設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: lowbson

[AV擴音機] LS50 做前置 , 想問AV機推介

白鑽玩家

issachar 發表於 2021-6-30 12:55
我覺得 8500 都未必推得 LS50 靚聲.....

我試過ls50出咗冇幾耐
去當時kef喺星光行個陳列室
唔講話用佢入門口部微型音響去推
佢見我唔滿意
招呼我入去試音房
一套三件頭麥景圖前後級
真係sorry
有人話yamaha avm都推得掂
我覺得只係要求去到邊嘅問題

白鑽玩家

NM0101 發表於 2021-6-30 13:28
中置喇叭我好少用, 因為我睇開d片多數都係LPCM2.0, 前置喇叭一甩箱, 人聲就係從中間出黎。

不過其實所有 ...

如果你用2.0多
你呢個套路好正確

白鑽玩家

issachar 發表於 2021-6-30 12:51
我都係瀨左野跟住果斷換喇叭算...

所以係咁叫人家後級
加十仔去旁
有啲喇叭根本上係石頭鑽唔出血

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

MDLP 發表於 2021-6-30 13:36
我試過ls50出咗冇幾耐
去當時kef喺星光行個陳列室
唔講話用佢入門口部微型音響去推

我呢個前 A3080 機主最後都係賣走對 LS50.... 有聲同靚聲中間距離可以好大

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
MDLP + 50 + 50 認同到一個點呀

查看全部評分

LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

MDLP 發表於 2021-6-30 13:39
所以係咁叫人家後級
加十仔去旁

超同意, 除非有特別原因, 如果唔係成個系統去就一對喇叭真係搵黎攪....
LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

黑鑽玩家

MDLP 發表於 2021-6-30 13:39
所以係咁叫人家後級
加十仔去旁

唔能夠話呢個方法錯, 但要對正下藥囉~

白鑽玩家

NM0101 發表於 2021-6-30 14:13
唔能夠話呢個方法錯, 但要對正下藥囉~

除非嗰啲喇叭潛力相當高
加咗後級之後可以推高到另一個境界
並唔係加部後級令到佢發揮正常

白鑽玩家

FB見到

銀級玩家

NM0101 發表於 2021-6-30 13:28
中置喇叭我好少用, 因為我睇開d片多數都係LPCM2.0, 前置喇叭一甩箱, 人聲就係從中間出黎。

不過其實所有 ...

係喎, 如果前置喇叭夠靚, 聲場定位明確. 左右兩隻睇戲人聲都好清.
有時會好過用低一級既中置喇叭.
而且如果個電視唔大, 左右喇叭近既話, 中置個聲唔明顯.
多啲試可能有驚喜.

銀級玩家

MDLP 發表於 2021-6-30 08:46
問題係如果要加錢加部2ch先推得好
點仲要keep對LS50?唔換對直接推得好?

咁如果樓主鍾意LS50個聲冇計既.

亦可以咁睇, LS50潛能高, 宜家玩唔儘佢. 用AV AMP頂住先.
將來想UPGRADE時先慢慢加錢加後級推好佢都得既.
一步一步黎囉.  一步到位要真係要好多筆直.

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
KenKenHo@G + 10 + 10 認同到一個點呀
rach + 50 + 50 認同到一個點呀

查看全部評分