設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[流行曲] 發死人財,都唔該你專業一點,垃圾環球唱片公司

黑鑽玩家

如題,個唱碟名同個演唱會叫"熱情演唱會"呀! 垃9 圾唱片公司,打劫都請你打劫得專業點,對住打字都打錯,核唔核突呀? 明寸你架la

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
carreyjim + 20 + 20 認同到一個點呀
KwongD7689 + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

鉑金玩家

我買隻葉倩文祝福armcd仲離譜,其中一隻歌"美夢記心中"打錯成"美夢心中記"!而CD上碟名直情印錯成"祝福經典十三首",成2百元隻碟為何可以咁求其!😅

1萬

白鑽玩家

老而不

容我得罪講句, 事實係等果班人去買:
-唔識上網聽串流
-好堅持今日買碟, 明日炒
-忠心fans

我都有好多CD係聽左1-2次之後收起, 唔捨得放係因為見市面無乜而自己留著, 怕未來無得聽.
但直至我上Spodify, Tidal, 真係笑到開晒聲,  傻佬甘樣 , 低B左. 串流都已有得聽的歌曲, 市面自然就少實體了,
我唔理新版定舊版, 如果唔係好特別就盡放晒 , 仲有錢收返, 聽住D人講CD越來越少自己搞炒市時偷笑.
還是好音樂最好.

鉑金玩家

kl122002 發表於 2021-7-30 19:08
容我得罪講句, 事實係等果班人去買:
-唔識上網聽串流
-好堅持今日買碟, 明日炒

市面上的確有一班炒家係度囤貨(大細舖網店及個人也有份)待一段時間當市面冇貨就拿出來高價出售。曾見有人同一隻碟一次過買5隻佢話幫朋友買真正原因大家心照。
今時今日買實體碟都只為收藏(CD, SACD及黑膠)多因很多新舊歌網串及YouTube已大把任聽。小弟也喜歡收藏不同版本80-90年代CD但前提下只會正價購入絕不幫襯任何炒價碟寧可唔聽及而手上舊碟只會聆聽及收藏不會在市場放售。
實體及網串各有好處誰也不能取代誰但網串一定係將來影音主流媒體但也希望唱片公司能做好些不要犯埋D低級錯誤。

黑鑽玩家

舊cd, 黑膠,放一邊記念用。新cd, 除非是好喜歡隻碟,除此外,tidal (外國歌)+ moov (本地歌),夠做!AB 比較心態已經沒興趣,更加唔想再盲目比錢養果班環球渣滓!

1萬

白鑽玩家

老而不

我不會刻意去做AB比較. 正確D講, 多餘 .
在同一套系統上是可以聽得到出AB出入. 但問題是當你的系統組件唔同, 聲音就會有多多少少改變. 如是說, A好還是B好是一個喜好問題, 而A正確還是B正確又成了一個難題
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

kl122002 發表於 2021-7-31 23:07
我不會刻意去做AB比較. 正確D講, 多餘 .
在同一套系統上是可以聽得到出AB出入. 但問題是當你的系統組件唔 ...

百貨百客,沒呢批客,唱片公司又點會繼續出呢?沒話多唔多餘,問題只係仍值唔值得比錢買! 而家唱片公司出呢堆垃圾cd,全部主攻6~80後的客路。90後的人根本唔會再買碟,更加唔識你什麼陳慧嫻,關淑儀,張國榮,四大天王。呢刻佢地只識mirror!  再講,呢堆垃圾版本,買果堆人屋企都唔知有幾多隻舊版了

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
chris20202 + 10 + 10
kl122002 + 80 + 80 認同到一個點呀

查看全部評分

鉑金玩家

manid903 發表於 2021-8-1 13:41
百貨百客,沒呢批客,唱片公司又點會繼續出呢?沒話多唔多餘,問題只係仍值唔值得比錢買! 而家唱片公司出 ...

如純粹聽歌串流已足夠有餘已沒必要花大額金錢買實體碟,今日買得CD/SACD/黑膠都係收藏為主。可惜宜家D新碟質素差價錢又不平舊碟更加被炒到完全不合理地步......所以現在舊歌只會聽手上舊碟新歌就聽串流。

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 認同到一個點呀

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

幾乎每次翻新出就講係remaster過,  好多舊歌講的由80年代起計都已40年了,
40年都仲未remaster 完?   作為一個聽者, 除左"神奇"2字之外, 我都唔知講乜好.
還是好音樂最好.

鉑金玩家

kl122002 發表於 2021-8-1 20:54
幾乎每次翻新出就講係remaster過,  好多舊歌講的由80年代起計都已40年了,
40年都仲未remaster 完?   作為 ...

很多remaster碟質數很參差包括電平過大,爆音,人聲單薄,歌名印錯,包裝差.......有時想買都買唔落手