設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[DAP播放器] (賽後報告)我的山靈M6 2021新版之旅

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

唔經唔覺小弟玩DAP都一段時間, 起碼過10部, 由Sony F系玩到而家ZX, 由魅族玩到Fiio...lol (晒命)

早排買左部507, 因屎忽癢想換機, 就上網做功課做左兩, 三個星期, 睇下而家邊一部平靚正

最後選中左山靈M6 21 (淘寶其實有pro 21, 不過是旦, pro就OB了)

同埋原來而家某電器店做埋DAP, 耳機市場, 種類都好齊, 而且近我屋企

不過最後我都係遠征灣仔去"快D走"度買, 冇錯又係呢間; 點解? 因為幫襯得耐有感情, 同埋我鐘意298多過電器鋪XD
(298我由讀書年代已經買野)

買完後本來諗住換埋耳機, 厚住面皮問職員借左達音科果隻皇牌耳機試, 點知我部手機推唔郁...試唔到什麼來

(早排職員介紹兩龍耳機, 但係我自已唔鐘意"可調音"的耳機, 因為即係話俾人聽冇信心調到好聲音俾個客, 叫個客自已調"的感覺 [正如去酒店叫奶茶都要你自已加糖加奶咁討厭])

德國300就覺得太雞所以not on my list

台灣112太貴, 唔值

番到屋企, 第一時間就試聽:  用番自已果隻A4000聽, A4000可以話係我比較鐘意的一隻耳機, 做到平靚正的效果

我就唔係好專業去試, 試左幾隻動漫歌同英文歌: 動漫歌就試JUNNA, JUNNA的低音超好聽, 簡直係後生版的五輪真弓

M6新版(我自已稱M6 II) 的分析力好勁, 雖然話9038Q2M係太監版, 但係同ZX507比, 507聽JUNNA某幾隻新歌會"拿埋一舊", 但係M6 II可以分得好有條利唔會聽得唔舒服

之後聽LiSA, LiSA唱到cheap晒果隻炎又係有味道, 不過同507比分別在清晰度, M6 II就清過507

最後聽舊少少的組合: Two Mix同move, 只可以話D歌好似重新演繹俾你聽咁

之後英文歌, 因私人理由以前果D英文歌洗晒, 只得番一隊叫AQUA的組合, 可能唔夾機, 9038聽英文歌就冇507咁有動感

聽左6, 7隻到, 部機就開始熱...吹到啤一聲, Q2M已經咁熱, 好難想像9038pro會唔會燒傷手LOL

個人感想:

做左一排功課, 買M6 II可以話係醒目的決定 (平, 靚, 正), 4000蚊不到的價位就有9038晶片, 同S記差不多質素的機殼, firmware已經係超值
唯一不足同埋驚的都係國產DAP的死症; 痴鍵 (好驚用幾個月後就會發生)
M6 II的缺點就係熱, 聽5,6隻歌左右就會發熱, 熱過我部小米11
如果排除硬體上的問題

音色我會俾90分, 同我以前M11pro比 ESS的chip都係dry D, 清新而細膩, 但做唔到好似"齒頰留香"的感覺 (AKM4497真係做到, 果種暖而清的warm聲真係好深刻, 係可以醫病咁樣俾到人舒服的感覺)
細緻度就嬴AKM, 但係音樂味就輸AKM

總而言之睇下自已要咩, 我就for換機, 試下新野
呢部機如果預算唔高的話就超值得買

科林玩家

Android9?聽唔聽到kkbox

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

HongWang@FB 發表於 2021-6-5 15:33
Android9?聽唔聽到kkbox

可以

專業玩家

電器店有冇得試機先

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

請問有冇試過聽apple music? 出唔出到hI-res lossless?

進階玩家

gerrard 發表於 2021-7-28 01:48
請問有冇試過聽apple music? 出唔出到hI-res lossless?

apple music播歌有顯示hi-res標誌,有D歌頭頂bar寫住96Khz,唔知咁算唔算?

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

請問是否有內置google play可以安裝其他apps?

進階玩家

gerrard 發表於 2021-8-4 01:15
請問是否有內置google play可以安裝其他apps?

內置有個apk pure,入去裝返google play就可以用
暫時試左apple music,Spotify 無問題

進階玩家

我最近都啱啱入手 M6 21
同我以前部 hiby r6pro 比較
背景真係好寧靜, 冇底躁
而且好耐聽.
暫時 KKBOX 唔支援 hi-res 同冇 dark theme
不過已向 KKBOX 反映, 等佢 update.

專業玩家

金屬@G 發表於 2021-8-5 16:02
我最近都啱啱入手 M6 21
同我以前部 hiby r6pro 比較
背景真係好寧靜, 冇底躁

個人唔係好鍾意hiby,低音係夠力,但人聲好乾