設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] [更新]新apple tv 4k出唔到 4k logo

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

原來其他人都係咁……😓

https://9to5mac.com/2021/05/26/some-4k-content-incorrectly-showing-as-hd-on-new-apple-tv-box/

我仲發現多一個問題😓有冇師兄係咁?
YouTube auto detect 只去到480 要人手轉返1080 or 4k…
上部apple tv 4k都冇依個問題..
———————————————————————-
我有用緊上一代apple tv 4k
電視係x90f
經samsung q80r上電視
全部電影apple同Netflix 都可以出到4k logo
但一換最新apple tv 4k..setting 一樣同用返同一條hdmi
全部都出唔到4k logo…
有冇師兄知道點解?thanks🙇🏻‍♂️

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章76 榮譽貢獻勲章三星玩樂勲章

ching
我琴日都開始用部新appletv 4K二代
想問雖然無出4k logo
但係照出到4k嗎?

我反而照出到4k同atmos
但竟然話我條光纖hdmi線出唔到4.2.2
只出到4.2.0
明明ps4時都出到
用呢條線

Amp: DENON AVC-X4700H
Front: KEF R3
Center: KEF R2C
Surround: KEF Q300
Front Height + Surround Back: KEF Egg X 4

進階玩家

我check電視係detect到dobly vision
但個title就係寫HD😓

進階玩家

tony019002 發表於 2021-5-22 10:51
ching

我用緊belkin hdmi2.1係出到4:2:2 🤔

黑鑽玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

如果有shield tv 2019, 你們會買新apple tv 4k嗎 ?

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章76 榮譽貢獻勲章三星玩樂勲章

ChesterYiu@FB 發表於 2021-5-22 12:53
我check電視係detect到dobly vision
但個title就係寫HD😓

最緊要係出堅4k
可能遲下隔一陣又會出番岩logo

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

tony019002 發表於 2021-5-22 10:51
ching

師兄請問呢個input output 畫面係apple tv 4k 邊度check ?
Thank you

銀級玩家

我都買左新既Apple TV 4K, 攪左幾野先點到燈,出到4K SDR 30 fps, Atmos. 但吾知乜問題,同樣出到4KHDR 30 fps, 但的色水好奇怪,wash out 左甘。睇在第一集 6 underground,都可以。其實比起的電影Atmos, 差別都大!電影的Atmos 好好多!

黑鑽玩家

Sywleung 發表於 2021-5-22 13:38
師兄請問呢個input output 畫面係apple tv 4k 邊度check ?
Thank you

我都係襟部amp個info制ja

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

我未有新版 AppleTV 4K,當日透過呢個方式出得齊雙D:按我,可以試一試類似既方法,睇下有無改善!?
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1