設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: mark1

[投影機/幕] VIEWSONIC PX701-4K 可能係新一代投影性價比皇

白鑽玩家

阿風 發表於 2021-3-21 13:51
萬幾蚊機壓倒性好過701

uhd51,w2700, .....

蝸居要大銀幕
反而投影機先係一個好嘅solution
例如十呎距離睇一個84吋幕已經好震撼
但如果十呎距離睇一個84吋LED電視
真係睇到眼水都出嚟
呢個係直接光同反射光嘅分別

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
matt88p + 50 + 50

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

阿風 發表於 2021-3-21 13:51
萬幾蚊機壓倒性好過701

咁唔怪之得香港冇行貨買啦,屋企唔夠長真係搞唔掂

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

701依個價位要將貨就價,其實講真冇可能靚過萬幾蚊嗰啲機㗎啦,但你問我,我就覺得畫質都好接受

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
C-46 + 10 + 10

查看全部評分

星級玩家

AskaLung@FB 發表於 2021-3-21 14:19
701依個價位要將貨就價,其實講真冇人靚過萬幾蚊嗰啲機㗎啦,但你問我,我就覺得畫質都好接受 ...

$6000港紙有咁嘅畫質仲想點呢

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2021-3-21 11:39
調教上要留意
校完4k HDR
普通2K都要校多次

師兄, 可以分享調教嘅數據? 俾小弟學吓嘢.... 感激

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

平有平玩, 貴有貴玩, 最緊要有得玩, 玩得HAPPY....

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

MDLP 發表於 2021-3-21 14:10
uhd51,w2700, .....

蝸居要大銀幕

睇左陣,    睇 spec 顏色果 d 好似差唔多, 實際就要睇大家的報告.

UHD51 / W2700 光度方面似乎比 PX701 差? 實際使用上差別大嗎 ?

W2700
======
價錢:  行差唔多萬8,   HT3550 美水萬二左右不過而家就無左直送
流明: 2000
噪聲: 30dB

UHD51
======
價錢:   行萬5 左右
流明:  2400
噪聲: 25dB

PX701-4K
========
價錢:   水(國行)  6000左右
流明:   3200
噪聲: 搵唔到

白鑽玩家

今日第二輪調教
先用HDR test pattern
講真同我用開uhd51
調教701真係有啲難度
基本上uhd51
以我用灰幕計
基本上光暗對比都唔使點教
只係hdr要將個飽和度教去-24
701就得光暗就就唔到對比
過光暗一級一上一落跳得好大
而個對比一級與一級之間
分別又不太明顯
當HDR TEST pattern搵到個
兩頭爭少少到岸嘅參數
但實際上睇片又強差人意
最後改用個人口味調教
及好在有埋LX500作光暗對比微調
效果算係呃得下人
好在lx500個對比調教
可以對於這部四色輪投影機
在暗位時過灰遮一遮醜

以下圖片用手機拍攝
但不能反映現場實際效果

白鑽玩家

cth516 發表於 2021-3-21 16:49
師兄, 可以分享調教嘅數據? 俾小弟學吓嘢.... 感激

頭先抄低咗匆匆漏咗喺用加枱面唔記得影低
夜啲食完飯再報上

黑鑽玩家

阿風 發表於 2021-3-21 17:04
睇左陣,    睇 spec 顏色果 d 好似差唔多, 實際就要睇大家的報告.

UHD51 / W2700 光度方面似乎比 PX701 ...

https://www.projectorcentral.com/ViewSonic-PX747-4K-review.htm

參考下,佢講4色L 同6色L ,光度既比較,各有各優勢。
大約係4色輪白色會光過顏色光度。6色輪顏色光度有光過4色輪。
有白光既畫面,4色輪可以做到高d 對比,但多色畫面,對比度就無咁高,6色輪就有優惠。

3600 都係講白光流明,只能參考。

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
阿風 + 10 + 10 話題性討論,極具參考價值
AskaLung@FB + 20 + 20 話題性討論,極具參考價值

查看全部評分