設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kingyan

[AV擴音機] DENON A110 集中討論

鑽石玩家

齙牙珍

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

kingyan 發表於 2021-5-3 20:13
Q姐分享吓要㸃麻

要點可以簡單講下嘅
第一要努力、第二要耳聽八方、第三要記性好!
因為十仔相位對準,係玩影音一個最重要元素
簡單量化, 不論你整套戲材價值多少,如果未效準相位嘅器材,最多只可以有60分……
但點先能夠揾到正確相位呢?相信記得我嘅師兄都知我講過無數次了(我專用忍者刺客來調校的),暫且不重複!
器材就死嘅,人就生嘅,以上3點都做不到或分别不到,就算再講都不會感受到相位嘅"重要性"!
揾啱相位,再set器材,才能超出器材身價

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kingyan + 10 + 10 話題性討論,極具參考價值

查看全部評分

鑽石玩家

齙牙珍

以上內容,雖然不直接關A110話題,但內容是如何能調出A110好聲,咁……所以……就要先由調校好十仔講起!

銀級玩家

新手留名學野先

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

qq1122yq 發表於 2021-5-3 21:34
要點可以簡單講下嘅
第一要努力、第二要耳聽八方、第三要記性好!
因為十仔相位對準,係玩影音一個最重要 ...

難得見到Q姐,想請教一下如果把前置左右喇叭線對調,再較相位,去到最細聲的方法可取嗎?有什麼好同壞處呢?

鉑金玩家

一大堆垃圾砌成7.3.4

咦!這邊有野學
好過同老野講污点,講進步嘛!

鑽石玩家

齙牙珍

Jazzgd1 發表於 2021-5-3 22:36
難得見到Q姐,想請教一下如果把前置左右喇叭線對調,再較相位,去到最細聲的方法可取嗎?有什麼好同壞處呢?{: ...

雖然我未試過你講嘅方法,但原理應該同左右喇叭正常接,相位check最大聲,只係做法相反……經驗嚟講,依個做法不能做到相位精準,因為會有幾個位置,什至十個八個係非常接近同樣聲壓的,所以上面提到要記性好,意思即是知道邊個位置多咗d乜、少咗d乜,你才能分别到邊個先係啱的。
況且在我的精準定義,係講梗扭動相位粒制0.5mm,約等如低頻能量移動幅度位置有大約1尺左右(包括水平的高低、横向的左或右),試問只用聲壓大小,怎能做到我所形容的呢?
所以我不會用你所講的方法去揾相位的!

評分

kingyan + 10 + 10 話題性討論,極具參考價值

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

qq1122yq 發表於 2021-5-3 23:45
雖然我未試過你講嘅方法,但原理應該同左右喇叭正常接,相位check最大聲,只係做法相反……經驗嚟講,依 ...

好,謝謝,又學到野還以為會讓新手的比較易找到相位

鑽石玩家

齙牙珍

如果要用巨體d形容精準的定義,可以比如戲裹想表達上前方爆,低頻的能量定位就會係上前方,上就上、下就下、左就左……不會只有一大嚿低頻感覺而沒有定位的!
所以精準定義又等如準確定位,有明確聽感分别得到的,亦有家訪過嘅師兄形容為3D低頻。

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

qq1122yq 發表於 2021-5-4 00:14
如果要用巨體d形容精準的定義,可以比如戲裹想表達上前方爆,低頻的能量定位就會係上前方,上就上、下就下 ...

其實你所講嘅低頻好似識走位咁,係setting已經可以做到,定係某啲品牌比較易掌握的呢?
Ps 一講到set十仔,真係由開台到世界終結都仲講嘅

鑽石玩家

齙牙珍

Jazzgd1 發表於 2021-5-4 00:19
其實你所講嘅低頻好似識走位咁,係setting已經可以做到,定係某啲品牌比較易掌握的呢?
Ps 一講到set十仔 ...

係嫁,我稱為移動低頻,amp內setting本身不能做到,係要靠十仔要有phase粒制去擰去揾的,因為粒制係機械式,要本身對低頻的認知及經驗去扭,並不關EQ曲線、電腦、儀器可以尋找出來的……
而每個品牌都有唔同特性,想易d掌握到,可以用KK、MK、JL喱類沖擊力較強嘅十仔

評分

李好野@76 + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分