設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 究竟咩人先覺得未來串流平台會取代電影實體碟?

銀級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
你知唔知一套荷李活真人電影bluray 係幾大size?40幾GB啊,動畫bluray都有20幾GB啊
你又知唔知4k碟天與地2係幾大size?講出黎嚇死你啊 100幾GB

Google下4k itunes儲存空間幾大 32GB咋,所以 itunes 4k電影串流你估下壓縮到幾離譜

都仲未講bluray,4k bluray根本就唔係戲院版本原汁原味嘅content

所以成日唱衰實體碟前景嘅人究竟意欲何為

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
:o) + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

黃金玩家

我去公園都好耐冇見d阿伯拎住部收音機聽電台了😂

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果實體碟有市場,廠商點會唔出吖。
實體碟冇人會懷疑佢質素,但問題係廠商出版嘅蝕,買嘅消費者付出價錢時間又大,例如最近套正義聯盟,Apple賣$58包埋黑白版本,實體碟賣幾多錢?有冇黑白版本?
仲有,例如Apple iTunes版會keep住有upgrade,買完Full hd版,第時出4K版會免費upgrade,剩係呢點已經冇得比,同一套戲買由藍光再買到4K版本,實體碟嘅成本會幾高?仲未計有時啲實體碟擺得耐會read唔到呢啲成本。
比質素,呢一刻嘅串流一定輸,但冇人話未來嘅串流質素唔會進步,串流8K亦不是很遙遠的事,但實體碟就要從新再俾錢買8K版。

由出街搵碟,揀版本,格價,返到屋企搵位擺,想睇時又要慢慢搵碟換碟,串流一概冇呢啲煩惱,呢個先係串流最大嘅賣點,相反實體碟唯一賣點只有質素(只限呢一刻)一樣。

評分

參與人數 3威望 +40 金錢 +40 收起 理由
takkie + 10 + 10 認同到一個點呀
MTX + 20 + 20 認同到一個點呀
bbc701 + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

鉑金玩家

其實就好似NAS睇戲咁, 一套ISO 80GB既戲, 流量都係100mb/s, 串流最大問題係一般家庭既網速, 唔係hardware問題

不過科技發展好快, 幾年已經可以係想像以外既進步

評分

參與人數 1威望 +1 金錢 +1 收起 理由
yellowobje@G + 1 + 1 認同到一個點呀

查看全部評分

黃金玩家

1234qwer 發表於 2021-8-5 10:25
其實就好似NAS睇戲咁, 一套ISO 80GB既戲, 流量都係100mb/s, 串流最大問題係一般家庭既網速, 唔係hardware問 ...

美加一般家庭上網有幾快速?

香港就話 1000M 基本。

黃金玩家

串流同實體碟差幾多?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

oyama 發表於 2021-8-5 13:48
美加一般家庭上網有幾快速?

香港就話 1000M 基本。

網速只會愈來愈高,所以呢刻串流仲有樽頸位
如果世界各地速度提升,串流絕對有能力達到實體碟質素。

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

最好格式唔一定會喺個市場做主導,淨係講90年代已經有D-VHS , HI VIISION laserdisc,可以行到1080i高畫質,但係你點會諗到個市場竟然會比VCD 325x240i,咁嘅低畫質媒體變成左主導,仲要令到D-VHS 同 HI VIISION laserdisc消失係呢個市場上面,講真如果我哋唔係入咗VCD同DVD依啲黑暗嘅時間,我哋而家睇嘅嘢可能唔止係4K,技術可能已經進化咗去到16K一段時間添

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
MTX + 20 + 20 當年VCD擊敗LD和其他高質素錄影機,成為主.

查看全部評分

銀級玩家

AskaLung@FB 發表於 2021-8-5 16:00
最好格式唔一定會喺個市場做主導,淨係講90年代已經有D-VHS , HI VIISION laserdisc,可以行到1080i高畫質, ...

90年代已經有1080i crt?好似90年代tvb劇仲係4對3畫面比例

星級玩家

billyyau 發表於 2021-8-5 14:14
網速只會愈來愈高,所以呢刻串流仲有樽頸位
如果世界各地速度提升,串流絕對有能力達到實體碟質素。 ...

講真而家香港嘅光纖網絡,邊只1000M…
只係HKT 唔放出黎
至少佢有plan 都可以1條光纖入屋 4x1000 嘅plan
另外又有10G plan
Lan cable 又已經去到 CAT8
要普及已經係價錢問題