設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: KaManLeung@G

[合併式擴音機] 終於忍唔住入左老麥ma7200ae

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

heven 發表於 2021-4-2 01:08
巧嘢嚟喎,但小工無銀用

又唔好咁講😊

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Big_McIn 發表於 2021-4-2 02:16
原來中意細細粒,好在你唔係傳統老餅,先買喇叭後揀amp,否則會買錯,ATC 7揾台同代理的Parasound 合併推 ...

香港環境真係好多限制,部機大啲喇叭大啲都擺唔落,有得玩已經滿足,腳架真係無位放,重要貼牆擺如果有位不如用座地好過,因為佔既位都係一樣,可惜現在無可能!為左有得玩,有時都要妥協

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

一休大師 發表於 2021-4-2 09:49
老麥依家配搭SF, 都非常容易靚聲! 剛巧機會嚟喇, 飛雲!哈

好似幾吸引,如果SF minima amator 2 / sonett 2/ olympica 1se唔知邊對會好聲d?

銀級玩家

KaManLeung@G 發表於 2021-4-2 13:51
香港環境真係好多限制,部機大啲喇叭大啲都擺唔落,有得玩已經滿足,腳架真係無位放,重要貼牆擺{:6_129: ...

唉,我都係因為屋企地方上唔到7200同座地,焗用5300同書架

銀級玩家

恭喜!
我都係用緊老麥,聽左7200但最後想要個equalizer所以上左8900。
推JBL4429,聽jazz piano真係冇得頂!
Technics / Esoteric / JBL

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

cccchow 發表於 2021-4-2 17:35
唉,我都係因為屋企地方上唔到7200同座地,焗用5300同書架

唔緊要既,有得玩都好好啦…有機會再換

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ironbluevision 發表於 2021-4-2 17:43
恭喜!
我都係用緊老麥,聽左7200但最後想要個equalizer所以上左8900。
推JBL4429,聽jazz piano真係冇得頂 ...

多多指教,我對cheap 雞JBL

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

Big_McIn 發表於 2021-4-1 13:15
本來JBL的舊四人幫,好經典揾老麥推的,香港就難揾到showroom,B&W被老麥推,但在美加我就經常有聽。
ATC ...

Ching 你對ATC20 仲有無用緊?用咩 AMP 推?我見好多人用 MA9000 推都話好聲。

我自己都試過 ATC 7,正如CHING所言無乜韻味,但係以價論機,都算爆得下。

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

lamdog 發表於 2021-4-2 21:05
Ching 你對ATC20 仲有無用緊?用咩 AMP 推?我見好多人用 MA9000 推都話好聲。

我自己都試過 ATC 7,正 ...

試過 :
1. Audio Research CL120
2. Mark L. No.20.5
3. SA1
4. McIntosh 1.2K

20.5夠清晰,SA1沉實,當然1.2K最全面,書架與座地比,除人聲定位夠準外,小弟個人喜愛座地。

不論MA9000, 1.2KW都用輸出牛,個人覺得推ATC睇重重料低音不太適合,最好用8/4/2 ohm 倍增Amp例如舊 Krell之類,大眾化就Parasound無有錯。

唔舍得賣,家陣用Rotel RB 1090推做了SB算,間中搬出來聽下爽下。

評分

參與人數 1威望 +5 金錢 +5 收起 理由
lamdog + 5 + 5

查看全部評分

座右銘

終生搜尋,為己為人
尊重自己,尊重別人
談吐温文,樂也悠悠

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Big_McIn 發表於 2021-4-3 02:49
試過 :