設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ricoy288

[AV擴音機] my dream..power amp(sunfire 7201)(小小 Report p8,#79)

2萬

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

Gray 兄, 講D心得嚟聽下呀. ...
ricoy288 發表於 2010-3-19 16:58

Ricoy 兄
首先恭喜你買到心頭 ...
Gary33 發表於 2010-3-19 23:18 [/quote]
thank you Gary兄.
我都考慮左好耐先買佢(佢都幾多野玩).7ch就係我想要既野,就算bi-wire推前置後仍可用到7ch, 而我都係打算用bi-amp推前置,其他如中置及front presence都會用佢推, surround就交返比av amp. 你講得冇錯,聲應該會好左,不過銀包就縮左.

你更加好啦, 部機US返應該比HK買平好多下.

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

回復 36# ricoy288

same price as JL Audio F112....

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

回復 63# ricoy288

$!*))) for 5507

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

回復 78# bbbaba

Power amp or F112?

2萬

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

tks kleehkg 兄 & marvintai 兄 abt the prx of Onkyo power amp.

52W400,HW30ES
OS80電,Oppo93,CXA5100,CDS2000
M6pre,Sunfire 7201x2,HRS12,JLF112
CM8,CMC2S2,DS3,686S2,

鉑金玩家

Sunfire power amp

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

Ricoy 兄
駁咗部 7201未呀? report please...

黃金玩家

Sunfire power amp, 毒物

2萬

黑鑽玩家

下午老細話自己出街行,比我自己係屋企搞機, ok, 正合我意.
17:00開波。未駁機前聽多次佢先,係嘜
第6首, Hotel California  (預備作比較) 用-25db pure direct

好啦聽完啦,要開始做野啦,首先要搬D機&十仔出櫃,唔搬就插唔到線。
先睇睇部power amp個背先,原來插spk位有膠粒要挑走.

D膠粒比起部av amp難挑, 可能佢比較長D既關係.

終於挑晒啦 ,就set定好晒D制先, 選auto on, 及 led dimmer high

好啦,到插線,部av amp冇 XLR, 唯有用 RCA(先前係未來訂定既 QED,
果時power amp 都未買) , 再同佢著返衫先.

好啦,到預備spk線啦,我會用bi-amp推前置 ,所以。。。。。。。。。
。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
(記得記得唔好因有新機玩,太興奮,而嘜都唔記得,用bi-amp, 緊係要拎走佢啦,
如果唔係,冇人會可憐架.

先前用唔到bi-amp or bi-wire, 所以要係櫃底攞返條spk cable 出嚟,
spk 線㚵於搞掂啦.

好啦,完成啦,搬返好晒D機先.

試機, off 既時候. 著紅燈.(我係用附送既 12VDC trigger 線駁落 av amp)
如冇signal 入,佢會30mins 後自己off.

on 既時候就藍燈,點燈啦. 當然啦 av amp on 佢就  auto on.

完成.

差不多6點9啦,老細仲未返。即刻再播隻Eagles啦.
Hotel California 再嚟 ,都係用-25db pure direct
開,嘩......................
隻CD收錄呢首歌係 Live, 所以會聽到觀眾既叫聲&拍掌聲.
feel 到啦, D聲比先前出左,底音唔會散亂,音樂強勁有力,
雖然係2ch, 但聽 Live 既現場感都比先前好左, 觀眾既叫聲都清楚左,
所以加左power amp後唔係大聲左,應該係仲清晰左,再細緻D.
(其實米係D師兄講既可以聽多D野羅).

依,老細呢 ,仲未返喎 ,好啦,天助我呀,拎隻老虎,
唔係,應該係老變II試試先.約-20db, 唔記得再試大聲D. 下次啦,
平時都起碼-15 to -18db啦. 試差不多尾段呀大黃蜂同隻有個鑽係尾度既野打,
都係甘啦,細緻左,連隻有鑽既野係右上角向下趺落嚟果下,嗱。。。。嚟啦個
聲跟足佢個方向走,以前用Z7推都係有 ,不過宜家係有力量左. (我係連
front presence 都係用power amp推).到最後果part 子彈亂飛呢,
surround 真係勁左(surround 係駁返av amp), 宜家比先前我覺得包圍感係仲
好左, 可能真係av amp 只係推surround 係會好D.

呀7點3啦,差D老細按門鐘都聽唔到(你知啦,唔開門係死罪,我點敢呀), 開門先,
老細話咩事呀你, 我答冇呀,我問依走廊聽唔聽到呀,佢話唔係好應聲,不過度門
就勁震羅。依。。你成日都睇呢隻既..... ,冇呀,我試機咋.

好啦,終於比我知道我做既隔聲有D料到. except度門震.
遲下都可能要考慮整個擺機再 fit D既TV櫃.

remark: 老細自己買左D衫返嚟.

tks for viewing. sorry, 我都覺得打得有D長.

整體上加左power amp 一定係好左,遲下再做多次auto setup, 之後再調下佢先.

評分

參與人數 7威望 +41 金錢 +10 收起 理由
to125 + 10 + 10
RiceR9 + 10
lemonstar + 3 good report n photos. thks.
fuman0123 + 4
hkbomberman + 3
Gary33 + 3 Good sharing
qq1122yq + 8

查看全部評分

52W400,HW30ES
OS80電,Oppo93,CXA5100,CDS2000
M6pre,Sunfire 7201x2,HRS12,JLF112
CM8,CMC2S2,DS3,686S2,

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

下午老細話自己出街行,比我自己係屋企搞機, ok, 正合我意.
17:00開波。未駁機前聽多次佢先,係 ...
ricoy288 發表於 2010-3-20 22:28

我加完後級後,試頭文字D正到感動到想喊部車好似係身遑..........痛恨自己點解唔非D加級

如果唔用BI-AMP 效果又會如向?