設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 天花啦叭要唔要訂做啦叭空箱

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
請問天花啦叭如果單掛上假天花,  係咪出唔到低音?  要唔要做啦叭箱?  8吋啦叭箱要做的比例大小,  有無標準?

啦叭箱內部要唔要放棉花?  係咪唔好開洞? (封密箱)

謝謝!

鉑金玩家

即係你會做假天花
最簡單又想好聲
就唔好買d 所謂藏天花嘅喇叭
因為替你做天花果個唔係做音響嘅
假天花內設計變數多
你做個箱又有變數

反而你買個現成喇叭
直接係天花留一個生口連板
裝喇叭就移走件板第日唔玩就放返好件板還原天花
個生口就可四邊開大過隻喇叭小小半寸至一寸(視乎個吊架安裝方式來決定多少)
如要調校個喇叭較大角度就再開大小小
話比c傅知果4條內邊可能要見光佢就知點做收口
而個喇叭吊架就直接上係石屎天花度
假天花至少都離開真天花半呎至一尺
多數都夠深比你坐左半隻 甚至 全隻喇叭入去
如果假天花好深裝架時可用鏍絲杆
又可叫c傅係個生口內再加個架,
你有實物喇叭比佢睇佢就明
最後喇叭同個生口果4條邊唔封又得
重唔洗比個喇叭箱共震整响個天花
如想封左條邊去$10店買長條狀白色海綿攝入幾條邊就得
再唔係等較好喇叭角度後打返白封封邊膠就得

再唔係就留個大d嘅生口,另多預多額外兩三件生口板
第日換大喇叭又好細喇叭又好
果幾件額外生口板可跟返隻喇叭界到靚靚仔

例如 JBL Control X 呢d size 同吊架就好易處理

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
foxpolo + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
PepperFish@FB + 10 + 10 話題性討論,極具參考價值

查看全部評分

鉑金玩家

概念就同 錄音室喇叭 一樣成隻坐入去 假牆身一樣

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

thanks for comment!

黃金玩家

搭順風車一問,外國好興圖片中的『In-ceiling 喇叭』作為『天空聲道』,樓主可以參考。

鉑金玩家

rbaggio74 發表於 2021-2-18 09:28
搭順風車一問,外國好興圖片中的『In-ceiling 喇叭』作為『天空聲道』,樓主可以參考。 ...

人哋木屋有哂 stanard 間格有埋內綿
比本地自由創作分別大好多
又要自己訂喇叭箱
冇音箱嘅喇叭好聲有個限度
除非係鋁帶

搞咁多變數一係就錢多一係就時間多
買對 606 屌上去都唔洗 AU 1299
重有全新 同 二手 比你揀

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

可以考慮咁..

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

師兄用緊邊款喇叭?

鑽石玩家

市面上8吋單元的箱體都好厚,掛牆和吊天花會凸得好出,唯有DIY,宜家整個喇叭的深度只有140mm IMG_20210219_154419.jpg

鉑金玩家

Dynaudio 發表於 2021-2-19 21:35
市面上8吋單元的箱體都好厚,掛牆和吊天花會凸得好出,唯有DIY,宜家整個喇叭的深度只有140mm

...

唔係話低音單元大就一定有低音量
廠方有一個特定嘅體積,有反射孔定密封音箱
裡面用咩綿密度幾多量幾多都直接影響最後嘅表現
唔係自己假設一個呎吋做箱就可達到廠方原本設計
舊磁石大細又直接影響低音表演現
個單元舊磁薄就算8寸10寸都未必係厚磁6寸對手
買岀可參考廠商果條參考 curve

對於圖中只有燈槽並唔係假天花嘅佈局
用簿箱係一個美觀上的方案