設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: SpencerK

[重低音] 新重低音寄到返黎 SVS SB-1000 Pro

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

之前買唔到白色,都去左B&H 訂SB1000,最主要原因都係因為12吋得黎又夠細隻,又唔算貴,去Amazon訂埋set svs 腳都抵用

黑鑽玩家

我隻3000 Micro 到咗兩個星期左右, 之前係Youtube 睇過外國有人比較過, 音質上SB1000 Pro 同 3000 Micro差唔多, 星期六下晝試返以前買落隻U571, 炸咗幾一兩分鐘拆屋咁樣, 就算日光日白都驚樓下投訴, 唔敢再試落去, 不過真係好過癮.

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
chan@76 + 10 + 10 具參考價值
AskaLung@FB + 20 + 20 超正, 一定要加分

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

MDLP 發表於 2021-6-20 23:10
SB無PB咁大輸出
一隻PB頂兩隻SB
呢個係物理現象唔使爭拗

我之前就是看你的教學
https://post76.hk/forum.php?mod= ... eid%3D21&page=2
Set好我的PB-1000,效果非常好,但是再Set埋隻E110,玩兩隻超低音時,反而冇咁好,所以最後用一隻PB-1000算了。

SVS PB系列,真係要潛有潛,要量有量,速度又快又乾淨利落,真係沒什麼可講了。
我本身budget可以買PB-3000 Pro,但無奈尺寸太大,家中冇位安放它,只好試試PB-1000,因為當時未出PB-1000 Pro,點知試完真係嚇一跳,完全顛倒了入門級產品的定義,哈哈。

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
MDLP + 50 + 50

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

我想問吓,因為最近我同事又想換svs十仔,所以自己都心癢癢想玩吓隻SB3000,但我見師兄你講3000有pro版本,但我上網又搵唔到嘅,因為我只係有少少初步認識,pro係可以用app去控制個十仔同W數大一啲,隻3000已經有呢個功能,但佢唔係寫Pro,咁pro版本係有咩唔同,請指教一下

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

正!

白鑽玩家

MTX 發表於 2021-6-22 04:13
我之前就是看你的教學
https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=314982&extra=page%3D1%26filter ...

師兄你好耳力
其實兩隻唔一樣嘅sub仔
好難撈得埋一齊唱
好多時都會大約在3xHz~40Hz以上相位對齊

但3xHz~40Hz以下就倒反
呢個問題autocal係處理唔到
睇下你想SVS同JL選擇其中一隻做主同副
做法係要喺REW搵出嗰個正相及倒反交叉頻率
如果SVS做主、JL做副就易搞少少
REW搵出交叉點後
在JL個crossover將交叉頻率以上cut走
即係切頭得low pass
如果JL做主SVS做副
SVS可以在遙控上切頭切尾
喜歡重疊邊一段頻率都得
總之唔好有反相
現實上你買咗SVS冇理由叫佢做副
但SVS做主由於JL有切頭冇切尾功能
只可以幫補超低頻重疊
咁就真係要視乎現實環境
有冇需要增加3xHz以下超低頻

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

AskaLung@FB 發表於 2021-6-22 10:58
我想問吓,因為最近我同事又想換svs十仔,所以自己都心癢癢想玩吓隻SB3000,但我見師兄你講3000有pro版本 ...

3000 沒有Pro,昨晚太眼瞓寫錯了。

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
AskaLung@FB + 20 + 20 哈哈哈

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

MDLP 發表於 2021-6-22 11:11
師兄你好耳力
其實兩隻唔一樣嘅sub仔
好難撈得埋一齊唱

師兄今次教學,比之前的深,等我消化下先。
我百分百會用PB-1000 做主啦,我的PB-1000 不是Pro版本,沒有遙控,和E110一樣,只可以切頭冇切尾,估計做不到師兄講的設定。
至於(有冇需要增加3x以下的低頻),其實現在可能都足夠,只是開頭諗,反正隻E110放係度,所以才有諗法想佢一齊開聲。

評分

參與人數 2威望 +70 金錢 +70 收起 理由
AskaLung@FB + 20 + 20 超正, 一定要加分
MDLP + 50 + 50

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

隻PB-1000大過隻E110好多,深度都大好多。
現在個位左右得1xmm剩餘位置。

白鑽玩家

MTX 發表於 2021-6-22 12:20
師兄今次教學,比之前的深,等我消化下先。
我百分百會用PB-1000 做主啦,我的PB-1000 不是Pro版本,沒有 ...

睇嚟隻E110都可以唔使開聲
不過可以諗下擺喺梳化椅旁邊
增加bodysonic

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
MTX + 20 + 20

查看全部評分