設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: cheungliu

[4K/8K電視] (#176有更多XR-65X90J圖)SONY 2021 電視集中討論

鉑金玩家

hangshun 發表於 2021-6-1 21:18
不過都恭喜師兄買到心頭好........恭喜恭喜

等緊師兄部機黎到post下

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

cheungliu 發表於 2021-6-1 22:43
等緊師兄部機黎到post下

星期六先送同set機,而掛牆架我用返之前果過55"掛架就算啦......

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

cheungliu 發表於 2021-5-31 18:27
9500h應該靚過x90j

只係我想要打機先要x90j

師兄可以講解下嗎? 點解新出x90J 反而無舊9500h咁靚?

鉑金玩家

rockyw 發表於 2021-6-2 00:59
師兄可以講解下嗎? 點解新出x90J 反而無舊9500h咁靚?

This is because the X950H has the 'X-Wide Angle' layer to improve its viewing angles but at the cost of a lower contrast ratio. The X950H has a better color gamut and gets a lot brighter, bright enough to deliver a true cinematic HDR experience.

詳細資料

簡單講就是9500H是H系LED 日本機皇,X90J是日本LED機J系排第二,
所以點都好9500H都是好過X90J

鉑金玩家

hangshun 發表於 2021-6-1 22:56
星期六先送同set機,而掛牆架我用返之前果過55"掛架就算啦......

但個位會唔同,
人眼中心是大約110cm
65吋電視已經是41cm 至42cm
即是離地只有68cm-70cm
加埋55吋同65吋VESA都有機會唔同

師兄照你舊POST你都是玩音響之人,要計過數先至睇下個掛架可否照用55吋果個,如果唔是一陣會頂住左個中置喇叭

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

hangshun 發表於 2021-6-1 22:56

CHING 在哪裏買,可以幫你用舊掛牆架?

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

cheungliu 發表於 2021-6-1 12:18
VRR講左成年都無 我覺得中伏機會都大

希望有啦,如果無就大損失了。其實LFC都應該要有埋。

鉑金玩家

JP1 發表於 2021-6-2 10:30
希望有啦,如果無就大損失了。其實LFC都應該要有埋。

對於Sony update firmware 都係近期先搞arc 完全唔樂觀

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

cheungliu 發表於 2021-6-1 22:40
真係全年最抵mij價
所以9500h好多人搶
隔離蓮登好多人話去搶55吋,65吋都搶到無乜幾部 ...

X9500h 55吋真係無晒,65吋重有貨賣,但係超市禮劵回贈少左一千蚊。
如果唔係你提醒我,我都醒唔起間房都應該強化吓設備,我諗左好耐其實房擺65吋都得,不過可能55吋都夠,同埋x95j無55吋,如果依家唔買可能2022或更耐先有返55吋lcd旗艦機。

55吋A8h差兩千可能都值得買,我諗左好耐,發覺oled反光好嚴重,我唔想熄燈使用電視機。其次,如果oled壞左,要換面板嘅話好貴。同埋,我唔想因為oled改變自己使用電視機的習慣,例如睇新聞台、駁電腦、長開電視機唔熄、長時間打機。 oled燒印 色衰有好大可能性 兩至三年內發生,如果換機換得密可能就問題唔大,但係lcd耐操啲,換機嘅時間空間大啲。

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

cheungliu 發表於 2021-6-2 10:36
對於Sony update firmware 都係近期先搞arc 完全唔樂觀

咁就可惜左啲