設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: TommyPoon@FB

ARC回傳有問題

讚助版主

PPlL 發表於 2022-2-26 15:55
Hi
剛剛買咗Denon 2700
我一開始set嘅時候出到Arc

Hi PPIL ,

電視、AVR 和 PS4 之間似乎存在干擾,請嘗試拔下 PS 4 電源線,看看 ARC 是否再次工作。 另一種選擇是使用光纖連接電視和 AVR。

Denon1

黃金玩家

用緊X4700H , 點解有時去唔到setup menu?

讚助版主

MichaelCha@FB 發表於 2022-3-16 00:25
用緊X4700H , 點解有時去唔到setup menu?

Hi MichaelCha@FB ,

當您想要顯示屏幕菜單時,請確保您的遙控器處於 AVR 控制模式,這意味著在遙控器頂部始終按一次“MAIN”,如果不小心按 ZONE 2/3 將無法控制主 區。 或者某些電視需要很長時間才能與我們的 480P 屏幕菜單同步。

Denon1

黃金玩家

DenonI 發表於 2022-3-16 11:27
Hi MichaelCha@FB ,

當您想要顯示屏幕菜單時,請確保您的遙控器處於 AVR 控制模式,這意味著在遙控器頂 ...

我下次再留意下。 我最終解決方法係暫時將條hdmi 插入其他non arc 位, set 好再插番好。  多議william sir 解答。 因為你在這里無私解答各位朋友的問題, 我才剛選擇買了 X4700H (AV 初哥

鉑金玩家

William Sir,我用緊AVC 8500換咗8K底板,最緊新買咗Benq W2700i 投影機,monitor 1 駁Sony A9G 電視,monitor 2 駁projector,發覺projector不停出現message 「無信號」同重新Scanning,雖然在電視和8500停用ARC,但係都無改善,之後有朋友話係Denon 同Marantz嘅Amp先有呢個問題,最後拔咗電視HDMI綫,只駁projector就完全正常。有冇另外方法而唔洗拔電視HDMI綫呢。

鉑金玩家

andylau929 發表於 2022-6-8 00:20
William Sir,我用緊AVC 8500換咗8K底板,最緊新買咗Benq W2700i 投影機,monitor 1 駁Sony A9G 電視,moni ...

多謝威廉sir,在Denon forum分享解決方法,已經解決問題了

銀級玩家

Hi威廉sir
想請問X4800h我聽網上電台點解一定要開電視先聽到,一關電視就停了。請問如何解決?謝謝

讚助版主

iceiceice 發表於 2023-7-2 22:56
Hi威廉sir
想請問X4800h我聽網上電台點解一定要開電視先聽到,一關電視就停了。請問如何解決?謝謝 ...

Hi iceiceice ,

我們試過用三星電視但 AVC-X4800H 並不出現你所講問題,也許你在聽 Internet Radio 時可以用遙控器上的 HDMI OUT 改選 HDMI monitor 2 ,這樣可避免受電視 HDMI CEC Control 影響。但當睇戲時又要轉返 MDMI Monitor 1。或者問電視 CS 如何關閉 HDMI CEC control 。

Denon1

銀級玩家

DenonI 發表於 2023-7-4 14:34
Hi iceiceice ,

我們試過用三星電視但 AVC-X4800H 並不出現你所講問題,也許你在聽 Internet Radio 時可 ...

收到!謝謝威廉sir

新仔玩家

請問師兄 A1H 做完 Audyessy setup 是否會reset 其他 setting,
因為之前 hdmi control 及arc都set了on 做完Audyessy setup 後會跳返去 default "off"
希望有人解答~麻煩晒