設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 少年維特

[喇叭組合] 組合5.1求指教

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

風仔風仔仔 發表於 2021-3-29 20:54
聽歌, 試下馬蘭士啦.

同意,我第一下都係諗馬仔,聽歌都真係OK。

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

jamesbond 發表於 2021-3-30 11:57
Onkyo同Pioneer年中有Amp出,唔急可等下先。

如果Onkyo仲出到機,咁Onkyo都好,簡單易用岩哂入門友。Sub仔就搵D聽歌同睇戲都岩的,方便2.1聽歌都可用Sub仔磅一磅住個低頻。易出到好聲音先,推薦REL入門級T5i都得。平平地6K,雖然8吋單元,但勝在打出來舒服。

不過計埋Amp同喇叭,唔知會唔會Out你 budget就真。

5萬

總版管

NM0101 發表於 2021-3-31 12:42
如果唔急的話,先打好2.1,過一斷時間再加埋其他喇叭會好d。
有一半聽歌的話,yamaha rxA2A或者馬仔7015都 ...

上次去8爺度佢都話電線可以玩好D。不過我建議師兄可一步步來,用哂原裝線玩順套機先,之後再逐樣換。

鑽石玩家

少年維特 發表於 2021-4-1 02:31
謝謝Ching!

如果係咁,我打算放棄Q系,

師兄既然揀得太陽火,可以試埋KEF KC 62,如果真係買R3又唔怕污糟,成套白色真係好靚仔!
Amp就真係要你自己出去試,口味個個不同,如果唔怕老婆知道價錢,一齊去試就最好!

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

少年維特 發表於 2021-4-1 02:31
謝謝Ching!

如果係咁,我打算放棄Q系,

建議你用馬仔AV amp先,儲夠錢再買另一部有AV bypass嘅合拼擴

我就鐘意去幫襯AV life,貪佢試機無咩壓力,仲可以俾信用卡,如果手緊仲可以分期

重點係價錢跟旺角啲影音鋪相差唔遠。

黑鑽玩家

少年維特 發表於 2021-3-31 16:01
明白, 睇左好多post, 都見到Q系性價比好似唔太好。
KEF 中階d 既喇叭係咪性價比都ok? 例如R3, R2c果d ...

見你有意住後再加2ch amp,如果係呢種玩法的話,我個人就會先買R3+十仔+老秦多聲道後級(後級是以out budget最少而又較好的選擇)+yamaha或馬仔中階AV amp 玩住2.1聲道先。其他聲道之後慢慢加上去。

因為用AV amp聽歌始終音質一般,會出現睇戲一流,聽歌二流的情況。但加一部後級的話,兩方面的音質都會比較平均。

將來如果想聽歌再hi-fi D的話,到時再加2ch前級都未遲。

高級玩家

NM0101 發表於 2021-4-1 16:41
見你有意住後再加2ch amp,如果係呢種玩法的話,我個人就會先買R3+十仔+老秦多聲道後級(後級是以out budg ...

多謝師兄意見。

馬仔SR6015 或SR7015係咪都係個好選擇?

鑽石玩家

少年維特 發表於 2021-4-2 01:16
多謝師兄意見。

6015已經足夠,不過金色7015實在太靚仔!最實際都係自己出去試聽下,耳仔收貨最重要!
師兄初入坑唔需要想得太複雜,先買部AV amp+5.1玩住先,聽落覺得邊樣唔滿意先加嘢!重有訊源同喇叭線都係必需品!

黑鑽玩家

少年維特 發表於 2021-4-2 01:16
多謝師兄意見。

單機的話當然係射程內最大火力的SR7015啦~

但如果以我提供的玩法而選擇的話(先搞好2.1),就是SR5015/SR6015。

由於推動地面喇叭的火力全來自後級,AV amp就會變成一部多聲道解碼器(不會接上任何喇叭),所以選擇上在乎的地方就會係per out輸出數量(視符你玩幾多聲道),連接其他器材端子的種類同數量和解碼處理規格。

個人意見,如果只能玩5.1/5.1.2的話,就會選SR5015,如果會考慮將來再增加喇叭的話,就選SR6015。
(同牌子中階機各型號在價錢上有所不同,其實大多係因為輸出端子數量/機內零件怖局改動/火力/輸出聲道數量等等有分別)

黑鑽玩家

小瑟 發表於 2021-4-1 06:35
上次去8爺度佢都話電線可以玩好D。不過我建議師兄可一步步來,用哂原裝線玩順套機先,之後再逐 ...

先感謝小瑟兄賜分

的確係如小瑟兄所講,只係我講咗重點,冇講細節(老毛病),感謝提點