設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 求封閉式耳機推介

科林玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
新手剛入坑

Budget 1萬-萬5左右

主要想聽女毒+人聲,低音完全不carre,係咪要揀ATH?

但ATH個3隻不同木 和 ap2000ti 個隻 邊隻聽女毒O岩D?

用緊DacMagic200M

見人講Beyer T5 3rd gen好似幾 All-rounder。

我屋企環境一定要揀封閉式

想知邊度可以試哂呢堆大耳牛?

我得部Dacmagic 200M 希望 阻抗唔好太高...盡量想要易推的

Thanks

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

在樓主說ath內選的話首選ATH-AWKT/f

只有Dacmagic 200M要封閉式的話

其它選擇有d9200,dt1770pro,Z1R,z7m2

t5pmk3,TH900mk2,Focal Celestee,朋友們用緊其中三隻亦有ath

至於好不好過ath系列咁人人聽感不同唯有樓主去聽下誰合囗味

最可惜係樓主一定要封閉式

否則stax靜電聽人聲小品非常之好

而stax原廠一套amp+耳機一定夠力不用擔心

以AWKT/f這價位己經可以買到一套stax

人聲小品流行曲等等聽感上相比起ath更好

科林玩家

20120820 發表於 2021-6-16 00:22

STAX 之前見到有套combo加起黎要4萬5左右, 唔係budget內,剛入坑無幾耐,想試下玩先,而且聽人講靜電耳機儲藏都比較講究

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

sasuke 發表於 2021-6-16 01:27
STAX 之前見到有套combo加起黎要4萬5左右, 唔係budget內,剛入坑無幾耐,想試下玩先,而且聽人講靜電耳 ...

樓主環境一定要揀封閉式

只係討論下如你不要封閉式可以考慮下

combo要4萬5左右是較高級型號

budget內當然有

https://www.ect.com.hk/tc/srm-353x-amplifier-stax

https://www.ect.com.hk/tc/sr-l700mk2-headphones-stax

聽完就放晒入盒/袋加包防潮珠

當然有人不喜歡

自己朋友們都咁玩完全冇問題

科林玩家

20120820 發表於 2021-6-16 00:22

如果 ATH-AP2000TI vs Audio Technica ATH-AWKT/f

呢兩隻之下揀? 先唔理價錢

邊隻聽女聲較好?

高級玩家

Tago-01試下
ATH-AWKT算係隻幾偏科既耳機 除非剩係聽女聲 如果唔係唔建議
定萬5整隻Z1R聽住先 遲啲再上擴一樣姐

科林玩家

JosephChi@FB 發表於 2021-6-17 16:53
Tago-01試下
ATH-AWKT算係隻幾偏科既耳機 除非剩係聽女聲 如果唔係唔建議
定萬5整隻Z1R聽住先 遲啲再上擴 ...

唔係好想買sony野,佢D野配佢D機 先有100%加成...我覺得咁樣限制都幾大

另外,我真係剩係聽 女聲,其實我聽來聽去都係 Marvis Hui/Faye Wong/ Kit Chan /Sukie S 呢幾位

唔打算再買其他amp/Dac住...自己係窮人屋企位置唔多,應該都有排先再升級,但而家差一個好O既 clozed pack headphone去享受下,逃避下疫情O既世界。

白鑽玩家

sasuke 發表於 2021-6-17 16:47
如果 ATH-AP2000TI vs Audio Technica ATH-AWKT/f

呢兩隻之下揀? 先唔理價錢

Audio Technica ATH-AWKT/f

高級玩家

sasuke 發表於 2021-6-17 17:11
唔係好想買sony野,佢D野配佢D機 先有100%加成...我覺得咁樣限制都幾大

另外,我真係剩係聽 女聲,其實 ...

如果你聽呢啲歌就可以試下denon隻9200 聽慢歌幾正
仲有隻金聲既klipsch HP-3聽慢歌我都覺得唔錯 不過open back同埋唔知易唔易推

9200就一定易推 可能一啲大力小小既DAC都會過推 amp唔係上低阻amp可能唔上好過上 好多地方有得試

tago我覺得女聲都幾好 不過係清新小小既女聲 唔知岩唔岩你  唔知ECT有冇demo 冇都可以去金聲試