設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[AV擴音機] AV amp 需要做 ARC 設定嗎?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
我用緊 Yamaha RX-A-2080 AV Amp,  請問如果同電視接左 ARC-HDMI 後,  部 Amp 是否需要做ARC設定至出到聲?  If yes, 响邊到做設定同如何設定? THX

TV = Samsung 65Q7F

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

你amp 應該係有一個hdmi out 係 eARC, 電視果面都係, 只要兩面都插左去eARC HDMI 就應該用到, 好似不用特別configure

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

explorerhk 發表於 2021-2-24 00:22
你amp 應該係有一個hdmi out 係 eARC, 電視果面都係, 只要兩面都插左去eARC HDMI 就應該用到, 好似不用特別 ...

Yes, 我部amp 的 HMDI Out 係有個 ARC port.  請問是否要熄左電視的 CEC?  因為聽聞連接左 ARC 唔熄CEC 當開電視時部 Amp 會自動着机....

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

熄左電視的 CEC係不能用arc將電視的声音回傳到AV amp的

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

wongsk 發表於 2021-2-24 15:57
熄左電視的 CEC係不能用arc將電視的声音回傳到AV amp的

THX!   熄左電視的 CEC是否連光纖去AV amp 都冇聲?

經過一番 research,  我仲係覺得ARC 有一定的麻煩, 或者買部Apple TV 4K 會方便d (聽聞連睇Netflix 聲同畫都會正D).

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

MM622 發表於 2021-2-24 17:02
THX!   熄左電視的 CEC是否連光纖去AV amp 都冇聲?

經過一番 research,  我仲係覺得ARC 有一定的麻煩,  ...

APPLE TV 4K  d 聲普通only...  我都係靠SAMSUNG Q80R netflix EARC 番AMP 最好聲...

APPLE TV 正在換power, 換HDMI, 接埋lightspeed 都無乜進步...  

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

ericjoe 發表於 2021-2-25 21:11
APPLE TV 4K  d 聲普通only...  我都係靠SAMSUNG Q80R netflix EARC 番AMP 最好聲...

請問是否只要一條HDMI 線, 由 av amp 輸出去 電視 就可以

黑鑽玩家

ericjoe 發表於 2021-2-25 21:11

唔係播,我部Apple TV 幾好聲,只係普通電源線和HDMI,真係有D驚喜

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

其實睇完實體碟就返唔到轉頭 例如Netflix嘅 挑戰者1號 Apple TV入邊俾錢嘅挑戰者1號 我都睇過 ,但當我買4K碟聽完之後 簡直天與地
畫面,Apple TV同碟都Ok 我覺得Netflix只係自家製作嘅劇集聲音同畫面先還可以 純粹個人意見

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

Overnite007 發表於 2021-4-24 23:35
唔係播,我部Apple TV 幾好聲,只係普通電源線和HDMI,真係有D驚喜

唔係話佢差, 相對only....   我反而無諗過TV 補完後同APPLE TV 差咁遠.     BTW PS4 pro/ PS5 出netflix  no ATMOS 計效果都好好.   可惜無ATMOS....