設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[演唱會] 好聲好氣 - 容祖兒 Pretty Crazy 演唱會 Blu-Ray

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
雖然早前已有C Hing post 過有關此碟。但我都想喺呢度再講講個人嘅觀後感。🤗
首先,咁耐先睇係因為此碟唔會推出4K版,😞所以等咗咁耐嘅我唯有入Blu-ray 啦!
本碟整體嚟講不過不失。畫質以藍光嚟講已經收貨。唯獨是當個環節遇上高光位時,有些輕微曝光。而音質上,我選擇咗以 DTS-hdma 播放。成個演唱會空間感增強 (有現場感)。快歌部分、人聲雖然冇咁突出,但不減其觀看氣氛。而慢歌部分要特別一提 “踢死兔” 呢一part ;Joey 自彈自唱 「啜泣」、琴聲從後置喇叭發出甚為悅耳,仿如真人從旁彈奏!🤩 人聲更是清澈👍🏻 「心之科學」結尾聽得到男和音聲線。去到 「歌姬」一曲,伴奏bass 每一響均從腳震到上頭頂!😯
(有睇過網友話懷疑佢咪嘴,話支咪未到嘴已聽到其聲,其實把聲係來自於女和音。😓 其實睇演唱會碟,但求睇得開心,睇氣氛 同聽得過癮!無需要咁執著啦!😉)

總括嚟講,此碟聲畫都不過不失。20週年紀念演唱會兼係收錄自最後嗰場。都係值得入一手嘅!

評分

參與人數 9威望 +182 金錢 +178 收起 理由
成龍大哥 + 6 + 4 超正, 一定要加分
:o) + 6 + 4 超正, 一定要加分
sevenyeung + 20 + 20 認同到一個點呀
gerrard + 10 + 10 超正, 一定要加分
andrew322 + 20 + 20
ManHoWong@FB + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
oops + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
rach + 50 + 50 報告非常詳盡,用家心得
allen89 + 50 + 50 謝謝分享

查看全部評分

鑽石玩家

另一邊有c hing 較喜歡lpcm, 我覺得dts 空間感大好多,可能有人會覺得加了味精,但演唱會不就是應該是這樣嗎

評分

參與人數 4威望 +42 金錢 +38 收起 理由
成龍大哥 + 6 + 4 認同到一個點呀
:o) + 6 + 4 認同到一個點呀
andrew322 + 20 + 20
ChungRick_eos@G + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲

鉑金玩家

英皇出的藍光好有水準,之前克勤個隻都好掂👍🏻

評分

參與人數 2威望 +12 金錢 +8 收起 理由
成龍大哥 + 6 + 4 認同到一個點呀
:o) + 6 + 4 認同到一個點呀

查看全部評分

黑鑽玩家

PoonYipWang@FB 發表於 2021-4-8 21:39
英皇出的藍光好有水準,之前克勤個隻都好掂👍🏻

其實以 Joey 演唱會 Blu-Ray 嚟講,除咗最近期嘅呢一隻叫不過不失之外; 2008年嘅 Star Light 演唱會係 藍光版 嘅 高水準之作! 聲、畫 都被列入為試機天碟嫁! 🤗

(☝🏻講緊嘅係 part 1 演唱會藍光,唔係part 2 啊!)

評分

參與人數 3威望 +86 金錢 +84 收起 理由
allen89 + 30 + 30 認同
SonSon + 50 + 50

查看全部評分

鑽石玩家

ChungRick_eos@G 發表於 2021-4-9 14:16
其實以 Joey 演唱會 Blu-Ray 嚟講,除咗最近期嘅呢一隻叫不過不失之外; 2008年嘅 Star Light 演唱會係 藍 ...

好耐之前tvb 播用magivtv 6底左,當時也覺得很不錯,可惜harddisc 瓜左冇左
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲

黑鑽玩家

gamma 發表於 2021-4-9 20:37
好耐之前tvb 播用magivtv 6底左,當時也覺得很不錯,可惜harddisc 瓜左冇左

德發 女人鋪 仲有貨。真係有興趣嘅可以去入返隻!

評分

參與人數 2威望 +16 金錢 +14 收起 理由
gamma + 10 + 10 thx c hing

查看全部評分

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

ChungRick_eos@G 發表於 2021-4-9 14:16
其實以 Joey 演唱會 Blu-Ray 嚟講,除咗最近期嘅呢一隻叫不過不失之外; 2008年嘅 Star Light 演唱會係 藍 ...

呢隻都唔錯

評分

參與人數 1威望 +6 金錢 +4 收起 理由

查看全部評分

黃金玩家

想問師兄 呢隻star light 點分part1 part2 ?
怕入錯,另外出過幾多版

評分

參與人數 1威望 +20 收起 理由
allen89 + 20 回覆#4圖示 只一個bluray版本

查看全部評分

黃金玩家

ManHoWong@FB 發表於 2021-4-13 13:34
想問師兄 呢隻star light 點分part1 part2 ?
怕入錯,另外出過幾多版

謝謝 🙏🏻

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
allen89 + 20 + 20

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

ManHoWong@FB 發表於 2021-4-13 13:34
怕入錯,另外出過幾多版

Starlight淨係有出Part 1藍光
Part 2部份精彩片段得鐵盒版DVD先睇到

我略嫌佢啲剪接閃得太快太花,浪費咗個演唱會