Post76影音玩樂平台

搜索
查看: 1247|回復: 10

[請教] 真心求教

[複製鏈接]

85

主題

506

帖子

0

精華

黃金玩家

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

積分
80127

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

發表於 2021-4-9 00:55 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
(新手)呢排聽歌多咗好多(bluesound nudo2i 直駁秦朝多聲道後級🥶),心思思想半影音分家(但又窮😅)但係唔係好知點攪🤮,想請教一下師兄們有咩方案可以點玩法😊,budget 萬令蚊。

服役中器材

1.Yamaha A3080
2.秦朝7250 7ch 後級
3.bluesound nudo2i (streamer)
4.Focal chora 816
5. Earthquake ff12
6. 其餘,中置,後置,反射(atmos) 全部係klipsch





6

主題

845

帖子

1

精華

黑鑽玩家

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

積分
256400
發表於 2021-4-9 22:14 | 顯示全部樓層
A3080嘅背部'audio 4' , 係專俾兩聲道用, 睇你都係玩開CAS, 就買部Lumin D2, 用平衡線插去'Audio4', 咁就可以玩到靚聲兩聲道.
Dali Ikon 7 mk2. Yamaha NS-5000 Technics 1200G
Yamaha CX-A5200 MX-A5200.  Yamaha A-S3200
Accuphase C-3900. Accuphase P-7300
Earthquake Supernova MKVI 15. OPPO 105D SE

85

主題

506

帖子

0

精華

黃金玩家

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

積分
80127

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

 樓主| 發表於 2021-4-10 00:29 來自手機 | 顯示全部樓層
banjo 發表於 2021-4-9 22:14
A3080嘅背部'audio 4' , 係專俾兩聲道用, 睇你都係玩開CAS, 就買部Lumin D2, 用平衡線插去'Audio4', 咁就可 ...

師兄,如果用xlr 直去新秦朝後級呢?
其實我有個迷思係,後級除影響力度外,對聲音上會唔會都有影響?

63

主題

562

帖子

0

精華

鉑金玩家

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

積分
176520

76-FC 綠翡翠勲章

發表於 2021-4-10 00:44 來自手機 | 顯示全部樓層
calbee1128 發表於 2021-4-10 00:29
師兄,如果用xlr 直去新秦朝後級呢?
其實我有個迷思係,後級除影響力度外,對聲音上會唔會都有影響? ...

可以答你一定有影響,因為曾經都有過同樣疑問,我自己就曾經實証過

1.CD -> Y記 5200 -> 神7
2.CD -> Y記 5200 -> Y記 S3000
3.CD -> Y記 S3000

得出結論係直出 2聲道 S3000 完勝,始終線路設計用料都係為 2聲道

6

主題

845

帖子

1

精華

黑鑽玩家

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

積分
256400
發表於 2021-4-10 09:13 | 顯示全部樓層
calbee1128 發表於 2021-4-10 00:29
師兄,如果用xlr 直去新秦朝後級呢?
其實我有個迷思係,後級除影響力度外,對聲音上會唔會都有影響? ...

部Lumin D2有音量控制, 係可以咁做, 但唔建議, 因為D2音量操控冇A3080咁好, 另外A3080嘅訊號放大處理, 係比D2好.
Dali Ikon 7 mk2. Yamaha NS-5000 Technics 1200G
Yamaha CX-A5200 MX-A5200.  Yamaha A-S3200
Accuphase C-3900. Accuphase P-7300
Earthquake Supernova MKVI 15. OPPO 105D SE

85

主題

506

帖子

0

精華

黃金玩家

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

積分
80127

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

 樓主| 發表於 2021-4-10 13:34 來自手機 | 顯示全部樓層
banjo 發表於 2021-4-10 09:13
部Lumin D2有音量控制, 係可以咁做, 但唔建議, 因為D2音量操控冇A3080咁好, 另外A3080嘅訊號放大處理, 係 ...

其實如果學師兄咁做嘅話,我可以將部bluesound 用rca 直入去部a3080 ? 咁樣做係咪唔會用到a3080個解碼?

6

主題

845

帖子

1

精華

黑鑽玩家

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

積分
256400
發表於 2021-4-10 14:16 | 顯示全部樓層
calbee1128 發表於 2021-4-10 13:34
其實如果學師兄咁做嘅話,我可以將部bluesound 用rca 直入去部a3080 ? 咁樣做係咪唔會用到a3080個解碼?  ...

想用A3080個解碼, 就要行網絡操作, 即係要喺A3080經網絡搵到你部bluesound嘅音樂檔案.
當然你可以真接由bluesound經rca去audio1-3, 只係audio4係行XLR, 效果會較好.
Dali Ikon 7 mk2. Yamaha NS-5000 Technics 1200G
Yamaha CX-A5200 MX-A5200.  Yamaha A-S3200
Accuphase C-3900. Accuphase P-7300
Earthquake Supernova MKVI 15. OPPO 105D SE

85

主題

506

帖子

0

精華

黃金玩家

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

積分
80127

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

 樓主| 發表於 2021-4-10 14:57 來自手機 | 顯示全部樓層
banjo 發表於 2021-4-10 14:16
想用A3080個解碼, 就要行網絡操作, 即係要喺A3080經網絡搵到你部bluesound嘅音樂檔案.
當然你可以真接由b ...

咁即係可唔可以咁講,bluesound 直接入a3080, 如果我聽歌時,我係咪唔駁著部Yamaha 都得呢其實?

13

主題

317

帖子

0

精華

鉑金玩家

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

積分
194339

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

發表於 2021-4-10 23:57 來自手機 | 顯示全部樓層
有冇諗過加部有av bypass 既2ch 合併機?

85

主題

506

帖子

0

精華

黃金玩家

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

積分
80127

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

 樓主| 發表於 2021-4-11 02:38 來自手機 | 顯示全部樓層
Yoshiki2008 發表於 2021-4-10 23:57
有冇諗過加部有av bypass 既2ch 合併機?

有諗過,不過唔知邊部好
您需要登錄後才可以回帖 登錄 | 成為會員

本版積分規則  允許回帖郵件提醒樓主

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。
快速回復 返回頂部 返回列表