設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: looooomi

[4K/8K電視] Samsung Neo QLED 4K QN90A

黃金玩家

DV最麻煩係電影之外, 遊戲又唔知會否因為PS5俾SONY攪大佢, 日後PS5大部份遊戲都有DV的話, 而在買左部無DV的電視, 到時又係要換.

XSX 好似剛在昨日向beta tester放了幾個遊戲的DV版本出來?

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

oyama 發表於 2021-5-16 21:56
DV最麻煩係電影之外, 遊戲又唔知會否因為PS5俾SONY攪大佢, 日後PS5大部份遊戲都有DV的話, 而在買左部無DV的 ...

好頭痕。
而家Xbox 話出 4K@120 +Dolby Vision遊戲,而實際有機會用倒只有2021 LG 型號,LG話努力嘗試解決中。外媒相信其他品牌如Sony 及Panasonic 2021型號都無法將兩者兼容即4K@120 +Dolby Vision遊戲模式。又有過渡性產品? 不過如果唔係Xbox領跑,PS5真係唔願郁。Dolby 亦野心勃勃,要在遊戲市場佔主導地位。

鑽石玩家

oyama 發表於 2021-5-16 21:56
DV最麻煩係電影之外, 遊戲又唔知會否因為PS5俾SONY攪大佢, 日後PS5大部份遊戲都有DV的話, 而在買左部無DV的 ...

老實說,小弟愚見,dv for games 未必成氣候,雖然我唔打機,應該response time 是最主要,要做埋dv decoding 自然會慢左,鬼得閒去留意畫面有冇靚左。但我都是個句,若不是中情某牌子或feature, eg qled 色和光,差不多價錢點解唔揀部有dv support.
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲

鑽石玩家

vincent369 發表於 2021-5-16 23:47
好頭痕。
而家Xbox 話出 4K@120 +Dolby Vision遊戲,而實際有機會用倒只有2021 LG 型號,LG話努力嘗試解 ...

其實xbx, ps5 行4k120 係咁真的夠力,我看一些review 話行120hz 時會少左d objects n texture
sony A95K, lx82, FocusAudio 78

黃金玩家

我都同意, 打機未必有時間去睇每個畫面係咪真係DV左, 靚左.

但好多時見DV 點唔點到燈 , 呢樣野又係一把刀係心入面. 梗係覺得當到燈係靚D的.

鑽石玩家

oyama 發表於 2021-5-17 18:21
我都同意, 打機未必有時間去睇每個畫面係咪真係DV左, 靚左.

但好多時見DV 點唔點到燈 , 呢樣野又係一把刀 ...

有些人心態就是咁,以為比多左$就必然靚d,問多句有乜分別就覺得叉能廚佢。

鑽石玩家

HDR+及DV我都用過,始終覺得HDR+係靚D

星級玩家

依個牌子既電視真係要諗清楚先好買,真係垃圾到你唔信,我買左幾個月,就以經不停入廠修理,完全係品質有問題,維修部可以離普到整完送過來一著機在壞,即時又搬走在維修,買部機番來,整就多個睇,超後悔,上佢專頁到一望,原來唔止我一個係咁,係好多個同期既都係咁

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Mosque 發表於 2021-5-17 22:07
HDR+及DV我都用過,始終覺得HDR+係靚D

我都覺,保留電影感
小劇院⎜BenQ W5700 | LG 65 C1 OLED | HDfury vrroom |Anthem 90| Lexicon RX7 | ATI 6007 | CXUHD | MK S150/3 SS150/4 MP950/4 X12

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

其實不如大王有無機會搵次同一套戲(例如netflix 入面一部用DV(LG / song OLED)一部用HDR (samsung) AB TEST
睇下分別係咪咁大