設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[AV擴音機] 本來有的活動都沒有了😭......唯有自私試 Denon AVC-A110 十...

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

小瑟兄,請問如何將 Top Front & Top Rear 串聯變成 Top Middle(一個 channel)?如何接駁線材 & 接駁 AV Amp?
片中大約7分20秒提到,請指教,謝謝。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

我覺得未, 越聽越好聲... 由其係 2 ch...
LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

fm31331 發表於 2021-2-9 18:41
已經睇咗,大皇想問吓你講串聯FH同TM是否同有聲軌玩法!可否講多少少! ...

我唔係串FH同TM呀。我只係串左TF同TR二對喇叭變成TM,會大食左架,大家唔係必要唔好用呀。同埋呢個係偏方,攪錯會出事架。大家唔好學呀。

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

cth516 發表於 2021-2-10 21:12
小瑟兄,請問如何將 Top Front & Top Rear 串聯變成 Top Middle(一個 channel)?如何接駁線材 & 接駁 AV Am ...

呢個係偏門做法唔好學呀。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

收到,我都網上search過喇叭串聯,大概都知乜玩法。

5萬

總版管

dik 發表於 2021-2-9 16:39
都冇講點解中置喇叭要教small?

今日收左爐, 可以同大家慢慢講了!

本來我地中置都係SET大的, 不過因為大左之後, 發覺同SUB仔的相位同步有D難攪, 同埋整個環境既配合唔算好得心應手, 即係好多爆破位唔夠盡, 埋身感到到身邊但有D散亂, 加上因為前置喇叭已經係FULL BAND出, 同二隻15" SUB仔相位都叫對得好工整, 其實整個SURROUND既低頻都好夠做, 聽對白又夠厚同哂肉地, 我地就試下要部A110唔好做太多野, 轉一轉個中置做SMALL, 再定返係 80HZ咁行, 一SET完對白清晰之餘, 仲KEEP到厚度, 但埋身感就直接了當好多, 一D都唔馬夫, 所以最終就用左 SMALL 來做個中置既分頻了!!!

其實好多時D AMP CAL機時都只會用返佢度出既數據去SET喇叭既大小同分頻點, 但就忘記左出來的感性效果, 所以我地SET完AUTO CAL之後, 其實都可以試下係分頻點度玩下不同設定, 試下個效果去得出一個自己覺我效果最正的設定.

而且天龍同馬仔AMP有個好好既好處, 就係可以SET到亂哂都好, 一野SET返DEFAULT SETTING就可以出返你第一次做AUTO CAL時的設定, 咁就唔怕SET到最終自己都唔LIKE時又要做多一次AUTO CAL啦!!!

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
dik + 20 + 20 報告非常詳盡,用家心得
tony019002 + 10 + 10 超正, 一定要加分

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

銀級玩家

估唔到我都跟到腳步 ,琴日心絲絲set中置去small, 之後都得出驚喜,開始直覺以為d聲雞左 凹左入去。點知出離果效果係人聲厚度無影響反而更有層次左 之後貪心d大膽d調高個crossover 2級,LFE去80, 再睇翻同一段個場面感同低頻段sub的連結更順同有深度。之前都一直唔滿意個低頻一係過多,一係唔到。

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +100 收起 理由
小瑟 + 100 + 100 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

多謝咁多位師兄嘅踴躍查詢,有關 “Store76快閃購 Denon AVC-A110”最新update:

Store76 將一連三個月,每個月將限量推出一部現貨 Denon AVC-A110。

第一部將於今個星期五 2月26日晚上8:00 於 Store76網店 https://store.post76.hk/ 公開 Denon AVC-A110 購買頁面,現貨發售一部 Denon AVC-A110($42,800)名額一名,最先完成網上購買程序以及確認付款的76會員將最快於下個工作日晚上,就可以收到 Denon AVC-A110!之後的三月及四月的月尾時段均各有一次機會。

首先感謝天龍香港 對 Store76 嘅支持,現在正式宣佈,我們將一連三個月,每個月將限量推出一部現貨 Denon AVC-A110。
,詳情請繼續留意我哋嘅公布。

如有查詢歡迎 PM “影音小編輯” 我 或者於辦公時間 Whatsapp +852-95509568 (只限訊息)

- 優惠只限於Post76會員於Store76平台購買
- 不設預訂以及留貨
- 可以使用原有Post76 account 去log in Store76
- 會員尊享活動陸續有來

Store76 主網頁:https://store.post76.hk/
Store76 Facebook:https://www.facebook.com/store76hk/
Store76 MeWe: https://mewe.com/group/6001471886c7672258023f6f

5萬

總版管

LZ82 發表於 2021-2-11 19:09
估唔到我都跟到腳步 ,琴日心絲絲set中置去small, 之後都得出驚喜,開始直覺以為d聲雞左 凹左入去。點知出 ...

所以有時SET機真係唔洗一野就入哂去的, 變化一下可能會有驚喜都唔定呢!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

黑鑽玩家

😆學波叔?