設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[【誠實報告】] Acoustune 耳機試玩:HS1677SS聽評

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
早前參加左Acoustune既試玩活動借左Acoustune HS1677SS. 一路都無時間寫番個聽感就襯喱個假期寫番

先係個戴感: 好!!冰!!凍!! 因為係不鏽鋼機身, 一戴上去有一種凍感入耳. 習慣左就無問題喇. 小弟有幸3年前參加過第二季Acoustune 既試玩, 果時借左HS1551CU, 對比之下係一個進步. 果時戴1551CU戴得耐會覺得有d重同介耳, 今次1677SS就係舒服無介耳, 好貼服同有隔音既作用

聽感: 小弟用AK70ii 去試, 好易推, 平時用85音量, 而家70已經好夠. 第一下開聲感覺係驚喜. 小弟既概念係動圈係大動態但分析力比較弱. 但HS1677SS既分析力好高, 雖然未至於可以數音器既級數, 但至小係聽到唔同樂器唔同位置既罷位. 空間感係有, 但係直向深淺, 左右橫向比較窄, 但出黎既效果唔錯, 下潛係有, 但未至於好深, 點到即止, 收放得快. 而中高音係舒服, 無刺耳感, 不過個人覺得人聲有種數碼音色味. 聽胡琳有小小覺得係調音上拉高左小小. 而係音色涵接上, 以小弟記憶上, HS1551CU既涵接係唔夠自然, 下頻同上頻好明顯覺得各有各走, 感覺到有一條線. 今次HS1677SS改善左, 涵接上唔覺有問題, 自然既, 但唔知係唔係調音既關係, 有時覺得人聲會後一步有時又前一步 (彈入彈出咁XD). 不過整體係感覺非常好, 會令人難忘亦會念念不忘既耳機

後記: 一路寫聽評一路回味緊, 今次既利事錢可能有去向喇@@
(其實想試埋HS1697TI比較下XD)

多謝Post76卑個機會小弟可以慢慢試, 祝Post76用戶群越黎越大

評分

參與人數 2威望 +600 金錢 +600 熱話 +100 收起 理由
影音小編輯 + 100 + 100 + 100 多謝師兄分享 ^^
小瑟 + 500 + 500 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

銀級玩家

本人有 1695Ti,但就無試過 1677SS,唔知 1695Ti 同 1677SS 有幾大分別呢?

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

Acoustune HS1677SS如果岩聽既朋友會好LIKE呢~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

銀級玩家

請問,一個動圈也會有銜接問題?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

RothShek@FB 發表於 2021-2-26 21:30
請問,一個動圈也會有銜接問題?

可能我形容得唔好
我係覺得好明顯有一條線分開左高低頻

銀級玩家

iamraymond620 發表於 2021-2-27 17:44
可能我形容得唔好
我係覺得好明顯有一條線分開左高低頻

哦。明白。聽單動圈就係唔想聽多單元嘅銜接嘅通病。有時明明好好,心理上總覺得係!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

RothShek@FB 發表於 2021-2-28 01:26
哦。明白。聽單動圈就係唔想聽多單元嘅銜接嘅通病。有時明明好好,心理上總覺得係!
...

Sorry令Ching誤會了
之前試過其他多單元混合, 總係唔岩心水, 係真係發揮到圈同鐵各自的強項, 但就係唔可以合番埋一齊

我估單動圈因為都要調音, 所以唔多唔小都會有dd唔協調
第一代比較明顯, 今次真係改善左好多
HS1677SS真心回味緊
心大心細中.......