設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 又0黎 DAC 問題....

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
onkyo SR707 既 DAC 係 Burr-Brown PCM1690....
而家小弟用緊 philips BDP7300 -> coaxial -> av amp 去聽歌....
諗緊加部 mocha d-8 192kHz 既 DAC ..... 呢部係用 CS8413+CS4397....

有冇師兄可以比到意見我....會唔會再好聲0的呢...?
因為曾經聽人講....707 既 DAC....可能要去到5-6k 既 CDP 先會好過佢....
唔知大家有乜意見呢...

多謝指教....

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

onkyo SR707 既 DAC 係 Burr-Brown PCM1690....
而家小弟用緊 philips BDP7300 -> coaxial -> av amp 去聽 ...
jackiewong518 發表於 2010-3-18 13:31

518 兄:
一講聽歌,我嘅定義就係music,即係classic組合,就時光倒流到七、八十stereo年代,個時啲HiFi發燒友話間房只可以有一對喇叭(Infinitive啲喇叭柱除外),十仔就更加無人買嚟加入去,個時好兄講coherence,啲Amp無得校time delay。

如果你用AV Amp解碼,十仔就會出埋聲,就算可以select pure audio,我都用7300 R/L Out 入AV Amp CD In用Pure Audio聽。

豪啲就平平地買個DAC玩吓,AV Amp個解碼着重做LPCM, Dolby HD and DTS HD。

進階玩家

師兄你講既幾百元大陸 DAC, 是否 MOCHA? 我都考慮緊呀, 如果想要溫厚聲, MD10 好定 MOCHA 好呢? 呀....我仲想要有 USB input 的

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

朋友用Mocha DA-3 如沒有記錯...
Jeff.C.Y 發表於 2010-3-18 14:45

DA-3 有 usb input...但係行 96KHz

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

師兄你講既幾百元大陸 DAC, 是否 MOCHA? 我都考慮緊呀, 如果想要溫厚聲, MD10 好定 MOCHA 好呢? 呀....我仲 ...
notes 發表於 2010-3-18 14:34

MOCHA D-8 192KHz 5xx HKD 計埋運費......

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

m... DAC... 其實是好有個性的...

以前有個朋友帶我去MK聽一台係另一邊比人講到好好既DAC, 唔係好貴, 好 ...
Jeff.C.Y 發表於 2010-3-18 14:28

我主要都係想人聲厚0的....唔知0岩唔0岩我呢..

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我係 Onkyo 706 + DacMagic + Squeezebox 用家。加 Dac 後分別都幾大, 唔只係音色上改變, 音質上都好大提升, 由期係分析力, 而且人聲實左好多, 音樂感定位都好左。

我自己就覺得加 Dac 好有用 la。 加左 Dac 同轉左 AV Amp PC, 拖板後, 本來聽兩三個字就唔想聽變到覺得自己套機聽歌都唔差。

高級玩家

76 精選榮譽會員勲章

回復 7# jackiewong518

以taobo 買 rmb計 dac$480 + 運費$20 + 3% visa charge = rmb 515 = ~hkd %(), 都差唔多成6舊

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

m... DAC... 其實是好有個性的...

以前有個朋友帶我去MK聽一台係另一邊比人講到好好既DAC, 唔係好貴, 好 ...
Jeff.C.Y 發表於 2010-3-18 14:28

都要睇你係咩player 配咩DAC再出咩amp同喇叭呀嗎?
唔可以話加左咩野dac就係咩野聲,就靚聲過邊部dac呀!

進階玩家

我主要都係想人聲厚0的....唔知0岩唔0岩我呢..
jackiewong518 發表於 2010-3-18 14:59

其實想要厚聲,反而注意力應放在 amp 和喇叭上,仲有可加多一個胆前級,令聲底變得較暖潤............
呢到好多資料,都係關於窮人兩聲道玩法,不妨參考下
    http://www.post76.com/discuss/vi ... amp;highlight=t-amp
http://www.post76.com/discuss/vi ... 9&highlight=dac
http://www.post76.com/discuss/vi ... 7&highlight=dac
http://www.post76.com/discuss/vi ... 6901&highlight=