設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[家訪活動] 家訪「八爺」: Diamond 12.2 的蔗渣價錢,玩出燒鵝味道

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
2021年4月21日更新:

家訪隱世 Hi-End 高人「八爺」發燒樂園:用 Wharfedale Diamond 12.2 的蔗渣價錢,玩出燒鵝味道!【HiFi家訪】

因為疫情關系 好耐無安排到活動畀大家了
,現在情況尚可,我地又想想點樣可以有啲野 keep 住玩下。話說,早前同東哥拜年時提及一位低調嘅 " Hi End 隱世高人",有佢出手指導下,幾難擺嘅喇叭、幾難搞嘅環境狀況,都可以變成一個理想聆聽空間。呢次我地就係科林上,招募左二位版友,同小瑟一起上到去「八爺」發燒樂園。睇下「八爺」點樣用 Diamond 12.2 的蔗渣價錢,玩出燒鵝的味道!順道當然就係去學野啦!

家訪圖文片 : https://post76.hk/news/2021/04/wharfedale-diamond-12-2-hi-end-mr-8/

今次有機會去到八爺個私人音樂空間玩,真係大開耳界呀。

評分

參與人數 4威望 +120 金錢 +120 收起 理由
rach + 50 + 50 超正, 一定要加分
orhui + 50 + 50 超正, 一定要加分
ChakyBruce@FB + 10 + 10 超正, 一定要加分
cheung123 + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

要返工去唔到,希望有下一次機會可以去聽下,學下野都好👍

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

有無片睇😄

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

驚魂未定!妟少少先出 post

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

issachar 發表於 2021-3-26 19:36
驚魂未定!妟少少先出 post

快。please

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

今日拍好, 比小小時間, 二位版友好好, 滿足哂我地拍野既要求, 因為我地成日都要佢地等呀~

WhatsApp Image 2021-03-26 at 20.40.11.jpeg

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
issachar + 20 + 20

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

呢個 post 應該係我參加活動以黎最難寫既一個!

報名既時候覺得呢個活動同一向 POST76 既分享會差不多, 直至我坐上皇帝位, 音樂傳黎耳邊既時候, 我係完全冇諗過此行會有咁不一樣既體驗.

入到八爺既發燒房, 我第一個感覺就同佢掛0係牆上面既字一樣 - 簡單.

而八爺比我既感覺, 都係簡單... 但係呢種簡單, 並不是一般既簡單...
學國仁兄講, 應該係叫從容同淡定...

我嘗試打個比喻.. 就好似一個體操運動員打個幾個筋斗咁, 清脆利落... 看似十分簡單... 但如何將個動作發揮得淋漓盡致, 從容不迫? 背後完全係運動員既努力同時間.

八爺對玩 HiFi 既見解, 以至佢如何設置房間, 甚至喇叭既擺法, 實在令我大開眼界, 甚至顛覆左一 D 大家一直以黎玩 HiFI 既理論.
詳細大家一定要睇片! 如果條片叫我比個 title, 我會叫 "五千元樓下 Diamond 12.2 發揮極限旗艦座地喇叭級潛能"

我記得一句我好耐之前聽過既說話: 一套好既音響會令你忘記器材既存在.
我今日終於親身體驗到呢句說話.

0係今日 4 個多小時入面, 大家對器材既討論不多, 絕大部份時間都係沉醉於八爺帶比我地既音樂.
無論係 Pop, Classical, Jazz, Blue, 不同既音樂, 不同既樂器, 快歌慢歌... 0係呢個空間入面都有極出色既表現.
八爺話佢比較鍾意中性既器材, 因為中性既器材可以將音樂既本來演譯返出黎.

全日令我印象最深刻, 係活動後既加時章節.

八爺話拍攝時既強光對聽感會有所折扣, 當佢將燈光調暗既時候, 果然聆聽空間變得更寧靜.

尾二所播 Gary Moore 既 Picture of the Moon, 最後一節結他演奏將會成日我以後試機既指標.

真係十分感謝八爺, POST76 同東哥, POST76, 東哥同八爺, 仲有東哥, 八爺同 POST76 (大佬真係唔知應該點樣排, 仲有呀 Paul, Andy 同 Steven) 安排呢次活動... 作為一個喜歡音樂既 HiFi BB 班版友, 今日體會到玩 HiFi 除左器材, 仲真係要心機去玩...

評分

參與人數 12威望 +790 金錢 +790 收起 理由
WilsonYau@G + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
ChakyBruce@FB + 10 + 10 認同到一個點呀
hkfrankie2000 + 10 + 10 超正, 一定要加分
unclewill + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
aj2008 + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
rach + 50 + 50 超正, 一定要加分
tony019002 + 10 + 10 超正, 一定要加分
oakley999 + 10 + 10
小瑟 + 500 + 500 超正, 一定要加分
pac + 80 + 80 報告非常詳盡
leo25 + 80 + 80 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

小瑟 發表於 2021-3-26 21:47
今日拍好, 比小小時間, 二位版友好好, 滿足哂我地拍野既要求, 因為我地成日都要佢地等呀~ {:1_2 ...

期待

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

issachar 發表於 2021-3-27 00:17

報名既時候覺得呢個活動同一向 POST76 既分享會差不多, 直 ...

真係要用心去玩
依句最真

銀級玩家

AV 新仔

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

issachar 發表於 2021-3-27 00:17

報名既時候覺得呢個活動同一向 POST76 既分享會差不多, 直 ...

八爺係我偶像黎架