設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[CAS軟件] foobar更新foo_out_asio+dsd-0.0.1之後

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

foobar更新foo_out_asio+dsd-0.0.1之後設定好似簡單左,
之前用foo_out_asio點樣搞都玩唔盡部dac,而家雖然都係要set,
但係冇咁繁複

鉑金玩家

咁似玩盡電腦多啲,有冇留意CPU負載?
全部升DSD512你覺得好聲啲?PCM轉DSD播放冇聲音失真?

專業玩家

antonthunder 發表於 2021-3-7 02:44
全部升DSD512你覺得好聲啲?PCM轉DSD播放冇聲音失真? ...

CPU用緊7700K估計問題不大,負載最高都係10%左右,升到DSD512又唔代表最好聲嘅!只不過部DAC可以玩DSD512就一試都無妨,至於DSD播放時有冇失真?暫時冇遇到,我諗硬件同軟件setting都好大影響

專業玩家

antonthunder 發表於 2021-3-7 02:44
全部升DSD512你覺得好聲啲?PCM轉DSD播放冇聲音失真? ...

其實玩電腦同DAC我好多嘢都唔係好明,點樣先玩得正確同玩得好聲,希望師兄可以指點迷津,分享一下你嘅心得🙏

鉑金玩家

chihochong@G 發表於 2021-3-7 20:28
其實玩電腦同DAC我好多嘢都唔係好明,點樣先玩得正確同玩得好聲,希望師兄可以指點迷津,分享一下你嘅心得🙏 ...

我都唔係識,只係分享經驗。
個人不愛升頻,用DSD Processor只係降頻將DSD 512 降去我DAC支援嘅DSD256.
4代i5系統用DSD Processor令CPU負載平常幾個%上升至20%以上,夜闌人靜,音樂靜止時聽到CPU風扇加速聲後唔再用個DSD processor。

改為裝返舊版foo_input_sacd-0.9.6 component,
同ASIOProxyInstall-0.8.3.exe
圖中ASIO Proxy o.8.3設定,就可將所有DSD64至DSD512升或降頻至到我嘅DAC支援嘅DSD256播。
而CPU負載只係10%以下。

螢幕截圖 2021-03-10 14.39.jpg

專業玩家

antonthunder 發表於 2021-3-10 14:57
我都唔係識,只係分享經驗。
個人不愛升頻,用DSD Processor只係降頻將DSD 512 降去我DAC支援嘅DSD256.
4代 ...

ASIOProxyInstall最後版本已經係16年產品所以我冇裝,升頻比的確係比降頻難搞,cup負載foobar佔用左3-4%算唔算低?有一種無風扇零噪音全鋁機箱師兄你可以考慮一下

白鑽玩家

其實夾硬升上DSD256/512會唔會得不嘗失
正如睇DVD都唔會軟解升上4K去電視一樣
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

專業玩家

MDLP 發表於 2021-3-14 12:28
其實夾硬升上DSD256/512會唔會得不嘗失
正如睇DVD都唔會軟解升上4K去電視一樣
...

都係果句啦!升頻唔係一定會好聲,玩下升頻冇壞嘅!只不過Dac就係用嚟比電腦玩升頻,如果唔用嚟升頻的話,咁不如係電腦3.5mm插轉Rca輸出或者用返cd機聽歌就算,放碟㩒個制就搞掂,使乜搞咁多嘢呢?對於我嚟講電腦軟硬件係要嚟玩嘅!好似foobar咁,好多人都裝完聽到歌就算,但我就鐘意加個VU表插件玩下,但求聽落過得去而又唔會失真我就ok!正所謂(玩音響玩音響)好唔好聲真係好過人好主觀,點樣玩根本冇一個國際標準只有個人喜歡

白鑽玩家

chihochong@G 發表於 2021-3-14 14:06
都係果句啦!升頻唔係一定會好聲,玩下升頻冇壞嘅!只不過Dac就係用嚟比電腦玩升頻,如果唔用嚟升頻的話,咁 ...

個UV好靚
點搵到?

專業玩家

MDLP 發表於 2021-3-14 15:06
個UV好靚
點搵到?

好耐之前下載,而家好似都揾唔到,如果你需要我可以Send比你