設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 器材升級計劃

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
本身用以下器材
onkyo sr707
jbl e30 前置
jbl ec25 中置
衛星speaker 仔
M&K v8 sub 仔

平時聽歌和睇演唱會多,鐘意live band feel ,即高音要出,低音要打得勁,類似neway karaoke 果d 效果

幾年前起日本旅行,起map camera 見用integrated 推b&w 805 d3,發覺高音尖得黎唔刺耳,聽高音的樂器聲好清,人聲少少厚和暖,低音就無乜點留意

但情終座地喇叭,所以想換b&w 704s2

但因為budget 有限,可能要慢慢逐件換,我諗住首先換馬仔sr7015,之後換b&w 704s2,最後先加部馬仔integrated amp

我有以下問題:

1. 如果用馬仔integrated amp 推b&w 704 s2,用PM8006 呢d 級數得唔得? 定係要用馬仔model 30 先夠力?
因為b&w 704 s2 起av life 賣$20k 左右,而馬仔model 30 賣成$21k

2. 馬仔amp 出哂名soft ,如果推b&w 704 s2,低音夠唔夠? 用過onkyo 和denon av amp,所以唔會再用呢兩隻牌子

3. 我諗住換馬仔sr7015先,睇下sr7015 配現有的jbl 喇叭係咩效果,定係應該繼續用部陳年onkyo sr707,首先換b&w 704s2 , 之後先換av amp 和integrated amp?

4. 個廳玩av 的地方只有1650mm(w)x2300mm(w),成個廳只有80尺左右,其實用b&w 704s2 是否已經足夠? 因為我見b&w 704s2 的低音單元只有5寸,唔知b&w 703s2 會唔會較好

唔該哂咁多人師兄

銀級玩家

個人意見
1)B&W喇叭係好大食的,就算6系都係,PM8006得70w,推座地你聽耐咗就會發現好多地方爭咁啲野咁
2)咩牌子amp都好,唔夠力低音一定唔好聽
3)換amp先,AV amp 推座地聽歌唔係咁好聽
4)80呎一般書架都夠,座地夠哂有突,用過5吋607低音都好好,704座地一定量大得多,前題部Amp要好力
其實樓主不如上B&W 試聽下睇下啱唔啱口味先,或者其他牌子會有更好選擇

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

cccchow 發表於 2021-7-21 22:33
個人意見
1)B&W喇叭係好大食的,就算6系都係,PM8006得70w,推座地你聽耐咗就會發現好多地方爭咁啲野咁
2) ...

好多謝師兄的意見,pm8006 對上一級就係model 30,咁無得揀,就要model 30 了

我情鐘座地喇叭,因為覺得坐地喇叭d 聲較實較響,書架喇叭較飄,同埋個客廳放座地喇叭會有品味好多XDXDXD

因為睇演唱會多,所以想要D 高音較出的喇叭,我試過把現有ONKYO SR707 的treble 調高 6 dB ,聽樂器聲會正好多,但就會好剌耳

其實kef 的高音都幾出,但伯kef 的低音好弱,亦都有考慮過elac ,但elac 座地好似要$30k ,同埋無乜大舖有得賣

請問B&W 陳列室是否好似以前FORTRESS 咁,除時都可以試聽? 定係會好似一D 專門店如MIRO ,要打去預約試聽? 因為原來馬仔SR7015 都出左差不多一年,可能等馬仔出新機先買

黑鑽玩家

B & W 最好打電話預約,因會問定你想試那款型號,他們之前要set好器材

黑鑽玩家

要推得靚704s2嘅三頻, 馬仔只有pm10先可以做到。model 30 唔係唔得, 如果你音量永遠只開3份1的話.....

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

NM0101 發表於 2021-7-22 11:37
要推得靚704s2嘅三頻, 馬仔只有pm10先可以做到。model 30 唔係唔得, 如果你音量永遠只開3份1的話..... ...

我聽歌唔會好大聲,一定唔會有演唱會或戲院咁大聲,因為怕比隔離投訴
同埋如果對喇叭低音太弱,例如kef ,起大聲時聽pop 無低音,會覺得好剌耳
相返如果喇叭低音勁,就算細聲都可以聽到強勁的低音

pm10 太貴了,同埋我諗就算去b&w showroom 試b&w 704 s2,佢地都未必會用馬仔pm10 去推b&w 704s2

其實我揀馬仔integrated amp 係貪佢夠細部,相返其他牌子的integrated amp  好似好大部

雖然b&w 成日強調b&w 係用馬仔去調聲,但我覺得用馬仔去調聲唔代表好聲,請問integrated  有無其他牌子好介紹?

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

國大代表 發表於 2021-7-22 10:35
B & W 最好打電話預約,因會問定你想試那款型號,他們之前要set好器材

明白了,去試完唔買好似唔咁好
原來馬仔sr7015 係上年十月出,咁即係等多一陣就會有新amp  出,電子野有新一定買新,我諗暫時唔買av amp 住了,等有新機先入貨

黃金玩家

記得上次試聽 603s2 同 702S2 signature,感覺實在分別唔係咁大,而價錢相差2.5倍,同sales哥哥傾開,咁 704 又如何云云{哈哈,抱住個心態就係,話晒都 7系丫....},但sales哥哥話,就基本體質而言,603s2絕不輸 704 的。

師兄可以參考!

而多出來的筆直,可分配給 int-amp了。

黑鑽玩家

rbaggio74 發表於 2021-7-22 20:10
記得上次試聽 603s2 同 702S2 signature,感覺實在分別唔係咁大,而價錢相差2.5倍,同sales哥哥傾開,咁 70 ...

推得好的話603s2的確不輸704s2, 但600系永遠無法超越700系。

黑鑽玩家

ronan 發表於 2021-7-22 19:59
我聽歌唔會好大聲,一定唔會有演唱會或戲院咁大聲,因為怕比隔離投訴
同埋如果對喇叭低音太弱,例如kef  ...

NAD c368/c388都唔錯, 推力同馬仔30差唔多, 聲底就冇馬仔咁厚, 功能比馬仔30多, 起碼有藍芽同DAC。