設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[黑膠] 新手想試埋黑膠(呢個坑)

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
大家好~
我有部 Rega Brio 做 amp,
一路只係聽開串流,
所有嘢都係放喺間(好細)嘅房度。

而家想加入埋黑膠嘅大家庭。

基本諗法係:
1. 簡單啲配返 Rega 嘅唱盤。
2. 在有限錢內,入門試玩咗先,之後,先諗之後。

想請教大家意見:
1.
初頭睇中 Rega planar 1 plus,但係發現貴少少就買到 planar 3,喺入門用家嚟講,2者主要相差嘅係乜嘢,相差得遠唔遠?

2.
入門嚟講,用住 Rega Brio 個內置MM 唱放 係咪已經ok?

3.
有冇其他建議?

謝謝大家意見先~

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

黑膠盤好少壞
而且入門野通常較難放
可以的話買好小小
之後想升級就難

我個盤用左30幾年入門野,佢吾壞我就無得買

鑽石玩家

billy3310 發表於 2021-2-9 12:57
黑膠盤好少壞
而且入門野通常較難放
可以的話買好小小

認同,唱盤好少壞,可以的話買budget內最好的,唱頭反而係消耗品,唔高燒買個at3600已不錯,百幾蚊實試過不輸千元入門唱頭。

1萬

白鑽玩家

老而不

Rega Planar 3 貴過Planar 1, 係因為轉盤,唱臂和唱頭不都同。 Planar 1 plus 多個mmm phonp ,方便本身無mm phono 的用家使用。但對比之下, 1 plus的spec真係同Planar 3出入好大。

Planar 3 的唱頭是ELYS 2, 也是mm唱頭。 既然你的Brio 有 mm phono input , 把唱盤的線接上就可以了。

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
maradona + 10

查看全部評分

星級玩家

kl122002 發表於 2021-2-9 15:42
Rega Planar 3 貴過Planar 1, 係因為轉盤,唱臂和唱頭不都同。 Planar 1 plus 多個mmm phonp ,方便本身無mm ...

謝謝啦,另外,請問您們建議我除了唱盤外,有什麼配件是新手優先要買的呢?
例如:吸震用嘅墊?黑膠清潔用品?掃?針壓計...等?
而這些用品在那些舖頭會比較齊及經濟呢?

謝謝~

1萬

白鑽玩家

老而不

maradona 發表於 2021-2-10 12:02
謝謝啦,另外,請問您們建議我除了唱盤外,有什麼配件是新手優先要買的呢?
例如:吸震用嘅墊?黑膠清潔 ...

Rega 的Planar 3唱臂和唱頭是用3點安裝, 換句話說日後升級再用Rega唱頭的話, 可以唔使用針尺的工具。

針磅係一定要的, 如果你未來打算長玩黑膠,就 買個貴少少的都唔怕。 我認為針磅一定要靈敏而且準才可以,一些太平的那些會出現上磅數次都有大數值出入, 會令你不知所措。 我現用的是 Rega 的, 也是有些貴, 討好我的是因為它可以完整放在唱盤上而不露出外角。

唱片掃要買, 一個普通的AQ出品好夠用。

唱針掃就視乎你了, 因為有上些人是用唱片掃反轉輕輕掃一下針尖除塵。 唱針水就未必一定要。

星級玩家

咁喺 under 10k,差唔多價位之下, Rega 和 Thorens 的唱盤,大家覺得邊個牌子好啲? 分別喺邊?

2個牌子都多讚好,但係,Thorens 好似比 Rega 更少人講。。。

若果同 Rega planar 3相比,

Thorens TD 402 DD
http://www.richcoln.com/images/product/Review/2020-08-28_避震功夫好,人聲調準感情豐富!%20-%20Thorens%20TD-402%20DD%20直驅膠唱盤/pdf.pdf

Thorens TD 103 A
http://www.richcoln.com/index.ph ... -news-20201123-trad

師兄們可唔可以俾啲意見?

或者spec上幾部機望落去有什麼大分別?

再次先謝過了。

1萬

白鑽玩家

老而不

maradona 發表於 2021-2-10 18:01
咁喺 under 10k,差唔多價位之下, Rega 和 Thorens 的唱盤,大家覺得邊個牌子好啲? 分別喺邊?

2個牌子 ...

最大出入是在付加功能

Rega 的是全手動 (mamual) 你要走上前放唱針, 唱完了也要去升起唱針再放回原本的位置. 開關也是由你自己動手.

Thorens 的103A 是全自動,  看看官網的說明書,
當你按下Play之後,  唱臀會自動升起去適當的位置起唱, 唱完一面後會自動升起返回臀架.

Thorens 402DD 是半自動, 後方有一個Auto掣, 功能開啟後,  你取出唱臀時唱盤會自已起轉 ; 當唱完之後會唱盤會自已停止 .
但你還是要去自己把唱臂放回去.

Thorens 是老牌子, 不過在合併買賣之後, 已和原本的舊Thorens 有出入. 之前的代理對此牌子沒太多宣傳, 所以可以說是在香港靜了不少.
現在國際間Thorens 最有名的是 TD124DD,  TD1600/01 .

Rega是純英國廠英國手工造. 廠齡雖細過Thorens,  但它是少數一直獨立自己公司自己生產的牌子.  Rega 另一個特色是不賣廣告社宗旨,  寧願在開發都不會去賣廣告.
大多的和Rega相關的廣告都是由各地代理去做, 自己廠是不設宜傳部(除了一個Twitter 帳戶外就沒了)

各牌子有各自己的音色出入

還是好音樂最好.