設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: JanLau@FB

[請教] 知道哩度有咁好多高手,想問下大家意見

專業玩家

其實我真係唔係好識,上網睇好多人講dap同埋耳機,有時睇到一頭霧水,但係又無時間出去試,

專業玩家

其實想轉下其他牌子嘅dap,噉諗住轉下其他牌子嘅話,所以想試下其它耳機,
平時都聽開流行曲,唔識聽古典音樂,
想聽返多啲細節,層次
唔該曬大家

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

JanLau@FB 發表於 2021-6-6 11:52
其實想轉下其他牌子嘅dap,噉諗住轉下其他牌子嘅話,所以想試下其它耳機,
平時都聽開流行曲,唔識聽古典音 ...

聽detail野ESS晶片, 走唔甩
要音樂味就AKM

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

JanLau@FB 發表於 2021-6-6 11:52
平時都聽開流行曲,唔識聽古典音 ...

都係夾唔夾問題,耳聽為實攞個自己舒服平衡點,睇文同自己想都好容易變成一廂情願!而且筆直2W都算係一個投資,唔好偷懶,出省城半日遊試聽!

鉑金玩家

ip_csl 發表於 2021-6-6 10:37
2萬 budget買 dap同耳機,如入墨菊.已經用了$17K,留下3K買耳機無乜選擇.Dap一般有新買新,N6 鈦版又未出.以你 ...

Yes, in your budget, AK SE180 plus a AKM sound card.  Then buy a 6000 to 7000 IEM.  Total 20K.  

Fit your budget and could play for few years u unless your "Pat Pat" is itchy

$6000 IEM , could consider Empire Ears Bravado.

Side info, Sony "Black Brick" vs AK is a true underdog.  No fight.  

Enjoy

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

兩皮野 以前冇咁多選擇就易揀...
家陣咁多槍文 每一部dap 每一隻耳機都天上有地下無咁..
對新手來講就難左
咁有小小建議...就係你鐘唔鐘意綠仙女既聲先 你覺得缺少左d咩先
缺少低音既你又鐘意佢間廠既聲既話..可以留意埋佢同廠既圈鐵同純圈
以你之前兩隻來講都係純鐵..想試下新野..我建議你可以試下純圈先..
對比下你係鐘意鐵既聲..定係圈既聲
咁之後揀耳機條路會易d
dap 方面既建議就係...只攻旗艦..不要次旗..就算舊旗艦都好..
同埋唔好搞埋d換模組既野...基本上模組呢家野你換完之後覺得好聽既話...
基本上都唔會返換舊..最後條數計埋計埋都係旗艦既價錢
我印象中仲未見過邊家dap 最top個部係有得換
and then 睇你需唔需要串流功能...唔要既話...就多好多選擇
Fiio x7
Heir 10a  RSD 1+2
tfz2m final audio iv v vi

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

其實你用兩萬蚊買耳機同DAP,有冇諗過用兩萬蚊去買部Headphone AMP同耳牛呢?
去鋪頭試吓就知DAP 同聽枱AMP 有幾大分別
你簡單去試吓HD600 同 萬零蚊既枱AMP,你可能會覺得自己發現新大陸

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

呢期墨菊好似做優惠,我都有d心動。Cayin 就未認真聽過,我都有黑磚,係就係好reference, 不過依家耳機都大食,已經感覺唔係好夠力,同埋依家來講冇得食埋串流有d煩。同埋近期iBasso DX30P都好吸引,力水夠大又可裝app,所以我試機都成日用佢。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Kobe拜仁 發表於 2021-6-7 22:06
其實你用兩萬蚊買耳機同DAP,有冇諗過用兩萬蚊去買部Headphone AMP同耳牛呢?
去鋪頭試吓就知DAP 同聽枱AMP ...

唔好引誘樓主,人地揾緊DAP/IEM

鉑金玩家

小瑟 發表於 2021-6-8 06:27
呢期墨菊好似做優惠,我都有d心動。Cayin 就未認真聽過,我都有黑磚,係就係好 ...

IBasso DX300 , add the new Amp12 for Class A output, better