設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

小弟為天龍新手,有好多問題請教

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

自上月入了一部6500,加埋個天龍app,真令小弟愛不䆁手,所以早幾天換左部8500,我是天龍新手,亦有好多問題想問,想請問我地下五隻,除中置外,其他四隻都可以bi amp,我行緊5.1.4,用8500玩bi amp,可否4ch FL FR , 1ch ctr,4 ch sur,4ch天空可以嗎?
另外,想問問,如果用後級crown CT,會不會好過只用8500好呢?不過,我覺得用後級,部8500優點係完全唔熱的。
ps 我剛剛才知道有呢個denon 技術交流區 等我再爬下文先

讚助版主

Hi Jazzgd1 ,

X8500H 是可以自由分配內置擴音機作 Bi-Amp 推動不同聲道的,
Setup->Speaker->Manual Setup-> Amp Assign->Custom
先設置好喇叭報局,然後點進頁面下的 Settings 窗口,有另一頁面出現,
把沒有使用的聲道改為 Front 作前置 Bi Amp ,把沒有使用的聲道改為 Surround 作環繞 Bi Amp ,
另外如果空間不大而喇叭又不難推則保留用 X8500H 推動,有餘錢投資超低音。

Denon1

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

DenonI 發表於 2021-4-19 11:15

X8500H 是可以自由分配內置擴音機作 Bi-Amp 推動不同聲道的,

好,謝謝。請問如果用換十仔,一隻定兩隻好呢?屋企不大,正用2隻質素一段的12吋,定要換一隻優質少少的呢?
用後級方面, crown CT 8150(因在家有兩部),你覺得會好過一部8500嗎?因我好怕會過熱~thx

讚助版主

Jazzgd1 發表於 2021-4-19 11:21
好,謝謝。請問如果用換十仔,一隻定兩隻好呢?屋企不大,正用2隻質素一段的12吋,定要換一隻優質少少的 ...

如果 X8500H 機頂有兩三吋空間而不是在封閉櫃內便足夠散熱,否則將部 Amp 設為 4ohm 推動就唔熱啦。
你現有12吋 Subwoofer 是什麼牌子型號 ? 讓我估量一下。
沒有聽過 Crown CT8150 聲音,沒有建議,請你試完話我知。

Denon1

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

DenonI 發表於 2021-4-19 15:23

如果 X8500H 機頂有兩三吋空間而不是在封閉櫃內便足夠散熱,否則將部 Amp 設為 4ohm 推動 ...

我用緊jbl ls120p加一隻revel b120,好一般,我也聽說過改ohms,但真的冇影響嗎?例如聲會變薄之類。我用緊crown dci加CT ,只係考慮緊改用一套CT推,定用8500一部搞掂好,因我用緊jbl ls 80,怕有d難推

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

昨日有幸地能與威廉sir見面,雖然之前活動見過幾次,但因活動關系只可以閒談幾句,所以今次可以跟威廉sir面對面請教有好大分別,亦令人興奮,如果呢個算售後支援,真係冇得頂,時間雖然有限,但已覺得十分充實,可能自己太投入,有d問題忘記問威廉sir的:
請問8500遙控既燈有冇得關呢?因睇戲經常震到佢亮著。
輸入問題,如我CBL插 hdmi ,coax ,rca 由HDMI轉COAX1,有冇一個hot key去select呢?

讚助版主

Jazzgd1 發表於 2021-4-30 08:35
昨日有幸地能與威廉sir見面,雖然之前活動見過幾次,但因活動關系只可以閒談幾句,所以今次可以跟威廉sir面 ...

請問8500遙控既燈有冇得關呢?遙控器是震動感應後亮燈,並沒有設關閉功能。
同一輸入名稱之下有不同的輸入接線是沒有快速切換方法。
唯有用不同的輸入名稱,例如 CBL/SAT 以 HDMI 輸入,同軸線入 Coaxial 1 設定在 CD 輸入,視頻可在播 CD 時的 Option 選項中的 Video Select 選用 CBL/SAT,RCA 則接到 7.1 EXT.In 的 FR/FL,使用其他沒有 HDMI/Digital 輸入的檔位,Input Select 選 7.1 EXT.In。

Denon1

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

DenonI 發表於 2021-4-30 18:25

請問8500遙控既燈有冇得關呢?遙控器是震動感應後亮燈,並沒有設關閉功能。

好明白,謝謝

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

威廉sir,請問上次係amp果度set main+lfe就可以前置set到large而可較crossover ,為何app不可以呢?

讚助版主

Jazzgd1 發表於 2021-5-7 23:02
威廉sir,請問上次係amp果度set main+lfe就可以前置set到large而可較crossover ,為何app不可以呢? ...

Audyssey Editor App 只針對房間中各揚聲器的頻率修正,而微調細節則可在 AVR 菜單內進行,故此 App 內並沒在 LFE 調定 。

Denon1