設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[高清播放器] Apple TV 4K 2021年版本值得入手嗎?實試挑戰 4K UHD 藍光影碟...

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

avgod 發表於 2021-7-14 14:02
你係咩電視,一般情況下tv internal app是最好。

我反而覺得調轉呢!!!
一般TV內置的會冇用APPLE TV的好呢~
仲幾明顯~

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
tony019002 + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

lai71072 發表於 2021-7-14 15:33
我有上一代apple Tv4K, 咁呢代同上一代有冇咩功能上的分別/進步呢?

畫面, 畫汁, 反應都係新一代好D~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

tony019002 發表於 2021-7-14 15:57
ching
我就覺得部appletv畫質好過我部LG C1個netflix app
聲就好仲多, 可能因為我appletv直插amp

我用 LG GX, SONY A1, SAMSUNG Q950 比較過, 都係APPLE TV好小小的!!! 顏色同聲都係~

Post76玩樂網.

5萬

總版管

krisho6666 發表於 2021-7-14 17:05
有冇ching比較過Apple TV 2021 同Nvidia Shield Pro個聲同畫?
睇舊片串流Shield個upscaling自己用得好滿意 ...

Nvidia Shield Pro <- 呢部真係未玩過, 我都知好多師兄會入手呢部呀!!
不過係的唔起心肝入一部, 我地太多機玩到串流VIDEO呢~

Post76玩樂網.

黑鑽玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

Screenshot 2021-07-15 at 12.49.15 AM.png Screenshot 2021-07-15 at 12.47.59 AM.png Screenshot 2021-07-15 at 12.35.50 AM.png Screenshot 2021-07-15 at 12.34.43 AM.png Screenshot 2021-07-15 at 12.50.35 AM.png
netflix大對比效果 -- 一邊係TV內置 一邊係shield tv pro 2019

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

新舊同舊版Apple TV 4K 我都有,我換咗靚電源線同用咗8kxx魚,測試新版比舊版聲畫都提升不少,幾多%就好難有準則,當然有新買新

進階玩家

我都係呢部GX55
用apple tv 4k 2021 駁hdmi2(Earc)
電視set earc output sound
兩隻大homepod做soundbar
ps4 同普通有線電視所有聲都可以係homepod度出幾正
但係netfilix logo 大部分都係得HD

想睇下小瑟部電視同apple tv嘅setting
唔知係咪我邊度set錯咗

黑鑽玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

avgod 發表於 2021-7-15 00:54
netflix大對比效果 -- 一邊係TV內置 一邊係shield tv pro 2019

右畫面聲 start-10s
左畫面聲 10s-20s
右畫面聲 20s-30s
左畫面聲 30s-40s
右畫面聲 40s-end

大家幫手感覺下畫面 同 聲音,分別左邊好 定右邊好~

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章76 榮譽貢獻勲章三星玩樂勲章

小瑟 發表於 2021-7-14 17:50
咁過引, 呢個我又真係冇諗過喎~

不專業分享
乜都感覺行先
但新appletv係堅正~~
仲要唔貴
Amp: DENON AVC-X4700H
Front: KEF R3
Center: KEF R2C
Surround: KEF Q300
Front Height + Surround Back: KEF Egg X 4

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

借問聲各位師兄,其實apple TV 4K 有冇需要玩Hi-Fi 級電源線,Lan 缐去提升畫質同聲音呢?🙏🏼