設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: adamct

[4K/8K電視] 想買Sony65吋電視 應該幾時買好?

鑽石玩家

krisho6666 發表於 2021-5-14 11:12
就純粹影像處理LG冇SONY咁靚.
播碟播FILE可以用電腦MADVR黎補償, 不過用APP(Netflix, disney+)就冇乜辦法 ...

真的要資深用家先比到呢d cmt, 看外國utuber review, lg 在影像處理是有進步,但sony 粒xr 亦更上層樓。

睇下a80j 做幾$,或許會是另一選擇
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲

銀級玩家

gamma 發表於 2021-5-14 14:28
真的要資深用家先比到呢d cmt, 看外國utuber review, lg 在影像處理是有進步,但sony 粒xr 亦更上層樓。
...

係喎!以為LG追近少少,點知又被拋離。
A80J都正架,等下睇價差幾多都好。

LG另一個問題係,唔係行ANDRIOD。少左好多APP玩。
而且外國GOOGLE TV整合得好方便好靚。不過唔知香港會唔會更新到同外國一樣(暫時唔一樣)。
另外有d外國YouTuber有講OLED加Heat Sink(Sony A90J, Panasonic GZ/HZ2000)散熱可提升壽命同減低燒印。

最近睇左條幾詳細既比較片,可以參考下。

LG C1 vs Sony A80J | 2021 OLED Comparison

鉑金玩家

我訂左X90J行貨,百記平二千
我本身覺得X90J是俾想部機打PS5 XSX但又怕燒印的人玩,加埋家人點都會睇D新聞台(OLED天敵)

價錢黎講每年的下年五月又會平過而家,當年9500H 是LED機王,而家就變左AV LIFE減價貨(扣埋coupon 唔駛20000)
所以自己唔會太想追貨尾,你都準備三萬至四萬其實都唔會甘心只是用黎買上年的貨(除非你話買到77吋,咁就可以接受)

當然如果有能力的可以玩埋OLED,但如果是打機做主力真是要自求多福
好似上面師兄話齋,可以等A9J減價就入,但情況同你而家買A8H根本無分別,而諷刺地,個個都是講9500H無人講A8H
即是到了買上年貨時個個都是以價錢行先
加埋MINILED下年應該會大賣,其實我個人覺得今年唔太應該買咁貴OLED
分分鐘今年可能是OLED最貴的一年

而講到韓國OLED同日本OLED,我都是信日本OLED,只是因為韓國OLED的售後服務都幾出名出奇地"好"...
要諗OLED只諗日本OLED

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
adamct + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

會玩PS5, 連電腦,TV,Netflix 都係果d

咪買X90J , 至於水或行 , 自己去衡量.

星級玩家

5.1外星人 發表於 2021-5-26 16:45
咪買X90J , 至於水或行 , 自己去衡量.

早幾日去左K11 sony睇
擺左部X90J , 隔離係A8H
兩部機一拼埋一齊就好明顯對比
A8H 畫面靚好多 (OLED, 不過唔知有幾多味精), 而且個聲正d (Acoustic surface)

令到我本來想買水X90J
而家要再諗真d先

鉑金玩家

Adamatsevensix 發表於 2021-5-26 17:25
早幾日去左K11 sony睇
擺左部X90J , 隔離係A8H
兩部機一拼埋一齊就好明顯對比

Oled 天生靚過led
但價錢都好唔同

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

令到我本來想買水X90J
而家要再諗真d先

我本來都係買OLED 但屋企人用嘅時間比我更多 ,
睇新聞賽馬 , 唉!費事煩 , 買返LED穩陣

鉑金玩家

X95J同X85J

外國都話要等等先至出65X95J,先出75X95J同85X95J。香港罪大官網X95J只得65吋,睇黎X90J 65吋個價都會硬一排

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

小弟依家都諗住買X90J75吋 水貨 吾駛兩皮
玩兩年都差唔多回本 又可以換新機😁😁

鑽石玩家

5.1外星人 發表於 2021-5-27 01:22
我本來都係買OLED 但屋企人用嘅時間比我更多 ,
睇新聞賽馬 , 唉!費事煩 , 買返LED穩陣
...

2021 用evo panel 我覺得可以博下
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲