設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: molala1213

[教學] 如何製作建立超高性能 4K HEVC HDR10+超高畫質電影資料庫

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

kingyan 發表於 2021-4-13 23:17
仲有你幾時見過4k BluRAY DISK 埋面是單一MKV FILE

MKV是一個好好做資料庫的格式,儲存整理方便而且加插字幕加插音軌刪除多餘的音軌和字幕非常好可以騰出冇用的語言和字幕

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

又長知識, 完.......

鑽石玩家

kingyan 發表於 2021-4-13 23:04
(電影串流播放短時間加速唔夠快播出嚟)這跟粒U是完全冇關係,
我大部份是4K HEVC 70-80GB 原盤FILE 行60Fp ...

小弟只是行i3-9100 + toshiba 8t enterprise hd smb, gemini man 120+mbps 完全無問題,若要話要高spec nas 先唔窒,呢個唔成立,若話要movie wall, 咁無可厚非,值唔值就見仁見智。我想nas 好處反而是將來加碟/容量會方便好多
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲

鑽石玩家

molala1213 發表於 2021-4-13 23:22
MKV是一個好好做資料庫的格式,儲存整理方便而且加插字幕加插音軌刪除多餘的音軌和字幕非常好可以騰出冇 ...

mkv 要包埋dv 好似都幾麻煩,我覺得iso 係最簡單的方案。mkv 亦有方便之處,如你提到可以插字幕,smart tv 又可直接播到
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲

星級玩家

gamma 發表於 2021-4-14 08:11
mkv 要包埋dv 好似都幾麻煩,我覺得iso 係最簡單的方案。mkv 亦有方便之處,如你提到可以插字幕,smart t ...

我以前都用ISO,限制了好多因為好多新電影都冇辦法可以睇到因為冇字幕,而且有啲電影唔會出港版,放到資料庫好麻煩,MTV畫質和ISO完全冇分別只是網絡傳輸和硬解有啲技巧,好多更高畫質格式已經唔出Blu-Ray,而且Load開頭的Menu好花時間,用MKV節省好多資源

星級玩家

gamma 發表於 2021-4-14 08:11
mkv 要包埋dv 好似都幾麻煩,我覺得iso 係最簡單的方案。mkv 亦有方便之處,如你提到可以插字幕,smart t ...

就好似呢套咁新嘅電影我早兩個月前已經有得睇,只要加插字幕就可以

星級玩家

kingyan 發表於 2021-4-13 23:29
又長知識, 完.......

MKv真係最方便師兄咁新嘅電影都有得睇幾方便啊,ISO呢個玩法好落後了,好似呢套戲我早兩個月就得睇了

星級玩家

gamma 發表於 2021-4-14 08:09
小弟只是行i3-9100 + toshiba 8t enterprise hd smb, gemini man 120+mbps 完全無問題,若要話要高spec  ...

用Windows Share出嚟SMB係冇問題呀,不過就冇咗資料庫介面如果屋企人就唔識用囉,我呢個媽咪仔女都會識用

鑽石玩家

molala1213 發表於 2021-4-14 09:10
我以前都用ISO,限制了好多因為好多新電影都冇辦法可以睇到因為冇字幕,而且有啲電影唔會出港版,放到資料 ...

我掉轉,以前看mkv多。至於畫質,最重要就是bit rate,e加有些得1x mbps,真的唔太想睇,0願等到出bluray 才看

星級玩家

gamma 發表於 2021-4-14 13:18
我掉轉,以前看mkv多。至於畫質,最重要就是bit rate,e加有些得1x mbps,真的唔太想睇,0願等到出bluray ...

我一般轉成MKV都係一比一同ISO 的Bit rate一樣,不改變任何動作3到5分鐘都唔使就轉換到MKV , 現在好多HEVC高品質的電影比起Biu-Ray 畫質更高,一套電影200GB都有