設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] Yamaha showroom遊記

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
其實已經用到第2隻Yamaha amp, 不過早兩日先第1次上showroom
上到去毒氣室, 有位叔叔試緊好似係665
播緊ice age3, sub仔駁左最大隻果隻mirage, 但d聲1舊舊, 心諗乜mirage d sub仔水皮到咁, 冇細節又1舊舊

等果位叔叔試左半小時先到我, 由於我已是z7的用戶, 所以就表明是想請教z7
開始時問返"拍柒"兄點解mirage隻sub仔1舊舊, 解釋下才知道入門amp同高階既機推既sub仔有咁大分別, 用返z7出返同1隻sub仔, 嘩, d低音返晒黎, 有細節有力量又實淨

其實今日上去係想學下EQ點玩
主要係想隻中置set得厚聲點, 經"拍柒"兄示範, 佢隻mirage中置有開同冇開EQ真係天同地比, 原本未開覺得正正常常冇咩特別好聲唔好聲, 只係普通

嘩, 一開左由佢SET既EQ, 成隻中置好似UPGRADE左起碼4-5級, 厚聲得黎好耐聽
佢既意見SET中置起步點由1K開始不斷聽不斷推

再睇睇佢其他CHANNEL全部都係獨立SET EQ, 實在太強勁
用晒佢既SETTING試Z7, 真係唔覺係冇開駁POWER AMP, 包圍感好足之餘果幾隻好細隻MIRAGE既高音位去得好盡好利又唔吉耳仔, 呢個"拍柒"兄真係勁抽, 咁細隻喇叭比佢玩到好好聲

"拍柒"兄最後比我既意見係, 要玩盡份EQ, 佢話Z7份EQ係補品黎, 唔好浪費

評分

參與人數 6威望 +17 收起 理由
manson + 5 我很贊同
bbsai + 3 Thx.!!
sk555 + 2 good sharing
MarkMak + 3 good sharing
ricoy288 + 2
pinkhung + 2 精品文章

查看全部評分

2萬

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

tks for sharing.

星級玩家

Z7 EQ set得好,會俾到你好大分別

黃金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章

我都係上佢個毒氣室中咗Z7毒 。睇功夫熊貓兩段,第一段就係施福講對白,之前聽人講Z7力水唔夠,人聲偏薄,但當時聽到施福出聲又厚又暖,甚至比我之前部905更好,實在surprise

第二段就係搶飽嗰段,施福轉筷子時好明顯聽到有個音場係你左前方喺度好痕甘轉圈 ,我喺多次試聽會聽過各牌子嘅amp都未聽過D下,之後就中晒毒 ,不能自拔甘換咗部Z7。可惜到依家喺屋企再聽返D段,個音場好似轉轉吓斷咗甘/唔夠圓,等我再調吓
Sony VPL-VW550ES  
Sony XR-65A90J
Lygndorf MP50
Pioneer LX800
PSI A23-M + A17-M + A14-M
PERLISTEN D15s
Lightspeed Reference MK5

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

回復 1# 10bucks360
呢D就係Patrick哥的好處!你上去試下Z7又得,你上去試下入門級亦都得,絕不會面黑。因為呢個原因,買Yamaha 的師兄相信都唔少。
Yamaha 的EQ真的很神奇,我都試過跟師兄post 的EQ set 過部機。尤其中置,人聲真係厚好多。你自已可以search下那個post,自已試下!

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

我都係上佢個毒氣室中咗Z7毒 。睇功夫熊貓兩段,第一段就係施福講對白,之前聽人講Z7力水唔夠,人 ...
MarkMak 發表於 2010-3-15 00:59

Dsp 3d入面仲有野set架,如對白提升,effect delay,前後room size,因某d原因,拍柒兄曾到訪寒舍,指教過前後room size設定,你可以試試俾屋企圖同尺寸佢望望,睇下如佢俾到你參考設定有冇幫助,我覺得set返佢幫我睇果個數值令空間感加強左

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

回復  10bucks360
呢D就係Patrick哥的好處!你上去試下Z7又得,你上去試下入門級亦都得,絕不會面黑。因為 ...
maskedtsang 發表於 2010-3-15 08:52

試過,唔岩我用
真係要攪攪個eq,我d爛鬼喇叭好薄聲

黃金玩家

76 榮譽慈善家勲章

請問阿"拍柒"兄用乜野 setting 去 set 果幾隻好細隻MIRAGE, 令到 d 高音位去得好盡好利又唔吉耳仔?

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

Patrick兄set yamaha amp確有一手,
不過毒氣室o既擺設佈局亦不能看少,
每隻喇叭背後都有空間讓聲音擴散令空間感大增,
地毡及牆身絨布亦有助減低聲音反射造成殘响,
相信呢兩方面都係好聲o既原因,
最緊要就梗係有高分析力o既擴音機啦...
Projecter : Mitsubishi HC3000 DLP
AV amp : Yamaha RX-V3800 + Adcom GFA 7400
BDP : Pioneer BDP-05FD + PS3 + N3
SP : Klipsch R35 series   
Subwoofer : MK MX-250

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

好彩我夠定力 !

每次經過 showroom 都無行入去聽 !