設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[AV擴音機] LX904開箱、初步觀感、遲啲有setup秘技分享

白鑽玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

O&P係咪執笠對我嚟講唔重要
好多有質素嘅牌子都面對過財政問題
e.g.....法拉利、RR、b&w、JBL、MK、Dynaudio、MarkLavinsion

等咗兩年
單純看沒有8k好似有啲過時
但我自己又唔打機
電視機同投影機又無8K
我自己都係影碟機直接上投影機
對我冇乜影響
呢個玩法pioneer
仲可以熄曬hdmi及其他無線幹擾裝置
反而重點在於聲音
由87>88>89>901聲音每代都有明顯進步
今代DAC仲要多跨一大步
由9016換上新版9026pro
細節位微動態聽多好多嘢
低音散得靚收得快
睇下另一個post師兄Wadee有幾驚訝就知
至於9026pro係Pioneer中
係屬於邊個級數呢?
佢哋個旗艦cd機就用兩粒
LX800份2ch係用Ess9026pro
但LX500就用AKM4490
頂級av amp都係用9026pro/9016
對落入門級全部都係用akM4458
安橋部3字頭5字頭
左右聲道用4490其他聲道就用4458

++++++++++++++++++++++++++++

講少少聽咗幾日嘅感覺
低音嘅下潛明顯散得好靚收得好快
下盤紮實男聲厚底女星通青
今次個HiBit32比以前更有秩序釋放
之前完全唔用D. filter上邊個short
估唔到在9026加持下
又可以聽得下而且效果唔錯
以前只會揀slow同sharp
在904身上有多一個選擇

今次dts個Neural:X真係有料到
個音場包得好靚效果非常自然
無須降去DVD音效(24/96除外)做upmix
完全唔洗用偷雞摸狗玩法

av direct + audio exclusive + av direct net off
斷六親功能
即係斷 HDMI / 藍牙 / wifi / Lan / 網絡時鐘 / 網絡電源

留意 av direct net off要用在機身前面板同時按 [Zone Control] 和 [Status] 掣

904多咗個HDMI 4K signal format
一定要開做enhanced
先過到4K60p 444
normal祗係safe mode

原來部機係full Balance
唔怪得連個rca輸出都強咗

updating........stay tuned

評分

參與人數 18威望 +458 金錢 +438 收起 理由
mcdull + 10 + 10 超正,一定要加分
laszloabcd + 10 + 10 超正, 一定要加分
ckin + 20 + 20 超正, 一定要加分
HKWAIYIN + 10 + 10 超正, 一定要加分
Yoshiki2008 + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
bigair + 20 + 20 超正, 一定要加分
wadee + 10 + 10 超正, 一定要加分
fatboy88 + 10 + 10 超正, 一定要加分
timmy + 20 + 20 超正, 一定要加分
matt88p + 50 + 50 超正, 一定要加分
keke323 + 80 + 80 報告非常詳盡,用家心得
alleelarry + 50 + 50 超正, 一定要加分
pac + 80 + 80 超正, 一定要加分
chan@76 + 10 + 10 包膠!包膠!
hangshun + 20 + 20 恭喜哂Ching
carreyjim + 20 恭喜哂Ching
thesun + 10 + 10 超正, 一定要加分
marco + 18 + 18 正喔

查看全部評分

白鑽玩家

唔好講嘢.....先來個開箱圖逐件剝J下先

評分

參與人數 22威望 +558 金錢 +558 收起 理由
marco + 18 + 18 恭喜哂Ching
kingyan + 10 + 10 恭喜哂Ching
loong79 + 10 + 10
wadee + 10 + 10
pinkspider + 50 + 50
高秋 + 10 + 10 正正正 加分
matt88p + 50 + 50
mingcheung + 10 + 10
keke323 + 80 + 80 超正, 一定要加分
pac + 80 + 80 恭喜哂Ching
laszloabcd + 10 + 10 超正, 一定要加分
hangshun + 20 + 20 恭喜哂Ching
frankpoon + 20 + 20 超正, 一定要加分
5.1外星人 + 10 + 10 恭喜哂Ching
allen89 + 50 + 50 恭喜哂Ching,有新機玩
rach + 50 + 50 恭喜哂Ching
PepperFish@FB + 10 + 10 恭喜哂Ching
toms110 + 20 + 20 超正, 一定要加分
wingsmall@G + 10 恭喜哂Ching

查看全部評分

鑽石玩家

三星玩樂勲章

恭喜,有新機玩

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
MDLP + 50 + 50

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

今次個remote有光啦

評分

查看全部評分

鉑金玩家

師兄!條HDMI CABLE送嘅贈品?

評分

參與人數 2威望 +64 金錢 +60 收起 理由
marco + 14 + 10 認同到一個點呀
MDLP + 50 + 50 加$送 ^_^

查看全部評分

鉑金玩家

HHaaaa 發表於 2021-4-22 13:19
師兄!條HDMI CABLE送嘅贈品?

見師兄講到咁正!啱啱走去買咗部!之前我係用8500

評分

參與人數 7威望 +295 金錢 +295 收起 理由
matt88p + 50 + 50 升得好
pac + 80 + 80
keke323 + 80 + 80 恭喜哂Ching
hangshun + 15 + 15 恭喜哂Ching
thesun + 10 + 10 恭喜哂Ching

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

MDLP 發表於 2021-4-22 09:17

恭喜師兄獲得心頭好.......正機   

評分

查看全部評分

星級玩家

MDLP 發表於 2021-4-22 09:17

Ching我想請教一下我而家用緊6700,之前用緊901,因為等極都等唔到904所以轉左去天龍,如果我而家轉做904究竟係升級左定係降級左呢

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

C-46 發表於 2021-4-22 21:00
Ching我想請教一下我而家用緊6700,之前用緊901,因為等極都等唔到904所以轉左去天龍,如果我而家轉做904究 ...

升左級

鉑金玩家

C-46 發表於 2021-4-22 21:00
Ching我想請教一下我而家用緊6700,之前用緊901,因為等極都等唔到904所以轉左去天龍,如果我而家轉做904究 ...

咪玩啦
隻耳係你
你聽落 happy 咪 happpy lor
唔通你睇碟打嚟問我借對耳咩
買架返去試
一就一二就二
是但賣返架岀去
咪就係幾千蚊lor
唔想洗呢幾千就等到905 先換
到時一定有樣嘢好過904

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由