設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: LiDenis@G

[1080高清電視] Samsung QLED vs LG Sony OLED -新屋入夥問題

鑽石玩家

BillyHui@FB 發表於 2021-3-20 20:04
如果有小朋友睇電視QLED太亮麗唔太好!OLED有低藍光認證...燒印?我用咗CX48第十個月仍然未出現喎?{:6_136 ...

cx 已是wrgb panel, 應耐用些,不過2020 機其實都調到頗光,如果燒我估都是兩三年後的事,仲有可能睇下好唔好彩,買到塊差dd的又可能易出現d,不過我都是純估
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

gamma 發表於 2021-3-20 20:11
cx 已是wrgb panel, 應耐用些,不過2020 機其實都調到頗光,如果燒我估都是兩三年後的事,仲有可能睇下好 ...

G1用新panel但外國測試亮度只是高GX少許!反而C1有吸引力! SONY90J評價唔錯!

鑽石玩家

BillyHui@FB 發表於 2021-3-20 21:19
G1用新panel但外國測試亮度只是高GX少許!反而C1有吸引力! SONY90J評價唔錯!{:6_142 ...

a90j calibrated 後其實亦只是光evo 少少, 1300 nits 只能在vivid mode 維持幾秒,不過so far 見過評價都是比2010 models 光。
有測試話g1 evo panel color volume 比上一代panel 高,肉眼睇唔睇得出就唔知la
sony A95K, lx82, FocusAudio 78

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

提提樓主,而家電視HDR好光,有小朋友更要小心,睇戲2-3小時,市場上成日話要光D...
IPhone 8 ~600nits (光度單位)
Samsung QLED Q95~ 1700nits (最高)
Sony A90J ~1300nits
LG C6 ~700nits
2K 舊FHD電視~200-300nits
個人覺得原生光度600nits 已經好夠光,自己小朋友未戴眼鏡,特別注意呢個問題

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

gamma 發表於 2021-3-20 22:22
a90j calibrated 後其實亦只是光evo 少少, 1300 nits 只能在vivid mode 維持幾秒,不過so far 見過評價都 ...

感覺今年新OLED panel未夠好可能是過渡性產品!等多一年2022科技上有冇新突破!

鑽石玩家

BillyHui@FB 發表於 2021-3-20 23:23
感覺今年新OLED panel未夠好可能是過渡性產品!等多一年2022科技上有冇新突破! ...

新panel 可能lg 唔想去咁盡。仲未confirm 到a90j 是否用evo panel, 如果不是,evo + heat sink 2022 或許有驚喜

鑽石玩家

vincent369 發表於 2021-3-20 22:44
提提樓主,而家電視HDR好光,有小朋友更要小心,睇戲2-3小時,市場上成日話要光D...
IPhone 8 ~600nits (光 ...

for oled, 800, 1300 nits 只是10% screen size.  全屏著哂只有~200 nits 左右,在日間或開燈看問題應該不大的,況且只是個max, 自己可以就自己情況調返低

鑽石玩家

必Samsung Q95,QLED超正超靚,覺得跟0LED冇分別,睇4K碟冇得頂

鑽石玩家

Mosque 發表於 2021-3-21 05:36
必Samsung Q95,QLED超正超靚,覺得跟0LED冇分別,睇4K碟冇得頂

要看什麼畫面,唔會冇分別的,但樓主個case 我覺得led 也適合,若看movie 有要求,冇dv 會有點兒遺憾

鑽石玩家

gamma 發表於 2021-3-21 10:43
要看什麼畫面,唔會冇分別的,但樓主個case 我覺得led 也適合,若看movie 有要求,冇dv 會有點兒遺憾 ...

HDR10+ 好似靚過DV喎