設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[入耳式] Fiio FD5真係幾正,

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
早排買左部M6, 但係發現自已隻耳機推唔郁, 所以想換:

本來想換EST112, 但係OB, 同埋我呢D係幾年換一次所以唔了

最後FH5s同FD5, FH5s個設計太膠唔考慮, FD5 (似曾想識的Final溝AKG設計)... 睇介紹最後選左FD5

FD5同EST112比, 前者的設計靚D, 但係條線後者粗好多

點解最後買佢, 雖然佢都係我最唔鐘意的可調音設計, 不過貪佢平得黎又不失霸氣, 同埋問過國內專家意見, 最後選佢試下
(專家話FD5好過112...LOL 唔知了)

FD5個盒好大, 配件足, 但係唔鐘意就係條4.4線要自已用手換, 煩到嘔(幫人裝埋啦好心, 預設仲3.5)

之後試歌, 分別試左:

女聲:  電子:   動漫:  

3首歌 就算

女聲我梗係照舊選JUNNA姐, 女聲一流
聽佢隻飲歌Vai, 第一感覺是人聲好前, 前而不嘈耳, 唔會cover晒D 樂器演奏聲, 當佢唱唱下嗌果時把聲超有力量, 爽丫丫呢
仲好聽過咩咩猩夢...LOL

電子選左Pet shop boys, 好舊但小弟最喜愛的組合, 佢地的歌我自已聽左幾千次有突
再聽時估唔到有少少驚喜; 聽到以前聽唔到的細節(唔多但驚喜), 可見FD5除左人聲前都有一定的分析力

最後動漫歌選左女武神XDDD (本來想選Two Mix), 點解選女武神? 因為早期疫症佢地被請上電視台唱歌表演去"抗疫"鼓勵人心
所以支持支持! XD
聽番當時電視台播果隻歌, 可以話以"正"去形容, 節奏好快, 但係唔嘈, 分音分得好清楚, 每位歌手都唱得會有層次感, 空間感
(要理解多人組合如果其中一個唱歌難聽隻歌會GG, 但女武神沒有, 勁過love live)

聽完後覺得FD5係一款好聽但非常刺激的耳機, 一來教唔好大細聲會好震撼隻耳仔, 二來呢款耳機係賣人聲加爆炸力, for聽一D好rock, 好電的歌會好爽
(但係精彩在唔會好似某D牌子咁聽嘈歌會頭痛)

呢個價位如果想耳仔爆炸的話, FD5真係正

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

國內那專家話 Fd5 好過112?

銀級玩家

我都like fd5多過112及fh5s

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

女武神即係邊首歌呀??

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

小瑟 發表於 2021-6-12 22:55
女武神即係邊首歌呀??

LOL 女武神應該係組合, sorry
有冇睇Macross呢?
呢隻: 未来はオンナのためにある

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ip_csl 發表於 2021-6-12 18:31
國內那專家話 Fd5 好過112?

youtube D KOL黎, 唔算出名但係佢介紹好多冷門野

同埋我自已都問過淘寶幾間商戶, 佢地都話FD5好

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

RothShek@FB 發表於 2021-6-12 21:55
我都like fd5多過112及fh5s

如果夾到歌, 係人聲超舒服, 舒服得黎又唔會俾D rock野cover/over晒, 好有層次感
呢個價位可以話"好享受"

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

chief424 發表於 2021-6-13 00:40
youtube D KOL黎, 唔算出名但係佢介紹好多冷門野

同埋我自已都問過淘寶幾間商戶, 佢地都話FD5好

兩對我都玩過.112內地首賣時短時間已賣斷貨.咁當然夾唔同dap有唔同效果.

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ip_csl 發表於 2021-6-13 00:59
兩對我都玩過.112內地首賣時短時間已賣斷貨.咁當然夾唔同dap有唔同效果.

D記的耳機跌價快
等半年至1年再睇下112有冇靚價先買XD

星級玩家

呢對抵玩阿!點推個聲都唔差!