設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 《保鑣救殺手2》熱鬧胡鬧又開心

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

#保鑣救殺手2
#HitmansWifesBodyguard
#殺出個黃昏
#莎瑪希恩
#TheHitmansBodyguard

199/2021
《保鑣救殺手2》(Hitman’s Wife’s Bodyguard, 2021)熱鬧胡鬧又開心!
原來第一集《保鑣救殺手》(The Hitman’s Bodyguard , 2017)係將一個封存咗好耐(5年左右)嘅2011「劇本黑名單」(The Black List Survey)劇本,搵返出嚟重寫。雖然最初打算作為一部戲劇,但該劇本經歷了為期兩週的瘋狂改寫,在拍攝前幾週被重新改編成喜劇,縱然劇情幾無厘頭,最終勁受歡迎。

所謂「劇本黑名單」是對尚未製作的“最受歡迎”電影劇本的年度調查。該網站指出,這些不一定是“最好的”劇本,而是“最受歡迎的”,它是由幕後電影工作者和製作公司高管共同投票出來的。

更估唔到嘅就係, 在上集只是客串一下的莎瑪希恩竟然大受歡迎,於是今集重用呢位係《殺出個黎明》(From Dusk Till Dawn, 1996)中飾演蛇魔女的墨西哥艷星(見圖)。她在今集演出誇張又出色,大量爆粗之餘卻非常搶鏡,笑料多由她而來。看著她我竟然想起《殺出個黃昏》(Time, 2021)的馮寶寶!這部本土製作電影非常好看,大家留意公映時間。

我始終都唔明,又覺得唔係好公平,點解英文粗口百出就二A級,但廣東話講一兩句粗口就已經三級,呢啲唔係歧視係乜嘢呢?唔通英文粗口就係搞笑?廣東粗口就係污穢粗俗?

講返呢部《保鑣救殺手2》,可謂係一部絕無冷場嘅諧趣占士邦式動作娛樂片,歐洲取景,不斷槍戰、粗口橫飛、笑料不斷、武打連連、飛車追逐,只要不求甚解,確實看得開心。值得一讚的是,電影零碎快速剪接,將動作連接得十分精彩,連84歲高齡的摩根費曼都打到似模似樣;快碎的剪接影響埋我的心理時間,99分鐘的影片我覺得做咗成兩小時。
兩集比較,我喜歡上集,你呢?

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
alleelarry + 50 + 50

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

今天看了。的確好笑。但對我說,劇情是有點無厘頭,但值得一看。

黑鑽玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

睇咗 估唔到 非常好笑

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

昨日尖沙咀海運睇,粗口夠多,但冇乜劇情,張力較弱,不要過大期望。