設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] (新加開箱圖) 升級 Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS... 另外 4.S 中毒編

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

辛苦左個幾星期, 終於搬完屋! 上文提要因為地方大左少少, 所以應該玩到 7.1.4

入伙第一件事緊係要起返個 AV 壇    著返部電視, 然後度一度 D 位, 真係夠位玩喎!
於是屋都唔執就走左出旺角又去打攪東哥

話說我同輝煌都算有少少緣份... 因為我第一對喇叭 KEF LS50 係0係輝煌買既...
果時諗住上華仁試聽... 因為唔識野比個哥哥仔串左兩句... 跟住我就上左輝煌... 其實一出 lift 見到冇乜人都有 D 想走   
點知呀斌哥行過黎好好招呼問有冇野幫到我, 佢又好有心機咁答... 然後又 sell 下佢地賣開既 REL sub 仔啦...
最重要係我想要果對白色有現貨 (即係我頭像張相)... 立即乖乖比錢...

半年後, POST76 介紹 Wharfedale D300 系列, 又遇上輝煌... 試聽完諗左幾日... 因為 CP 值太高同想試下座地 所以就放棄左對難推既 LS50 換左 D330 同 D300C 喇...
唔經唔覺原來都已經用左 2 年... 不過我一直都身痕想升級... 唔係因為 D300 系列唔好, 祗係我份人花心...

Wharfedale EVO 出既時候, 我已經第一時間上輝煌試聽... EVO 比 D300 更多 hifi 味, 而佢個 AMT 高音單元就正好彌補左我一直覺得 D330 高音既不足...
唯一問題係, EVO 4.4 大左一個碼, 4.3 同 D330 差不多大, 但係因為唔夠地方而買細一個型號又唔係我 style... 雖然俗語有云買左就有地方擺...

呢次再上去輝煌, 用返佢地隻熱賣 LUXMAN 509... 其實都知唔駛點試, 因為之前已經聽過   呢次再聽係 reassure 一次...
聽既係玉置浩二隻酒紅色的心... 因為個人非常鍾意呢隻碟 d 曲目, 0係屋企都成日聽... 我自己試聽其實都係比較鍾意聽男聲, 因為女聲比較響亮, 容易比到一個好既聆聽感覺. 而因為男聲低浸, 喇叭既表現就相對影響個聽感. 不過呢個祗係個人感覺, 絕對因人而異既...

不過因為輝煌比較做 2 ch 多, 所以0係佢度試 home theater 係比較蝦人聽... 原本我都唔諗住試, 點知佢部電視竟然係播緊 Ready Player One 喎...   所以我又忍唔住麻煩斌哥開一開比我聽喇... 咁就順便可以試埋隻 EVO 4.CS 啦... 0係佢果個咁大既場, 4.CS 都夠哂能量... 而 4.C 真係太巨形... 已經唔係擺唔擺得落既問題... 係擺0係我個位我覺得唔好睇...

一路聽我留意到有 D 野唔同左, 就係天空果一浸... 我記得以前佢地係求其擺隻細既 Wharfedale... 但係 D 聲係雞到爆....
呢次係完全唔同哂... 試完片我望一望頭頂, 完全明白哂! 原來佢地擺左對 EVO 4.S 上去   唔怪得咁好聲!! 我同呀斌哥講即係毒人買埋呢隻0者....
咁呀斌哥都好老實講, 個價錢等如一對 EVO 4.3, 唔係咁易叫到人買... 但係我就中哂毒喇...

文就打到呢度, 聽晚送貨不過我諗都要過幾日先起到個壇... 到時再出相同大家分享

評分

參與人數 14威望 +410 金錢 +410 收起 理由
keke323 + 80 + 80 恭喜哂Ching
pinkspider + 50 + 50
多毛肥 + 50 + 50 恭喜哂Ching,又換機
tab + 20 + 20 恭喜哂Ching
AskaLung@FB + 20 + 20 恭喜哂Ching
Tiramisub2046 + 10 + 10 恭喜哂Ching
kkpysl + 20 + 20 超正, 一定要加分
MDLP + 50 + 50 恭喜哂Ching
hangshun + 20 + 20 恭喜哂Ching
Kkbank + 10 + 10 超正, 一定要加分
rach + 50 + 50 恭喜哂Ching
taichu2 + 10 + 10 期待!
SimonChowHK + 10 + 10 恭喜哂Ching,記得影下新壇相
PepperFish@FB + 10 + 10 相呢~?

查看全部評分

LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

恭喜~~

鑽石玩家

Pepper Fish 師兄,聽晚先送貨 最多影個盒

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

issachar 發表於 2021-3-15 21:59
Pepper Fish 師兄,聽晚先送貨  最多影個盒

影下新居環境,睇下點樣佈局7.1.4呀。記得之前係用ikea櫃放天空?
Amp: Denon AVC-X8500H  7.2.6
Front: Dali Oberon 5 /  Center: Oberon Vokal
Rear Side & Back:  Oberon 1
Front & Rear height:Oberon On-Wall/ Top middle: Oberon 1
Subwoofer: REL HT/1003 x2

鑽石玩家

SimonChowHK 發表於 2021-3-15 22:15
影下新居環境,睇下點樣佈局7.1.4呀。記得之前係用ikea櫃放天空?

勁呀師兄, 咁都記得!!!

新居都係會用返 IKEA 櫃既, 因為唔想鑽牆, 擺好左位會影上黎分享
LG CX55
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

住你樓上樓下大鑊喇!
恭喜新居入伙果籃後補!

鑽石玩家

BillyHui@FB 發表於 2021-3-16 00:27
住你樓上樓下大鑊喇!
恭喜新居入伙果籃後補!

師兄唔好咁講, 我都驚嘈到人嫁...

評分

參與人數 1威望 +1 金錢 +1 收起 理由
BillyHui@FB + 1 + 1 恭喜哂Ching

查看全部評分

LG CX55

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Ching 如果擺得落4.C 就一定要4.C,你買得evo一定因為AMT 高音單元,4.C就係多過AMT 高音單元.冇理由唔要埋😉

鑽石玩家

kkpysl 發表於 2021-3-16 01:48
Ching 如果擺得落4.C 就一定要4.C,你買得evo一定因為AMT 高音單元,4.C就係多過AMT 高音單元.冇理由唔要埋 ...

4.CS 都有 AMT 單元呀... 雖然我都好想中置有 6.5" 單元... 我好認真咁諗過... 真係太大...
LG CX55

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我第一次都係多得斌哥熱情招待,如果第一次預著光頭佬,可能到而家都未入坑

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
taichu2 + 10 + 10 笑左

查看全部評分