設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: EYip@G

[AV擴音機] Denon x3700 同x4700 分別大嗎

高級玩家

今日終於有時間開聲啦,雖然未有sub 仔,但第一下開聲感覺都好好,始終由soundbar 升級 上黎,呢刻都好滿足了,話晒第一套音響,雖然係嘥左個q700 ,有排去執返好,好多野唔識,多謝各師兄既指正

白鑽玩家

EYip@G 發表於 2021-6-25 22:04
今日終於有時間開聲啦,雖然未有sub 仔,但第一下開聲感覺都好好,始終由soundbar 升級 上黎,呢刻都好滿足 ...

師兄你搞錯
應該係對套Q嘥咗部x4700

黑鑽玩家

ericjoe 發表於 2021-6-25 09:21
買隻似樣後級.....      絕對唔係1,2K 囉....    買番隻SUB 仔緊要好多喎...  我以前用4500 推過 KEF Q系 ...

照計拾仔set LFE+main,就所有聲道D低音都送晒去拾仔,無論D喇叭係large或者small,咁應該部amp冇咁吃力

白鑽玩家

Overnite007 發表於 2021-6-26 08:50
照計拾仔set LFE+main,就所有聲道D低音都送晒去拾仔,無論D喇叭係large或者small,咁應該部amp冇咁吃力 ...

應該係set咗large照按Xover送去sub仔

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

MDLP 發表於 2021-6-26 11:38
應該係set咗large照按Xover送去sub仔

响DENON,   

set LFE only, 咁xover 以下signal 只入SUB 仔....

set LFE + MAIN, 咁xover 以下signal 入SUB 仔 同所有 set large 既speaker....  

對呢個setting 唔知點解無乜清晣解釋.   我買左4500後遇著covid19...   咁岩我前, 中置, atmos speaker 都大隻,   花左兩日set large set small,   LFE / LFE + main 各COMBINATION 都試下...    試到最後結論係...     若然所有speaker set 晒large (除SURROUND) + (LFE+main) ,   隻4500 絕對唔夠力,  軟乃乃microsoft 咁....

但若然SET 番 LFE + MAIN,   淨係center 同FRONT 做LARGE, 我套野生番晒.   (我前置加左2 channel amp, 4500 preout 出).   #我SUGGEST ching try this option!!   ""only set Center speaker to Large""

再試埋 LFE only (多數review d 專家recommend this option),   所有低音靠SUB 仔,   若然你買一SET 5.1 speaker set 全部細SPEAKER 係真係應該用呢個OPTION.  不過前中置無聲無氣咁.......無乜氣勢.

以上只為個人感想/建議,  大家不妨自己試晒先決定.   反正比左錢買晒野,   點解唔用心SET 好佢先?  我有D FRIEND 買落一堆野, SET 到9唔搭8, 唔搞佢又成日怨唔好聲. deadloop 到我去幫佢fine tune , 原來擺位亂黎,    換左SPEAKER 又無run 過Audyssey,  sound level 無tune 過.

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
tony019002 + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
EricHo@G + 10 + 10

查看全部評分

白鑽玩家

ericjoe 發表於 2021-6-26 18:56
响DENON,   

set LFE only, 咁xover 以下signal 只入SUB 仔....

我就x over係80Hz
LR喇叭set 咗 large
都重覆照xover派去subwoofer
即係其他牌子叫double bass
不過我就唔鐘意14寸LR喇叭
80周樓下subwoofer又重覆出一次

黑鑽玩家

這是天龍的說明書,説得很清楚如果set LFE+Main,所有聲道的低頻(即Xover以下)都送到拾仔

黑鑽玩家

MDLP 發表於 2021-6-26 21:13
我就x over係80Hz
LR喇叭set 咗 large
都重覆照xover派去subwoofer

似乎唔會拾仔同主喇叭都出同一低頻,咁咪即係玩雙拾,容乜易D phase唔夾搞到D聲cancel左

白鑽玩家

Overnite007 發表於 2021-6-26 23:26
這是天龍的說明書,説得很清楚如果set LFE+Main,所有聲道的低頻(即Xover以下)都送到拾仔 ...

師兄你要將LFE同埋LFE+Main兩段夾埋一齊睇

第一段LFE講
凡係small嘅喇叭低音信號
按分頻點都送去LFE即係sub仔
記住佢話***只係small***
呢段唔難理解

第二段LFE+MAIN
將所有(ALL)喇叭低頻信號
按分頻點都送去LFE
但***ALL***包含small同Large即係不管大細
set Small同上面一樣冇問題啦
而set Large的話用番說明書上個術語.....
照playback 自己嘅very low frequency
自己出番之餘都一樣重複按分頻點送去LFE即係sub仔

白鑽玩家

Overnite007 發表於 2021-6-26 23:33
似乎唔會拾仔同主喇叭都出同一低頻,咁咪即係玩雙拾,容乜易D phase唔夾搞到D聲cancel左 ...

上面有共識
先至再同你討論呢一點