設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[投影機/幕] 投影機出唔到真正10bit HDR? 電腦RGB 出8位元含遞色處理?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

請問有冇人知道乜嘢係 8位元含遞色處理 ?

我係用緊optoma p1投影機  超短距
電腦顯示卡 TUF rtx 3080一條hdmi出AMP : Denon 3600h出投影機

呢啲係用Zidoo z9s播放
投影機入面嗰個 輸入 又話讀到10 bit

20201203_191517.jpg 20201203_191635_HDR_1.jpg

當我電腦開hdr,
電腦 30hz以下佢就會做返RGB 十位元深度
只要超過30hz以上佢嗰個位元深度就會變咗做8位元含遞色處理.
Inked20201203_192525_LI.jpg Inked20201203_192555_LI.jpg

我搵到Nvidia可以轉12bit 4k60 YCbCr422
咁樣而家我就一直用緊呢個setting

上網睇其實係咪 Optoma p1投影機係出唔到真正 (RGB) 10bit HDR色?
而家咁樣其實YCbCr同RGB顏色有冇邊一樣(HDR)先係最好?

鉑金玩家

㗎 z9 唔係已顯示 4k 60hz 10bit 入 P1?
咁 displsy card 唔得又唔一定關P1事

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

chan@76 發表於 2021-2-9 18:18
㗎 z9 唔係已顯示 4k 60hz 10bit 入 P1?
咁 displsy card 唔得又唔一定關P1事

係z9出到嗰個10bit HDR,
就係我特登喺電腦轉返做YCbCr嗰個格式先得,
所以就疑問因爲用番本身電腦出rgb咁P1就出唔到足10bit的意思。
我張顯示卡係最新有hdmi 2.1,
我相信應該唔關佢事。

鉑金玩家

jaychau 發表於 2021-2-9 20:04
係z9出到嗰個10bit HDR,
就係我特登喺電腦轉返做YCbCr嗰個格式先得,
所以就疑問因爲用番本身電腦出rgb ...

投影機/顯示器食到咩訊號 之後真係再岀到咩訊號畫面 真係得廠先知
甚至乎粒DMD chip 岀到咩 spec 都好似冇咩交代清楚
又冇一個參考畫面比用家去比對

P1 食到你 z9 4k 60 10 bit HDR 即係佢至少食到其中一個咁嘅 spec
而宜家d 機全部自動scan 輸入訊號,用家想硬性即選一個都唔得

你張卡係最hit都唔代表佢個封裝岀嚟嘅數碼訊號係P1識食
況且display 卡真係比好多player 係訊號格式强大又多組合

P1 岀左新 firmware 同 driver 有冇試過更新
不過你都知解像一轉佢又要scan 一輪先lock 到訊號
依樣嘢都好似未有改善好似最舊岀廠個 firmware 重好

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

chan@76 發表於 2021-2-9 20:40
投影機/顯示器食到咩訊號 之後真係再岀到咩訊號畫面 真係得廠先知
甚至乎粒DMD chip 岀到咩 spec 都好似 ...

Zidoo睇到出YUV420 10bit

而電腦去P1就顯示出佢去唔到30hz以上嘅rgb 10bit。
之前仲特登去買條hdmi 2.1線試下
繼續搵資料見到Nvidia Unlocks 10-Bit 4:4:4/ RGB HDMI 2.1 Output on Ampere

螢幕擷取畫面 2021-02-10 094609.png
https://www.optomausa.com/product-details/cinemax-pro#specifications

就我理解YCbCr(YUV)格式 就係 RGB壓縮而成。
咁睇戲當然可以用返YUV420出hdr冇問題,
但電腦係可以出足RGB 444,
所以先發覺到P1係出唔足RGB 10bit。

我觀察到RGB同YCbCr對於gaming 個顏色都幾大分別

P1我上一個禮拜都更新咗唔覺有咩分別

鉑金玩家

jaychau 發表於 2021-2-10 10:03
Zidoo睇到係出YUV420 10bit

咁唔係叫岀唔促嘛
咁係叫食唔到 10 bit RGB 60Hz
你話佢岀唔促都要佢識食先
佢依家係唔識食

你想岀果個spec 要行20GB 有多
你條線係18GB?
條線寫明行到48GB?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

chan@76 發表於 2021-2-10 13:46
咁唔係叫岀唔促嘛
咁係叫食唔到 10 bit RGB 60Hz
你話佢岀唔促都要佢識食先

唔好意思,想請教下出唔足同食唔到個分別係咩?
我買條線係寫hdmi 2.1 48gb。
睇返更新完P1部機最大分別,
係個Game mode 終於正常返,
唔會有綠色 filter,
但係啲顏色就會變得極之平淡,
唔係好正常咁。

鉑金玩家

jaychau 發表於 2021-2-16 13:51
唔好意思,想請教下出唔足同食唔到個分別係咩?
我買條線係寫hdmi 2.1 48gb。
睇返更新完P1部機最大分別 ...

食到就會比你見到 4k 60 RGB 10bit 個 input info
唔知你條線有冇做假過唔過到二十幾GB
依家d 機有可能detect 到過唔到二十幾GB
有可能自動降低一格到佢過到嘅規格
最簡單寫個email 去台灣,美國問