設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: TakiTsang@FB

[Soundbar] 新人請教B&W Fomation Bar+Bass+Flex vs JBL BAR 9.1 vs 那個比較好?

星級玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

takkie 發表於 2021-8-17 13:06
如果你廳吾大,建議你考慮返formation
Show room 地方好大,好難試到真正實力
我而家用apple tv + forma ...

我又不是低音控。不過冇hdmi,冇amots 冇 DTSX 又真係一個要害的考慮因素。

星級玩家

takkie 發表於 2021-8-17 13:26
真心如果買JBL,我寧願買三叔sound bar

本來今年三叔支 950A 連後置真係幾好,不過個表面真係太痴塵。所以不考慮。

星級玩家

krisho6666 發表於 2021-8-17 14:25
我都覺得靚既5.1重要D.
樓主如果用SOUNDBAR其實唔洗太個著重個ATMOS, 天空聲度都係靠反射.
地方大試唔到中 ...

我就係地方不大,樓底不高。但眼見所有 Netflix, 新 4K 片都支持 ATMOS , 感覺上支持呢個解碼制式,不會太快outdate要換機。
我也想去一去 AV 生命再試清楚啲,佢冇間房冇 B&W show room 咁大,可能效果會唔同啲。

銀級玩家

B&W formation bar 好似無HDMI🤦🏻‍♂️
B&O嘅beosound stage 會唔會仲正?

星級玩家

TakiTsang@FB 發表於 2021-8-17 15:37
我就係地方不大,樓底不高。但眼見所有 Netflix, 新 4K 片都支持 ATMOS , 感覺上支持呢個解碼制式,不會 ...

當然知道你考慮因素…我之前都有考慮你所講嘅問題
起初我成set嘢都喺盲買,試都冇試過
利申我喺鐘意b&w,第二喺信任度…(以前就算買對電腦喇叭MM1+古河occUSB 都味試失望過 雖然賣左好耐,依家依外仲記得嗰啲人聲同高音)
本來買番去其望有聲,吾太差就算(終須以前玩開大機,其望吾太大)
但用落效果出付意料之外…(出嚟效果吾似sound bar效果)所以而家先再投放多啲資源玩好佢
但聲音好主觀,耳聽為實 如果吾喺疫情都打算叫你嚟聽聽
題外話放番張圖先,吹到今恆怕比人話我喺打手XD

星級玩家

hellogd2seeyou 發表於 2021-8-17 15:56
B&W formation duo 好似無HDMI🤦🏻‍♂️

Duo 以價論聲我覺得一般,咁嘅價可以再好啲
聽歌計 naim uniti + proac  或者 spendor 好好多
B&O 冇聽過搵日去試試

星級玩家

hellogd2seeyou 發表於 2021-8-17 15:56
B&W formation bar 好似無HDMI🤦🏻‍♂️

B&O 冇後置。我想有實體後置。

評分

參與人數 1威望 +8 金錢 +8 收起 理由
hellogd2seeyou + 8 + 8 認同到一個點呀

查看全部評分

星級玩家

takkie 發表於 2021-8-17 16:18
當然知道你考慮因素…我之前都有考慮你所講嘅問題
起初我成set嘢都喺盲買,試都冇試過
利申我喺鐘意b&w, ...

師兄你間房 set 得好正喎。

星級玩家

TakiTsang@FB 發表於 2021-8-17 16:54
師兄你間房 set 得好正喎。

見笑見笑!環境鬥士!