設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 蜜汁叉燒

[重低音] SVS 3000 Micro

星級玩家

謝謝意見。

SVS Subwoofer Matching Tool:
https://www.svsound.com/pages/merlin

Setting Guide for Ambeo:
https://www2.svsound.com/merlin/guide/brand:654/model:5195
這個setting Guide是 Ambeo 配任何SVS subwoofer的指引.

高級玩家

師兄我都係用ambeo 年頭入手 我想加SW
想問下SVS 用後感如何?

因為我個廳好細 平時主要係睇netfilx 加youtube 多
感謝

黑鑽玩家

FungKeith@FB 發表於 2021-8-31 19:06
師兄我都係用ambeo 年頭入手 我想加SW
想問下SVS 用後感如何?

我都係細屋仔,用SVS,可能Ambeo負擔低咗,我覺得包圍感,方向感,細緻度都提升咗。原本Ambeo個低頻都唔錯,但加咗Subwoofer就提升到另一個級數,開細聲咗,但破壞力加強咗,當然,3000Micro 30Hz後下跌得快啲,20Hz直情冇晒,所以最低一浸會缺失咗啲,我唔知係Ambeo輸出問題定SVS 問題,但整體計,加埋價錢,我好滿意。

高級玩家

蜜汁叉燒 發表於 2021-9-1 18:06
我都係細屋仔,用SVS,可能Ambeo負擔低咗,我覺得包圍感,方向感,細緻度都提升咗。原本Ambeo個低頻都唔 ...

我都訂左svs 三星期左右會到
想問下師兄ambeo 係咪開哂boost? smart control 到有無點set up🙇🏻‍♂️

黑鑽玩家

FungKeith@FB 發表於 2021-9-3 16:12
我都訂左svs 三星期左右會到
想問下師兄ambeo 係咪開哂boost? smart control 到有無點set up🙇🏻‍♂️ ...

睇戲我係用Movie Boost. 最初未用Subwoofer會推大foundation 及Mid-low, 有subwoofer foundation我set 做0, Mid-Low開到6左右,想厚聲少少。你接好晒Subwoofer, 要係Smart Control入面開返Subwoofer個選項, 之後就可以重新Cal一次。 SVS 個app, 有幾個setting我都會用到,就係Phase 同 Eq. Phase 設定可以參考吓post76內有啲師兄嘅分享。另外我用HDMI接咗電腦,搵咗一啲網站有唔頻率嘅聲音,加埋用電話嘅sound level meter,去草草地試吓唔同頻率嘅DB, 睇吓會唔會某啲頻率特別多或少,再去調EQ。

科林玩家

師兄多謝你分享svs 3000 micro
請問美國水貨過黎係咪即插即用?

黑鑽玩家

應該要打開背板拔走一條jumper

黑鑽玩家

LauJustin@G 發表於 2021-9-7 22:24
師兄多謝你分享svs 3000 micro
請問美國水貨過黎係咪即插即用?

如上面師兄講, 返嚟要打開面板, 之前再拆Jumper 出嚟.

科林玩家

蜜汁叉燒 發表於 2021-9-8 13:25
如上面師兄講, 返嚟要打開面板, 之前再拆Jumper 出嚟.

引唔住落左單,等貨到
呢種雙向既sub同得一個方向出聲既sub擺位會有咩唔同?

星級玩家

可否post 圖顯示要擝邊條jumper?