設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[真無線耳機TWS] 啱啱買咗 jabra elite 85t

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

啱啱買咗 elite 85t, 當然係搵誠哥伙記買啦, 係用還番比我嘅錢 (消費券) 嚟買嘅.

當初擔心耳管嘅新設計會戴唔實, 暫時用咗一日 (返工放工), 只要戴啱位係冇問題嘅, 仲比之前個 cheapy soul 戴得更放心, 亦唔使好似有啲用家及 review 咁講, 要用大一級 size 嘅耳膠; 都試過用大一級的, 係實咗, 但只會令耳仔受罪, 而且佢個新設計唔係要 "實" 的.

功能上除咗 ANC, 更加想要嘅其實係 HearThrough 同 sidetone; HearThrough 可以唔使除低個耳機嚟買下野, 傾下計, 之前試過買野時跌咗落地幾次 講電話就可以著 sidetone, 要嚟 feedback 你把聲比你聽, 可以講得更自然.

好多人都誤解咗, 話佢廣告講有 11級可調, 但個 app 得5級, 事實係 ANC 5 級, off, HearThrough 5 級, 加埋就係 11 級.

ANC 得唔得? 近期嘅類似產品冇用過, 冇得比較, 個人覺得不過不失啦, 同啲 review 結果差不多, 八成到.

最唔滿意係咩? 聲囉! 買之前只係試咗幾分鐘, ok 咁啦, 都預咗唔係 hi-fi 聲, 但話用到 12mm driver, 好似好勁,  但又話個低音冇 active elite 75t 咁誇, 諗住用 EQ 執一執整體會更上一層樓, 不過初步試完, 可調嘅幅度比對舊 cheapy soul 好似仲要低. 唔係話佢好差, 只係調音可能要落啲苦功, ok la, 買佢都係以功能為主, $1.3k, 收貨.

星級玩家

點解唔加多少少買其他版子?
85T到真喉唔到肺。

黃金玩家

terrywong221 發表於 2021-8-6 13:03
點解唔加多少少買其他版子?
85T到真喉唔到肺。

因為係功能同通話質素為主, 所以試 jabra, 不過有啲失望, 勁容易受干擾, 太嘈嘅環境都係唔得, 可能期望過高.

返而喺 poweramp 搞咗個 EQ profile, 聽歌都 ok 喎, 不過 kkbox 冇得搞 :(

黃金玩家

Latest update: 使用超過兩星期,最後對佢嘅評語係 NOT recommended,原因係佢真係好易被干擾。

買之前都知佢係行單邊 (右邊),但真正用嘅時候,左邊係勁易被干擾 (明明啲 signal 係直接穿過我個頭 ),最慘係佢被干擾時,會發出好大聲嘅 "chick check chick check" 嘅難聲,大聲到係想即刻除個耳機落嚟,有 reddit 網友形容為 "crackling sound",但右邊係正常播緊歌,即係唔關電話同耳機嘅 connection 事。

初時諗會唔會 disable 佢個 auto pause 會好啲?不過 disable 咗都係咁。 (P.S. #1)

之後再 google,有外國 jabra 代表話可以試下 reload 個 language package,試咗,感覺上係有改善,不過只係啲難聲冇咁難,同埋細聲咗啲。 (P.S. #2)

如果唔計干擾問題,其實呢對都算係對好嘅 earbuds,功能上 hearthrough + sidetone 都係超實用;亦可以自己 set 啲制嘅 functions;ANC 加上之後換埋 comply foam tips 後效果更好;再喺 poweramp 自訂 EQ profile,功能+音質都係 ok 的!

但現實係:呢個干擾嘅個問題,比較舊嗰對二百幾蚊都係行單邊嘅 soul emotion2 嚟講,仲要更差!

希望 firmware 層面可以解決...

P.S.
#1 其實 auto pause 一定要 disable,因為如果 enable 咗佢,當左邊一受干擾,耳機就會以為有一邊耳機攞開咗,佢就會 auto pause,connection resume 時佢又會 play 番,但最慘係 pause 同 play 都會有一下 "必" 聲,試過左邊一路受干擾一路出難聲,一路係咁 pause and play,即係右邊就一路係咁 "必" 過唔停,直至左邊 connection 穩定番為止。

#2 話 reload 個 language package 有改善,其實似係心理作用多啲。

黑鑽玩家

getter 發表於 2021-8-22 04:27
Latest update: 使用超過兩星期,最後對佢嘅評語係 NOT recommended,原因係佢真係好易被干擾。

買之前都 ...

thank you for your very honest review.

黃金玩家

Update after 4 months:

上網再搵資料,85t 左右 earbuds 係用 Near Field Magnetic Induction 嚟溝通,最遠距離只有約 20cm,即係正常左右耳距離都差不多到 limit,唔怪得咁易被干擾!

係嘈雜環境講電話,用手攞住右邊耳機喺嘴邊當 mic 用,要好有技巧,左邊耳機先唔會斷線!

原來外國唔少人都有呢個問題,如果 Jabra 再唔搞搞佢,呢個品牌好快冇人買。