設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 長期用4Ω有問題嗎?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
Denon AVC-6700用8Ω推Hales concept3聽兩聲道,一段時間amp會好熱,大聲?會拍邊,呢度ching有講過,改低Ω機會冇咁熱,改4Ω後,長時間部amp都只是微暖,連拍邊都冇埋,經過多次返覆試驗,開到好大聲都冇再拍邊,聲音亦唔覺唔妥,請問長遠對部amp有問題嗎?
singgor

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

只可以講AV amp係唔夠力推這類大喇叭,唔係點解噤多人加獨立五channel後級.你個case用4 ohm安全佐點會有問題.

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

理論上推4Ohm喇叭應該比推8Ohm用更多Power🤔

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
tony019002 + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

鑽石玩家

lnchu 發表於 2021-5-9 22:51
只可以講AV amp係唔夠力推這類大喇叭,唔係點解噤多人加獨立五channel後級.你個case用4 ohm安全佐點會有問題 ...

純粹討論、以前我用mark 332 推、大大聲都唔會拍邊、但轉用pass lab x350就唔同、大聲小小便拍邊、代理解釋話332 damping有800、操控力好所以唔拍邊、x350只有60、所以拍邊、當時我都認同呢個解釋、因我用過嘅後級冇得選擇喇叭負載阻抗、而家嘅av amp有得設定、所以有疑問、想了解下

黑鑽玩家

楼主的实践跟理论完全相反,奇了

鑽石玩家

zairen 發表於 2021-5-10 09:26
楼主的实践跟理论完全相反,奇了

係呀!真令我混淆、覺得喇叭拍邊會係擴音機操控力不足所致、要部大電流、大瓦數擴音機才能改善、而家一部av amp就能解決、唔知係唔係電路嘅進步定乜嘢原因?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

singgor 發表於 2021-5-10 11:59
係呀!真令我混淆、覺得喇叭拍邊會係擴音機操控力不足所致、要部大電流、大瓦數擴音機才能改善、而家一部a ...

https://www.the-home-cinema-guid ... dance-matching.html
睇完,原來你張個amp降壓,降power....

黑鑽玩家

Hales Concept 本身係4Ohms , AV Amp set 4 Ohms 降低電流輸出, 以免供電過荷而出現失真,

咁樣反而可以正常

鑽石玩家

茶母 發表於 2021-5-10 21:24
Hales Concept 本身係4Ohms , AV Amp set 4 Ohms 降低電流輸出, 以免供電過荷而出現失真,

咁樣反而可以正 ...

Concept 3 係6Ω的,,但我反覆試過AV Amp set 4Ω之下,重聽容易拍邊嘅段落,用極大音壓而不拍邊,應該要用好大power,大電流才達到,咁唔似降低電流輸出,以免供電過荷而出現失真。
singgor

鑽石玩家

lnchu 發表於 2021-5-10 19:56
https://www.the-home-cinema-guide.com/speaker-impedance-matching.html
睇完,原來你張個amp降壓,降pow ...

睇完,佢話會影響音質,我又唔多覺,可能我木耳
singgor