設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 海外試喇叭的經歷 - 請指教 {#10 更新}

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

海外試喇叭

哈哈,海外試駕試聽得多,今日就等我同大家講講 - 海外試喇叭的經驗吧!

我住在澳洲墨爾本的,上年退休後一直在 76 逛逛學習,終於上星期人左 天龍 8500,開始一步步地完成心中多年的夢想。

由於 8500 玩左幾日,開始踏上新征途了 - 喇叭{B&W}。

在香港時一直好想入對 B&W {唔好問點解、唔好問試過未},就好似一直中意汽車品牌【林寶】同【法拉利】一樣,有D野,你唔一定要試過,擁有過才會深愛的,對嗎?

言歸正轉,由於以前在香港的試喇叭經歷,加上人在海外的語言障外,一直都唔敢去『運吉』,但為左完夢,今日真係帶埋老板去試喇叭了。

今日一去到,同鬼佬sales哥哥講,我想試對 B&W 603 s2 同 702 s2 signature……. {由於上星期同佢買左部 8500},佢都有有禮貌地同我講等一等,佢之後將兩對喇叭搬去『毒氣室』準備…….

在搬運期間,佢好客氣地同我講,做左咁耐,都未試過同客人試兩對價位差咁遠的喇叭………. {我只有傻笑}

好,坐好了,拿出自備的『籐田惠美』Camomile BEST AUDIO 去聽,佢用 Cambridge Audio CXC Series 2 CD Transport,Parasound NewClassic 200 Stereo Amplifier 作播放的器材。

器材連結在文末!!!

先來 702,嗯OK吧,同之前在地牢某鋪,用部2萬元的日本膽合併推對 Proac D1比較,上次我仲會『嘩』一聲,今次對喇叭係成5萬蚊的,點解D聲好似…….. 嗯,唔識講,好似無乜鎮憾的感覺的?

再來 603,嘩{今次反而有嘩一聲}???點解同對價錢差一倍有多的喇叭無乜分別的???

真係攪到我一頭霧水!!!

長篇待續,期間等候高人師兄/姐們發表意見,各舒已見!!!

謝謝!

https://www.audiotrends.com.au/a ... ort-lunar-grey.html

https://www.audiotrends.com.au/a ... mplifier-black.html

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
que + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
SimonHon@FB + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

部Amp唔夠力推高級喇叭所致!

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Cambridge Audio CXC 應該推唔好7系吧!
我試過係鋪頭用Denon Pma-A110+Dcd 110 播sacd黎試6系同7系,感覺7系完全係高幾班!個sales都講左句差唔多既說話,話6系同7系相差咁遠冇乜好比較

銀級玩家

部Amp 未夠班,all in One class D amp 推書架還可以

想聽下文

黃金玩家

SimonHon@FB 發表於 2021-5-26 14:12
部Amp 未夠班,all in One class D amp 推書架還可以

想聽下文

我都好像出下集,不過無乜反應,所以就無乜意慾寫埋佢~

銀級玩家

rbaggio74 發表於 2021-5-26 18:49

這裏 cd rom 居多...

鉑金玩家

香港仲有幾多人玩HI FI大部份人只玩電腦手機再加數百元藍牙喇叭高級D就soundbar.

黑鑽玩家

用緊老金E407推606S2, 感覺都推到近8成效果, 至少音量上唔使就住就住。如果將來升700系, 我起碼一定加多部後級!
B&W一定要俾夠力水先會好玩~

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

rbaggio74 發表於 2021-5-26 18:49

加油💪
唔好衰收尾

黃金玩家

好,既然有人跟進,咁我都唔好意思唔繼續寫落去。

上回講到,用自已聽慣的CD試左 B&W 603 同 702 Signature 兩對唔同價錢的喇叭,另我同老婆感覺到『無分別』,點解我要俾多 1倍價錢???

其實試喇叭開聲前,我同老婆講,頂,個sales可能都覺得我地運吉的,所以求其用部咁樣的 amp 尼試,應該『推唔好』D喇叭的…….. 云云!{此乃其他師兄指出或心中所想吧!}

結果如我所料,真係聽唔出分別來,正當我想起身走人之際,sales 哥哥入返尼{佢地一般會俾客人自已留在毒氣室聽一輪至會入返尼的},佢企埋一邊聽左一陣………然後佢惆惆眉,佢話:『你地介唔介意聽聽我D歌?』

我地當然唔會拒絕喇!

好,之後佢將部 cheapcheap amp 的 input 轉做由streamer{cambridge audio CXN V2},尼部都好多師兄講過吧……. 佢開始播了{心諗,唉,交埋戲俾你就走人喇,你D英文歌我都唔識聽,知鬼好唔好聽咩……}

一開聲係D低頻 sax 聲,用緊 702 去播,依,有D料到啊,背景唔同左,再聽多一陣,真係唔同晒啊,點知再聽落去…….. 頂,原來係『一號皇庭』首開場音樂,唔怪得好似好熟咁喇!

結果,今次真係感到喇叭的『威力』了。

然後轉回 603 s2,嗯,今次真係分得出『高檔野』同『入門級』的分別了。

背景,乾淨,夢台大小,樂器擺位等等,都基本可以由小人對『木耳』聽得出,同老婆竊竊細語,都覺得係自已失禮,怪錯左 sales 哥哥。

好,又到一個分支點。

今集總結,原來用唔同的訊源、播放器材,得會另相同的喇叭發揮出唔同的功力的,希望師兄們繼續發聲,多多指點。

下集待續……..

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
SimonHon@FB + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分