設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[訊源] 使用不同線性電源的昇級分享

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
今次想同大家分享如何改善訊源, 是針對仍然用HARDDISK作為播放music files的朋友; 當然用NAS的朋友已經不在此範疇.

1. 最初, 是用HARDDISK docking配外置火牛, 初初是用switch牛, 而利用IEC座來頻頻換電源線, 在換上唔同的電源線而得以調聲/昇級/進步.

2. 跟住, 懂得了線性電源, 立即換入KECES DC-116, 這個昇級真係嘩一聲, 最記得是消除了毛刺, 背景很靜, 整體聲音圓潤了.

3. 然後, KECES出了新型號P8, 聲稱有兩個足4A的輸出加一個5V的USB位輸出.  剛好可提供music 硬碟, SONY UBP-X700及iFi ZEN blue. 其他兩個器材得益於線性電源而有顯著的提昇, 但聽歌的表現進步不大.

4. 呢個時候, 已經放走了SOUNDAWARE D100pro飛秒版, 已經不能搭配其同廠CD-ONE rip碟, 雖然有人問我放CD-ONE, 但我已決定將其拆骨, 取出CD-ROM而換入HARDDISK. 這樣運用的效果是比P8+docking為好, 可能始終docking並非設計用於音響而產生樽頸影響P8的發揮.

5. 最新的昇級, CD-ONE新出了環牛版本, 據網友稱比舊版本有更明顯的進步, 而我亦曾經好一段時間使用此牌子的播放器, 其調音合我口味而且性價比很高, 當然一於追落去, 這次聲音的昇級感覺有點似當時入DC-116, 原因是頗明顯, 尤其分析力, 這裡所強調的分析力不是指中高音, 而是指低音分析力, 是令我最最最開心, 因為一直認為要改善低音分析力必須要換大power amp, 所以能夠唔使換amp而得到甘既效果令我喜出望外.
NEW CD-ONE-S.jpg CD-ONE.jpg
iFi Zen Blue V2; Century docking + KECES P8 (furutech FP-S35TC)
U DUO sp II USB cable, triple-C DC cable
Holo Audio 青 DAC (Acrolink 4020 III)
Onkyo 5010 (Neotech AE)

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

恭喜買到心頭好

鉑金玩家

師兄,
恭喜!
我睇CD-One 新舊版相片,右邊舊版火牛應該是 R-Core 牛,應該唔錯。
其它睇唔出有乜分別。
相片睇唔清楚,是否環牛版 SATA 接線右邊四條電線比較粗?如果係,也許是低音分析力較好原因(根據小弟經驗)。

幾粒電容如果換成等值Panasonic FC 系列,聲音應該會更好。

請問新舊版 嘅heatsink 上兩粒Voltage Regulator都係一樣, LT1084?

鑽石玩家

Billy兄,右邊是舊版CD1,其實已經唔錯,只不過左邊的環牛版更上一層樓, 其他底板部份睇過好似一樣,因為自己唔熟電子嘢.
接線應該比舊版好DD, 但應該唔係主因.
先聽一排, 遲D先諗換電容, 唔知容唔容易?

鉑金玩家

frankpoon 發表於 2021-2-8 11:59
Billy兄,右邊是舊版CD1,其實已經唔錯,只不過左邊的環牛版更上一層樓, 其他底板部份睇過好似一樣,因為自己唔 ...

一般來講,R-Core 火牛噪訊shielding 會比較好,當然密封環牛亦可做到shielding。

換電容要先用吸錫wick 收錫,移除原有電容,要有少少技巧。
如果以前未搞過,咁就唔好搞,萬一搞壞塊底板,就冇得收科。

隨口亂噏,請勿見怪。

鑽石玩家

Billyham 發表於 2021-2-9 04:09
一般來講,R-Core 火牛噪訊shielding 會比較好,當然密封環牛亦可做到shielding。

換電容要先用吸錫wick ...

暫時唔搞住, 先享受下剛剛才有的通透的聲音