容易做到好低頻或移動低頻,還是移動 ...

Q姐的方法適合對set 拾仔從何開始而毫無頭緒的玩家(即是我咁🤭)而且零成本唔使一定係忍者刺客、只要一只低頻多元化的就可以慢慢自學,當然呢個方法係易學難精la~起碼係一個好開始👍🏻
而行REW的數據可以比你更快揾到問題所在及評估怎改善,最終都係要靠人為經驗改善耳聽收貨

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
wingsmall@G + 10 + 10 認同到一個點呀
kingyan + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

白鑽玩家

csbzkI 發表於 2021-8-21 12:29
科学的工具发明出来就是用来判定状态的,之前讲了测试用的仪器家用和商用略有不同,但测试和调整空间音频 ...

講到咁科學
其實你哋咪又係選擇性喺REW裏面
識嗰啲功能就攞出嚟大做文章
唔識嗰啲就閃開扮聽唔到扮睇唔明

星級玩家

MDLP 發表於 2021-8-21 13:53
講到咁科學
其實你哋咪又係選擇性喺REW裏面
識嗰啲功能就攞出嚟大做文章

sam师兄叫你出的图,就是主要功能,还有一个就是调整延时的功能也肯定,你所谓的逃避,是指哪些功能?

白鑽玩家

csbzkI 發表於 2021-8-21 14:04
sam师兄叫你出的图,就是主要功能,还有一个就是调整延时的功能也肯定,你所谓的逃避,是指哪些功能? ...

都仲係講唔到肉
算啦你哋

星級玩家

MDLP 發表於 2021-8-21 12:43
唔好困喺幅圖裏面
呢啲就叫做
think Inside the curve

http://www.roomeqwizard.com/

Room Acoustics Software

REW is free software for room acoustic measurement, loudspeaker measurement and audio device measurement. The audio measurement and analysis features of REW help you optimise the acoustics of your listening room, studio or home theater and find the best locations for your speakers, subwoofers and listening position. It includes tools for generating audio test signals; measuring SPL and impedance; measuring frequency and impulse responses; measuring distortion; generating phase, group delay and spectral decay plots, waterfalls, spectrograms and energy-time curves; generating real time analyser (RTA) plots; calculating reverberation times; calculating Thiele-Small parameters; determining the frequencies and decay times of modal resonances; displaying equaliser responses and automatically adjusting the settings of parametric equalisers to counter the effects of room modes and adjust responses to match a target curve.

The Pro upgrade offers simultaneous measurement of multiple inputs with rms averaging, adjustable weighting for each input, level alignment, and up to 16 input traces on the RTA in addition to the rms average.

星級玩家

MDLP 發表於 2021-8-21 14:10
都仲係講唔到肉
算啦你哋

唔知系咩我讲的太客气,让你感觉不错
香港地有人如果可以到晒图的几位烧友家访下就知,MDLP你家低频效果一定是有图的几位烧友中拉车尾的。

黃金玩家

MDLP 發表於 2021-8-21 04:01
仲要裝過REW同個ASIO driver
搞餐死先出到聲
搞到半夜嘈喧巴閉

師兄,咪調得唔錯,過得去呀,搞到你開夜車無得訓,唔好意思
但係….你在#100話位師兄無出1+2=sum的圖同埋無peq before vs after,會唔會擔心有人話你出貓,開夜車死cut爛填,整條靚curve出嚟架,有時間,pilot圖出嚟寫教學,做福76燒友,但唔好晚晚開夜車了,傷身

星級玩家

smallwings,fishbone和sam的图,一看就是超MDLP班,都不知道哪里来的自信。还有那个hjfb,一个帖跳来跳去,先把一些基础理念搞清楚,移动低频…….你这样讲滴自创的形容词,俾懂的人听到,人地会笑嘎

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
hjfb + 1 井底之蛙

查看全部評分

白鑽玩家

csbzkI 發表於 2021-8-21 14:24
唔知系咩我讲的太客气,让你感觉不错
香港地有人如果可以到晒图的几位烧友家访下就知,MDLP你家低频效果 ...

你唔好搞錯從來都冇話我自己嗰度乜乜物物
我相信任何事都係會天外有天