設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: DanielHung@FB

[請教] 關於更換唱頭問題

1萬

白鑽玩家

老而不

DanielHung@FB 發表於 2021-5-11 19:27
又係喎 感激夜啲食完飯試下先

去鴨記搵下了, 我見過有鋼有膠 (尼龍)的, 搵返啱size 的絲母就得. 仲有那些"介指" (鋼環) 作微調

建議就買齊鋼和膠的去試.
因為鋼重過膠, 變相令唱頭總重量增加, 未知會不會令後方用作平衡的唱重無法支援.  
還是好音樂最好.

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

DanielHung@FB 發表於 2021-5-11 18:50
都好有道理。。 不過 唱頭 買咗返嚟 都真係諗唔到辦法, 如果拆咗油壓支架 理論上可以增加斜度。 好多謝 ...

唱盤本身跟Smiko Oyster cartridge,就是原配,唱頭本身高度,正好配合唱臂,合成一個整體,水平角度,即所謂VTA,剛剛好。
原庒那個Sumiko應是MM 頭,用103D MC頭,要加升壓牛,除非前級附MC phono.
正因唱臂無VTA調校,另配其他牌子唱頭時,就要比較兩個牌子高度,要相同,否則就是不配合,加厚殼與唱頭頂之間空間,都只可以粗略致唱針接觸到唱片,不代表等同調節VTA。
專業唱臂不同,除VTA後,還有各方面調整,來配合不同牌子唱頭的要求。

黑鑽玩家

看樓主第三幅圖似唱頭鑼絲過長,如果是這原因,試試反裝。

黑鑽玩家

kl122002 發表於 2021-5-12 06:52
去鴨記搵下了, 我見過有鋼有膠 (尼龍)的, 搵返啱size 的絲母就得. 仲有那些"介指" (鋼環) 作微調

建議就 ...

你啱, 我琴晚搵極都搵唔到啱嘅材料, 睇嚟都要去SSP走一轉

黑鑽玩家

revefcd2019 發表於 2021-5-12 20:31
看樓主第三幅圖似唱頭鑼絲過長,如果是這原因,試試反裝。

這個問題我也考慮過 但係 感覺上 頭嘅高度比原來的短了
如果玩短嘅師母其實長度也是不變 不過都要再研究下先謝謝提供意見

黑鑽玩家

Big_McIn 發表於 2021-5-12 07:46
唱盤本身跟Smiko Oyster cartridge,就是原配,唱頭本身高度,正好配合唱臂,合成一個整體,水平角度,即 ...

你講得啱其實之前都有做過一下功課見到有人話換咗denon呢一個頭聲音非常好, 我不是用內置的phono,  用緊 yamaha sa1200, mc mm 都得

1萬

白鑽玩家

老而不

DanielHung@FB 發表於 2021-5-12 20:42
你講得啱其實之前都有做過一下功課見到有人話換咗denon呢一個頭聲音非常好, 我不是用內置的phono,  用緊  ...

你計下原唱頭同新的呢個高度差幾多, 再去找絲母做墊.
如果搵膠的絲母就可以容易D打磨 (先用細number 大磨, 之後再用細number 水磨砂紙慢磨)  
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

kl122002 發表於 2021-5-12 21:19
你計下原唱頭同新的呢個高度差幾多, 再去找絲母做墊.
如果搵膠的絲母就可以容易D打磨 (先用細number 大 ...

好。 謝 ching, try again saturday

1萬

白鑽玩家

老而不

DanielHung@FB 發表於 2021-5-13 08:42
好。 謝 ching, try again saturday

概念圖大概如此

記憶中一般的唱頭用螺絲係M2.5 /2.6, 長度要看你的需要, 絲母和指環(介子)都是用返2.5的就得
指環可以裝在中間絲母和唱頭之間。
重點係因為要防而要買不鏽鋼的螺絲。

我偏好係用“杯頭螺絲”, 即是6角螺絲。 杯頭螺絲的底係平面, 上實後可以貼住唱頭殼。 而我覺得用6角螺絲批 (“7”字型, 90度曲) 去安裝會方便d.
視乎情況和需要, 用杯頭螺絲都可以用在倒裝的方式安裝。

*更正, m2.5有時候會沒有的, 也可以一些試m2.6看看?

黑鑽玩家

kl122002 發表於 2021-5-15 09:13
概念圖大概如此

感謝您的詳細回覆和意見 真心學到嘢