設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: BillyHui@FB

[4K/8K電視] TV用USB~Ethernet Adapter網速加快三倍真係work㗎!😁👍

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

morechoices 發表於 2021-8-12 20:38
買了adapter 去做測試 ,   入 laptop ,  download speed 差 , 但 upload 強左 ,  .laptop 經  switch 係  ...

放張相睇下咩牌子adapter?
我買咗兩個不同牌子冇發熱喎?

黃金玩家

getter 發表於 2021-8-6 23:38
A90J 應該已經 support AV1 codec, 樓主可以係 netflix check 下播 4k 新片嘅 bandwidth. 唔行 AV1 的話,  ...

我嘅睇法係:如果所有野係正常穩定的話,就算睇 4k streaming,100Mbps 同 1000Mbps 都冇乜分別。

但係呢個世界唔會全時間所有野都會穩定。

所謂 streaming,只係預先 download 下一段時間嘅 data,可能幾秒,可能十幾秒。如果有試過 monitor network traffic,你會發現,bandwidth utilization 係喺好短時間上到高位,跟住就會跌番低,再過一陣又上過,又跌番低,不段循環。只要每段時間都 download 到 data,睇戲就唔會窒。

但如果 download 時個 network 有阻滯,只要 resume 得快,加上電視本身 network 夠快,就可以追返失去咗嘅時間。所以,對 streaming 嚟講,高速 network 係有減少睇戲窒嘅優勢。

著意新嘅 AV1 codec,係因為佢應該用更少嘅 bandwidth,可以進一步減少睇戲窒嘅機會。

要留意,如果用 usb adaptor 睇戲,即係長時間有 loading 比 usb adaptor 同電視機本身嘅 usb chipset,真係要試過先知夠唔夠穩定。

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

耳機探熱 41.9度..... 發高燒

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

morechoices 發表於 2021-8-13 10:06
耳機探熱 41.9度..... 發高燒

呢個我知道喺黃金商場地下好大果間店買...我當時都差D買咗!

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

TB2WqAnAKuSBuNjSsplXXbe8pXa_!!713464357.jpg 剛淘左個

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
BillyHui@FB + 10 + 10 超正, 一定要加分

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

正喎 幾條野我都淘隻看下門口先

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

想問下個電視洗唔洗SET野 我買左個白色TP LINK (UE300) 用唔到 (電視 SONY A9F)
沒有最好 只有更好 新手一個

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

cks148 發表於 2021-8-15 22:07
想問下個電視洗唔洗SET野 我買左個白色TP LINK (UE300) 用唔到 (電視 SONY A9F)

我用TP-link UE350開住LG CX OLED直接插USB位都冇事喎?

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

可能我電視太舊

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

cks148 發表於 2021-8-15 22:30
可能我電視太舊

有呢個可能!但要用呢個adapter前先關上電視wifi接收功能喎?